נירלט מתחילה להתאושש, המשבר בענף הבנייה עדיין משפיע על אינרום
נירלט מתחילה להתאושש, המשבר בענף הבנייה עדיין משפיע על אינרום
הכנסות קבוצת אינרום ירדו ב־14% ברבעון על רקע המחסור בידיים עובדות שמעכב השלמת פרויקטים. ההכנסות ממגזר מוצרי הצבע, שבמרכזו נירלט, ירדו בכ-35%. המנכ"ל נועם שצ'לקה על הפגיעה במפעל נירלט ב-7 באוקטובר: "נמנף זאת להקמת מפעל מתקדם"
הימשכות ההאטה בענף הבנייה מאז פרוץ המלחמה וההתייקרות חומרי הגלם ברקע חרם הסחורות של טורקיה על ישראל הוסיפו להשפיע לרעה על קבוצת אינרום תעשיות בנייה גם ברבעון השני השנה. החברה, שמנוהלת בידי נועם שצ'לקה, חתמה את הרבעון בירידה של 14% בהכנסות, שהסתכמו ב־257.6 מיליון שקל. במחצית הראשונה של השנה רשמה החברה ירידה של 27.5% בהכנסות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והן הסתכמו ב־445.6 מיליון שקל. הרווח הנקי ברבעון צנח ב־31% לסכום של 21 מיליון שקל.
מחולל ההאטה המרכזי בענף הבנייה הוא המחסור החריף בידיים עובדות מאז פרוץ המלחמה. המחסור ניכר בירידה חדה בהיקפי הפעילות באתרי הבנייה ברחבי הארץ ובענף השיפוצים, והוא משפיע לרעה על הביקושים למוצרי הליבה של אינרום בתחום פתרונות הבנייה, הצבע, מוצרי גמר לבנייה ומערכות אינסטלציה.
בעוד שאת ההכנסות של אינרום במחצית הראשונה של 2023 הובילה הפעילות במגזר מוצרי הצבע, ובמרכזה החברה־בת נירלט, במחצית הראשונה של 2024 ההכנסות במגזר זה ירדו בכ-35% לסכום של 110 מיליון שקל, באופן שמסמן התאוששות של החברה לעומת שני הרבעונים הקודמים.
הירידה בביצועים במגזר הצבע היא תוצאה של שריפת המפעל המרכזי של נירלט בקיבוץ ניר עוז בעוטף עזה במתקפת חמאס ב־7 באוקטובר. על הנזק הרב החברה כבר קיבלה מהמדינה פיצוי של כ־200 מיליון שקל, ופיצויים נוספים על פגיעה במלאים ועל נזקים עקיפים היא אמורה לקבל בהמשך.
בעקבות הריסת המפעל בניר עוז החלה נירלט לייצר חלק ממוצריה באתר חלופי באזור התעשייה עמק שרה בבאר שבע אצל יצרנים מקומיים, וחברה יוונית מייצרת עבורה חלק ממוצרי הצבע על בסיס מים. נירלט מתכננת להקים במקום המפעל שנשרף בניר עוז מפעל חדש ומתקדם, ועל פי הערכות באינרום הקמתו תימשך כשלוש שנים.
עיקר ההכנסות של אינרום ברבעון השני באו מפעילות מגזר פתרונות הבנייה, שאותו מובילה חברת הבלוקים איטונג. מגזר זה אחראי לכ־100 מיליון שקל מהכנסות הקבוצה ברבעון השני, והן הושפעו לראשונה מהמכירות של אלומלייט, שאיטונג השלימה את רכישת השליטה בה (55%) במאי בכ־173 מיליון שקל. אלומלייט עוסקת בפתרונות והנדסת תבניות ליציקות בטון, וברבעון השני היתה אחראית לכ־30 מיליון שקל מכלל הכנסות הקבוצה.
בנוגע למלחמה המתמשכת ולהשפעתה הנרחבת על ענף הבנייה, אינרום ציינה כי לצד הירידה בביקושים, מורגשת עלייה בחלק ממחירי חומרי הגלם והתשומות המשמשים את החברות־הבנות שלה, בין השאר בשל חרם הסחורות הטורקי. לפי אינרום, "ההאטה בשוקי פעילות הקבוצה עלולה להוביל גם לקשיים תזרימיים של גורמים שונים בשווקים אלו ולקושי בגבייה ובמוסר התשלומים. הקבוצה פועלת לצמצום השפעות אלה תוך מיצוי חלופות רכש שונות, שינוי דגשים בגבייה ובחינת מבנה עלויות והתאמות מחיר בחלק ממוצריה".
חרף כל אלה, באינרום מתעודדים מכך שבחודשים האחרונים מורגשת התמתנות בעוצמת ההשפעה של המלחמה עליה וזאת בין השאר בשל החזרה המהירה של נירלט לפעילות שוטפת ובאופן שמבטא גידול של 60% במכירותיה של חברת הצבע לעומת הרבעון הראשון של השנה.
לפי יו"ר הקבוצה ציון גינת, "המכירות של הקבוצה ברבעון השני משקפות גידול של 21% בהשוואה לרבעון הראשון שאיתו פתחנו את השנה. השלמת רכישת השליטה באלומלייט ברבעון וכניסה לתחום חדש ומשלים מרחיבה את סל המוצרים והצעת הערך שלנו לענפי הבנייה באופן שמהווה צעד נוסף ומשמעותי בהמשך מימוש האסטרטגיה שלנו בכל תחומי הפעילות של הקבוצה".
המנכ"ל שצ'לקה אמר כי אינרום משפרת עמדות לקראת ההתעוררות הצפויה בענף הבנייה, ברקע הביקושים הגבוהים. "אנחנו רצים למרחקים ארוכים ולא מביטים על הביצועים ברבעון כזה או אחר. אנחנו פועלים כל העת על הרחבת שרשרת הערך שלנו לשוק לקראת התרחבות בהמשך, והרבה מאוד דברים שאנחנו עמלים עליהם כיום יקבלו ביטוי בהמשך". בהתייחס לשיקום הפעילות של נירלט, לאחר הפגיעה במפעל שלה במתקפת הטרור הוא אמר: "כמובן שלא ביקשנו את הסיטואציה הזאת, אך נמנף אותה כדי להקים מפעל מתקדם מאוד שיקנה לה יתרונות תחרותיים בכל המובנים".