חלום הקנאביס של ברק רוזן נסק ל־80 מיליון שקל והתאדה
חלום הקנאביס של ברק רוזן נסק ל־80 מיליון שקל והתאדה
רוזן השקיע לראשונה בקנאביס ב־2019 סכום של 15 מיליון שקל כשהוביל גרעין שליטה חדש בקנביט. שווי המניות, שבשיא הגיע ל־80 מיליון שקל, עומד כיום על 5.6 מיליון שקל בלבד, וקנביט־תיקון עולם יוצאת מהתחום
תיקון עולם תהפוך לחברת מוצרי חשמל ויריעות פלסטיק: ארבע שנים אחרי שנכנס לעסקי הקנאביס עם שאיפות להצלחות גדולות, ברק רוזן, בעל השליטה בישראל קנדה (ביחד עם אסי טוכמאייר) יוצא מהם בהפסד "על הנייר" של כ־10 מיליון שקל. מהשקעה של כ־15 מיליון שקל ב־2019 נותרו כיום מניות בשווי של 5.6 מיליון שקל בלבד.
רוזן החל את מהלכיו בתחום הקנאביס בינואר 2019 כשהוביל קבוצת משקיעים, בהם שותפו ירון נאור, מנכ"ל סודה סטרים לשעבר דניאל בירנבאום וכן אסי טוכמאייר, בהסכם לרכישת השליטה (52%) בחברת הקנאביס קנביט. ההסכם הושלם בתחילת יוני 2019 בתמורה ל־32 מיליון שקל. רוזן היה אמור לרכוש כמחצית מהמניות שהוקצו, ונאור היה אמור לרכוש רבע מהן. מאחר שרוזן לא קיבל את אישור יחידת הקנאביס במשרד הבריאות (היק"ר) להפוך לבעל עניין בחברה (להחזיק 5% ויותר מהמניות) הועברו 4.98% מהמניות לרשותו ונאור החזיק את השאר עבורו בנאמנות. חלקו של רוזן בעסקה היה 15 מיליון שקל, ובמועד השלמת העסקה הגיע שווי החזקותיו בעקבותיה (כולל המניות שהוחזקו בנאמנות) ל־44 מיליון שקל, עת שווי השוק של קנביט עמד על כ־170 מיליון שקל. כחודש מאוחר יותר, הגיעה החברה לשווי שיא של 311 מיליון שקל, ושווי מניותיו של רוזן הגיע לשיא של 80 מיליון שקל.
כחצי שנה מאוחר יותר התמזגה קנביט עם תיקון עולם, שכשרכשה את כל פעילותה העסקית בתחום הקנאביס בישראל בתמורה ל־23.5 מיליון דולר ו־5% ממניות קנביט (בתוספת תשלום עתידי של 18 מיליון דולר). שווי החברה הגיע במועד השלמת העסקה בסוף בדצמבר 2019 ל־228 מיליון שקל ושווי ההחזקות של רוזן התייצב על מעט פחות מ־60 מיליון שקל.
פעולותיו אלה של רוזן בעסקי הקנאביס בוצעו בתקופה שבה התחום משך עניין, השקעות ותשומת לב תקשורתית וציבורית רבה, אך מעט לאחר מכן, החלו המניות של רבות מהחברות בתחום, כולל זו של תיקון עולם, במגמה שלילית והביאו למחיקת רבות מההשקעות שבוצעו. כשאפילו הבורסה, שהשיקה בסוף 2020 מדד מיוחד של חברות הקנאביס שנסחרו בתל אביב, ביטלה אותו ביולי הקודם לאחר שהמניות שנכללו בו צנחו ביותר מ־70%.
בעקבות גיוסי הון שביצעה החברה דוללו מעט אחזקות בעלי העניין בה. בסוף חודש מאי 2021, ובעקבות קבלת אישור היק"ר לכך, הועברו מניותיו של רוזן, כולל אלו שהוחזקו על ידי נאור, לאשתו, ורד רוזן. וזו הפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה עם 15.24%, ואחזקתו של נאור ירדה ל־7.64%. בהמשך העלתה רוזן את אחזקתה ל־17.7% מהמניות וביוני 2022 העבירה את מלוא המניות לבנם, בן רוזן, ללא תמורה. מניית החברה המשיכה במגמת הירידה, ושווי ההחזקות של בן רוזן, ששימש באותה העת כמנהל הפיתוח העסקי של החברה, הגיע ל־18 מיליון שקל, לאחר ששווי השוק של החברה ירד ל־103 מיליון שקל. בשבוע שעבר הגיע שווי השוק של החברה ל־19.5 מיליון שקל ושווי האחזקה של רוזן ג'וניור ל־4.5 מיליון שקל.
הסיבה לירידת המניה, נובעת בין השאר, בהכנסותיה של תיקון עולם קנביט, שאינן גדלות בקצב מספק בעוד ההפסדים מעמיקים. ב־2022 הכניסה תיקון עולם כ־49.3 שקל אך הפסידה 49.1 מיליון שקל. לאחר שב־2021 הכניסה 37 מיליון שקל והפסידה 34 מיליון שקל. פעילותה התאפיינה אשתקד בתזרים מזומנים שלילי של מעל 18 מיליון שקל, ולדוחותיה לשנת ל־2022 צורפה הערת עסק חי. בחברה, כמו גם בחברות קנאביס אחרות, מאשימים את משרד הבריאות וגורמי הרגולציה השונים במצבה הקשה, בטענה כי אלה הטילו חסמים ומגבלות על פעילות החברות בתחום.
בעקבות מצבה של החברה בתחילת השנה התפטר המנכ"ל אבינועם ספיר ובחודש מרץ מונתה במקומו חברת הכנסת לשעבר יפעת קריב, ששימשה לפני כן סמנכ"לית לשיווק ולקשרי ממשל. בחודש אפריל פתחה תיקון עולם בתהליך התייעלות שבמסגרתו סגרה שתי חוות ריבוי וגידול והודיעה על פיטורי 35 עובדים, והיו"ר איתן בן אליהו הודיע על הקפאת שכרו.
אולם, מהלכים אלה לא הספיקו, ובשבוע שעבר חתמה תיקון עולם על הסכם מחייב להעברת השליטה בחברה (60%) לידיו של רונן אלעד, שבהשלמתו תסיים את פעילותה בתחום הקנאביס ותהפוך לחברת אחזקות שמרכזת כמה מפעילויותיו של אלעד בתחום החשמל, לרבות את החזקותיו בחברת סינרג'י (100%) המייצרת כבלי חשמל ומהווה כספק מהותי לחברת החשמל, ולצידן גם את החזקותיו (19%) בפלסטופיל שעוסקת בייצור יריעות פלסטיק. את שירותי הבנקאות להשקעות עבור הצדדים לעסקה סיפקה איפקס הנפקות.
הדיווח על העסקה הוביל לזינוק של 33% באותו היום בשער המניה של תיקון עולם ובסוף יום המסחר אתמול התייצב שווי החברה על מעט פחות מ־25 מיליון שקל. שווי המשקף לאחזקות משפחת רוזן 5.6 מיליון שקל. רוזן צפוי להעלות בהמשך את אחזקתו עד ל־24% ממניות החברה בעקבות הסכם להמרת הלוואה שהעניק לה מוקדם יותר השנה בשווי של כ־700 אלף שקל למניות.