כך הפך רני צים את הקרנות של פסגות למגייסות הגדולות
כך הפך רני צים את הקרנות של פסגות למגייסות הגדולות
חברת הקרנות, שנרכשה ע"י וואליו קאפיטל מידי אלטשולר שחם לפני שנה, גייסה 1.4 מיליארד שקל מינואר, בעוד הענף כולו איבד 18.5 מיליארד שקל. נכסיה צמחו ל־47 מיליארד שקל, ב־4 מיליארד שקל יותר מאשר בעת הרכישה
בניגוד למגמה השלילית ולענף קרנות הנאמנות, שאיבד 18.5 מיליארד שקל מתחילת השנה, חברת קרנות הנאמנות פסגות גייסה באותה התקופה כמעט 1.4 מיליארד שקל, גיוס שהקנה לה את התואר המגייסת הגדולה בענף, לפני קסם שגייס 1.1 מיליארד שקל.
בתוך כך, צמחו נכסי חברת הקרנות ל־47.1 מיליארד שקל, והיא קרובה מאוד מלעבור את מגדל שוקי הון שמנהלת 47.7 מיליארד שקל, ולהפוך לחברה השלישית בגודלה בענף אחרי מיטב תכלית וקסם.
חברת הקרנות של פסגות היא הנכס העיקרי שנקנה על ידי וואליו קפיטל, תמורת 405 מיליון שקל מאלטשולר שחם באוגוסט אשתקד, ובשבוע שעבר שינתה החברה את שמה לפסגות. עם הרכישה יישמה הנהלת פסגות, בהובלת המנכ"ל יניב בנדר, מהלך של "צמיחה בכל מחיר", בדומה לחברות הגמל, והיום החברה מנהלת 4 מיליארד שקל יותר מההון שנוהל בקרנות בעת הקנייה.
הצמיחה בקרנות של פסגות מתבטאת בעיקר בקרנות עוקבות המדדים שמאופיינות בדמי ניהול נמוכים, עם גיוס של מיליארד שקל מתחילת השנה, ובקרנות הכספיות עם דמי ניהול אפסיים או הפסדיים, עם גיוס של 1.7 מיליארד שקל. זאת, בעוד הקרנות המסורתיות של פסגות דווקא איבדו 1.5 מיליארד שקל. "עולם הקרנות שונה מעולם קופות הגמל בגלל הנזילות שלו" אמר בנדר ל"כלכליסט".
"בשוק יורד, הקרנות המסורתיות הן אלו שנפגעות באופן מיידי ופודות כספים. על כן האלטרנטיבה היא הצמיחה בקרנות כספיות. נכון שדמי הניהול בקרנות אלו נמוכים, אך קיים בהן מנגנון עם פוטנציאל לדמי הניהול המשתנים (רכיב שנגזר מההפרש בין תשואת הקרן לתשואת נכס המעקב שלה - א"ע) שמונע מאיתנו להפסיד. מעבר לכך, פסגות הוא גוף גדול בקרנות וזה מאפשר לנו לחסוך בהוצאות. לכן אין לנו סיבה שלא לאסוף את הכסף שיוצא מהקרנות המסורתיות לתוך הכספיות. כשהשוק יהפוך לשוק מגייס, ההשקעה הזו תשתלם".
על פי דו"חות הרבעון השני שפורסמו אתמול, חרף הצמיחה בנכסים לא הצליחה פסגות קרנות נאמנות להציג עלייה בהכנסות שעמדו על 53.9 מיליון שקל, לעומת הכנסות של 57 מיליון שקל ברבעון הראשון. הדו"חות גם מציגים את המאמץ של רני צים, בעל השליטה (58.5%) בפסגות להפוך אותה ליותר מ"חברת קרנות" כפי שהיתה כשנרכשה מעבר לקרנות, רכישת פסגות על ידי צים כללה גם את פסגות ני"ע, שנותנת שירותי בורסה ומסחר למשקיעים פרטיים וחברות.
הכנסות חברה זו הגיעו לכמעט 20 מיליון שקל ברבעון השני לעומת 12 מיליון שקל בתקופה המקבילה. בפברואר השנה גם אישר דירקטוריון פסגות ני"ע הסכם שיתוף פעולה עם חברת האשראי כרמל קרדיט, להקמה ותפעול שוטף של פעילות מתן אשראי לבעלי עניין בתאגידים, כנגד מניות ומתן אשראי קמעונאי ללקוחות פסגות ני"ע. בעל השליטה בכרמל קרדיט הוא עוזי דנינו, יו"ר פסגות ני"ע, שגם מחזיק ב־7.5% מרוסאריו קפיטל.
לדברי בנדר, "האתגר הכי גדול כשרכשנו את פסגות, היה לייצב את הרגליים שלה. הקרנות היו הרגל המרוויחה היחידה בעת הרכישה והרגל של פסגות ני"ע היתה הפסדית ועם הכנסות של 5 מיליון שקל בלבד. פסגות אקוויטי, חברה לניהול עושר אישי ונאמנויות, סיימה את הרבעון עם הכנסות של מיליון וחצי שקל ומצביעה על סינרגיה עם פסגות ני"ע".
במקור וואליו קפיטל היא חברת אשראי חוץ־בנקאי, ותיק האשראי שלה צמח ל־313 מיליון שקל ברבעון עם רווח כולל של 4.85 מיליון שקל לעומת הפסד של 3 מיליון שקל בתקופה המקבילה. ההכנסות ממימון עלו ל־14.5 מיליון שקל לעומת 2 מיליון שקל ברבעון המקביל.
וואליו גם רכשה בפברואר את אפליצ'ק, חברה קטנה לניכוי צ'קים עם תיק אשראי של 50 מיליון שקל, תמורת 10 מיליון שקל ו־15% ממניות וואליו בשווי של 23 מיליון שקל בעת החתימה. אפליצ'ק היתה הפסדית בעת הרכישה ובפסגות מקווים לשנות את מאזנה לאחר סגירה של חלקים לא רווחיים בתוכה, והעברת פעילות האשראי לתוכה. בעקבות הצמיחה בהכנסות הצליחה פסגות לעבור לרווח של 1.1 מיליון שקל לעומת הפסד של 1.9 ברבעון המקביל. הרווח נרשם אף שהחברה אולצה להפחית 7 מיליון שקל משוויין של מניות כלל ביטוח שברשותה, שאותן רכשה ב־49 מיליון של בהנפקה, אולם מתחילת השנה הן איבדו 17% מערכן.
בנוסף, צים ביטל את ההחלטה של וואליו קפיטל, להעביר את פסגות מבית פסגות שבשדרות רוטשילד בתל אביב למשרדי חברת האשראי החוץ־בנקאי בבני ברק. על פי בנדר, כשבית ההשקעות אלטשולר שחם רכש את פסגות הוא קיבל מתוקף ההסכם את החוזה עם קרן ריט 1. "באלטשולר הסכימו להשאיר את מחיר השכירות הישן ועל כן ויתרנו על האפשרות לעבור למגורים אחרים. בקרוב, גם המשרדים של צים יעברו לבית פסגות". עם זאת הסברו של בנדר שונה מהסבר שסיפקה פסגות למשקיעים, כאשר טענה כי משרדי רני צים בבני ברק לא גדולים מספיק עבור תוכניות החברה.