אחרי שנה קשה, האם דצמבר מסמן שינוי לאלטשולר שחם
אחרי שנה קשה, האם דצמבר מסמן שינוי לאלטשולר שחם
היקף הניודים בדצמבר היה שלילי בהיקף 3.1 מיליארד שקל, אך מדובר בשיפור לעומת נובמבר, אז נוידו מבית ההשקעות 3.3 מיליארד שקל. הצבירה נטו היתה שלילית בהיקף 1.7 מיליארד שקל, אך גם כאן נרשם שיפור לעומת נובמבר
חודש דצמבר סגר עבור אלטשולר שחם, בית ההשקעות הגדול בישראל, שנה קשה, אולם גם הציג לראשונה מזה מספר חודשים סימנים לבלימה מסויימת באובדן הכספים.
לפי הנתונים שהגופים המוסדיים נדרשים להעביר לרשות שוק ההון, ושמפורסמים במערכת הגמל נט, בדצמבר היקף הניודים של אלטשולר שחם (כלומר, היקפי הכספים שהעבירו אליו חוסכים מהמתחרים בניכוי היקפי הכספים שיצאו ממנו לטובת המתחרים) היה שלילי בהיקף של 3.1 מיליארד שקל. בכך, הגיע היקף הניודים ב־2021 כולה לרמה שלילית של 7.9 מיליארד שקל — הנתון הגרוע ביותר של בית ההשקעות, ופעם ראשונה מאז 2016 שהוא מציג היקף ניודים שלילי (אז היקף הניודים השלילי עמד על 260 מיליון שקל). אולם מדובר על ירידה קלה בהשוואה לנובמבר, אז היקפי הניודים השליליים הסתכמו ב־3.3 מיליארד שקל. המגמה הזו התחילה בחודש יוני. אז, לראשונה מזה שנים רבות, היקף הניודים של אלטשולר שחם היה שלילי בהיקף של 435 מיליון שקל. מאז, הנתון הלך והחמיר מדי חודש. מבחינה הזו, דצמבר עשוי להתחיל שינוי מסוים במגמה.
כמו כן, בדצמבר הצבירה נטו (שקלול של הניודים, ההפקדות והתשואות שהושגו) היתה שלילית בהיקף של 1.7 מיליארד שקל. גם במקרה הזה מדובר על בלימה. בנובמבר הצבירה נטו היתה שלילית ברמה של 2.67 מיליארד שקל — החודש הקשה ביותר בשנה הזו עבור אלטשולר שחם, שהציגה ב־2021 צבירה נטו שלילית לראשונה ביולי, ועמדה על 326 מיליון שקל. עם זאת, בסיכום 2021 הצבירה נטו הייתה חיובית ועמדה על 2.27 מיליארד שקל. אלטשולר שחם הוא עדיין השחקן הגדול ביותר בתחום הגמל ומנהל נכסים בהיקף של 212 מיליארד שקל, ובכך חולש על כשליש מהשוק.
החולשה שמפגין אלטשולר שחם בכל הנוגע לגיוסים מקורה בתשואות שסיפק לחוסכים בשנה החולפת וגם ב־2020. בשנים עברו, וביתר שאת מאז 2017 ועד ל־2020, אלטשולר שחם ניצב בראש טבלאות התשואות והתוצאה היתה שמדי חודש עברו אליו מהמתחרים 1־2 מיליארד שקל, וחברת הגמל והפנסיה שלו הפכה לגדולה בשוק. אולם ב־2020 אלטשולר שחם איבד את ההובלה ואת 2021 הוא כבר סיים בתחתית. כך, קרן ההשתלמות במסלול הכללי של אלטשולר שחם הניבה לחוסכים תשואה של 10.5%, בעוד שהממוצע בענף עמד על 14.2%. מדובר על תשואה גבוהה בכל שנה אחרת, אולם ב־2021 השווקים הציגו ראלי חזק במיוחד. בישראל המדדים המרכזיים עלו בכ־30% (ת"א 125 ות"א 35) ובארה"ב הנאסד"ק ניתר ב־21% ו־S&P 500 קפץ ב־27%. תשואת החסר של אלטשולר שחם ביחס למתחרות נבעה מהבחירה האסטרטגית שלה להשקיע בהיקף גדול בסין, שם פעולות הממשל, בעיקר נגד ענקיות הטכנולוגיה, דחפו את השוק מטה בחדות.
יתכן שדצמבר הוא הצעד הראשון מבחינת אלטשולר שחם להיפוך המגמות האלו, אולם יש מי שמשווים את המקרה לפסגות וילין לפידות, שכל אחד מהם בתורו היה הכוכב של עולם בתי ההשקעות, אך איבד את הבכורה ולא הצליח לשוב אליה. פסגות, למשל, היה בית ההשקעות הגדול בישראל במשך שנים ארוכות, ניהל נכסים בהיקף של 185 מיליארד שקל בתחילת העשור הקודם וחלש על 16.5% משוק הגמל ב־2010. ההיחלשות בתשואות גרמה לכך שהוא איבד מכוחו עד שב־2021 חלש על 7.6% משוק הגמל בלבד, ונמכר בחלקים, בין היתר לאלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת הציבורית של אלטשולר שחם.
יש מי שקושרים בין הסיטואציה הנוכחית של אלטשולר שחם למהלך אחר שעליו הודיע בשבוע שעבר — מיזוג משולש הופכי של חברת הגמל והפנסיה הציבורית שלו עם חברה ציבורית אחרת, כך שחברת הגמל והפנסיה תהפוך לחברה פרטית, שתוחזק ע"י אלטשולר שחם ציבורית החדשה, שבתורה תיכנס לתחומי פעילות חדשים דוגמת נדל"ן. יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל ופנסיה, אמר ל"כלכליסט" כי "ייחוד העיסוק של חברת הגמל הגביל אותנו. המהלך ייתן לנו אופציה לבחון פעילות סינרגטית לחברת הגמל. שילוב של פעילויות נוספות יאפשר לנו לשתף את ציבור המשקיעים בפעילויות הללו. עד כה פעילות זו נעשתה מחוץ לחברת הגמל והמשקיעים לא נהנו מהערך המוסף בהשקעות אלו".
בקרב המתחרים של אלטשולר שחם נטען כי המטרה של המהלך היא להפריד בין הדינמיקה של יציאת הכספים לתמחור של החברה הנסחרת. במחצית השנייה של 2021, שהתאפיינה ביציאה מוגברת של כספים מאלטשולר שחם, המניה איבדה 24%. אחד המתחרים של אלטשולר שחם בענף הגמל אמר כי "גילעד אלטשולר הוא שחקן ברידג' מעולה, הוא יודע שכדי לנצח אתה חייב לשלוט במציאות ולהיות מוכן לעתיד לבוא. אם חברת הגמל תמשיך לפדות הון, זה יפגע בחוסכים הקיימים ובבעלי המניות. העלמת חברת הגמל מפסיקה את הקשר הישיר ותביא ליציבות".
חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם הונפקה ביולי 2019 לפי שווי של 900 מיליון שקל וכיום נסחרת לפי שווי של 3.5 מיליארד שקל.