סגור
מימין רונן אגסי ו שלמה אליהו
מימין: רונן אגסי ושלמה אליהו ( צילום: מיה כרמי-דרור, עמית שעל )

בלעדי
אליהו צפוי למנות את אגסי למנכ"ל מגדל בניגוד לעמדת רשות שוק ההון

דירקטוריון מגדל ביטוח יתכנס ביום חמישי, והוא צפוי לאשר את מינויו של רונן אגסי למנכ״ל, חרף התנגדות רשות שוק ההון לאופן שבו בוצע התהליך. הרשות מתנגדת גם לבקשת מגדל למנות את יוסי בן ברוך ליו"ר חברת הביטוח

שלמה אליהו וחברת מגדל שבשליטתו דוהרים במסלול של התנגשות מול רשות שוק ההון. ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון מגדל ביטוח קבע ישיבה ליום חמישי הקרוב שבה הוא צפוי, על פי הערכות, לאשר את מינויו של רונן אגסי למנכ"ל החברה. המינוי, אם אכן יאושר, יהיה בניגוד לעמדת הרשות. הרשות לא טוענת שאגסי איננו מנכ"ל ראוי אלא שהליך בחירתו היה "מקולקל", שכן הוא נעשה ישירות בידי אליהו, בעל השליטה, ונציגו כיו"ר מגדל אחזקות, השופט העליון בדימוס חנן מלצר. מנגד טוענת מגדל כי אליהו לא הוביל את המינוי של אגסי אלא רק הציע אותו לדירקטוריון.
חשיפה לצעדים של הרשות: אם מינויו של אגסי יאושר בדירקטוריון חרף התנגדות הרשות לדרך, נראה כי כל הדירקטורים יהיו חשופים מול הרשות שעשויה לנקוט נגדם בצעדים. אגסי ומגדל זקוקים לאישור הדירקטוריון כדי להניע את השחרור שלו מבנק לאומי שם הוא משמש כמשנה למנכ"ל. יו"ר הבנק סאמר חאג' יחיא הודיע כי ידרוש מאגסי הודעה מוקדמת של חצי שנה אבל נראה כי הבנק יתפשר לאחר שאגסי ימונה. שאלה נוספת השנויה במחלוקת היא אם ניתן למנות מנכ"ל לחברה שבה אין יו"ר קבוע, כאשר כרמי גילון הוא היו"ר הזמני של מגדל ביטוח. מגדל טוענת שכן, וכי ניתן למנות את אגסי ורק אח"כ למנות יו"ר קבוע.
מלצר מייצג את עמדתו העקשת של אליהו בדיונים מול הרשות, יחד עם היועצים המשפטיים של מגדל עו"ד צבי אגמון ושיראל גוטמן עמירה. בין מגדל והרשות ישנן נקודות מחלוקת שאינן נפתרות סביב דרישות הרשות במכתב ששלחה לפני כחודש, ובו איימה על היתר השליטה של אליהו במגדל — הפרדה מוחלטת בין מגדל אחזקות למגדל ביטוח; תוספת של דירקטורים בלתי תלויים (דב"תים) לדירקטוריון מגדל ביטוח באופן שיחליש את השליטה של אליהו; מינוי יו"ר שכהונתו תובטח לשלוש שנים; קביעת תכנית אסטרטגית לחברה, ועוד. מגדל הציעה למנות דב"ת נוסף שיגדיל את כמות הדב"תים ל־4 לעומת 3 היום אבל במקביל להגדיל את מספר הדירקטורים מטעמו של אליהו ל־7-6.
הרשות העלתה טענות גם לגבי הליך בחירתו של אגסי כמועמד, וטענה לפגיעה בכללי הממשל התאגידי בעובדה שאליהו ומלצר הובילו את החתמתו. מגדל דחתה את הטענות וציינה כי "הפעילות המתוארת של החברה כבעלת השליטה במגדל ביטוח היתה פעילות ראויה ומתבקשת בנסיבות שנוצרו, ואין ולא היה בפעילותה של החברה כל פגיעה בכללי הממשל התאגידי, חובתה של החברה לדאוג למגדל ביטוח ולמנות יו"ר ומנכ"ל במהירות".
בחירתו של אגסי כמועמד למנכ"ל מגדל ביטוח באה אחרי הנסיון הכושל של אליהו להחזיר את מוטי רוזן לחברה, אך רוזן התעקש קודם לסיים את הליך הבוררות שלו מול מגדל, שבו הוא דורש פיצוי על הפסקת כהונתו בה, ולא ויתר. השם הבא שהעלו אליהו ומלצר היה יוסי בן ברוך, מנכ"ל מגדל אחזקות. הרשות מתנגדת למינוי של בן ברוך ורואה בו גורם המזוהה עם אליהו. יתכן שבישיבה ביום חמישי ימונה גם בן ברוך ליו"ר, אולם עובדה זו פחות ודאית והיא בעלת סיכוי נמוך. בכל אופן רשות שוק ההון, כך נראה, לא תאשר את מינויו של אגסי, וכי היא רואה בבחירת יו"ר קבוע מהלך אולטימטיבי ומיידי, ותנאי למינוי אגסי.
הרשות אף רמזה כי תקבל את מלצר כיו"ר מגדל ביטוח לצד מגדל אחזקות אבל מלצר איננו מעוניין בתפקיד שדורש השקעה רבה ולצידו אחריות גדולה. מלצר הוא יו"ר מגדל אחזקות מכהן בשני שליש משרה ועוסק גם בפעילות פרטית של גישורים בוררויות וכיו"ר מועצת העיתונות. שנה לפני מינויו ליו"ר מגדל אחזקות מלצר התבטא נגד תופעת הדלתות המסתובבות שבהן אנשי הרשות עוברים לכהן בחברות הביטוח. בראש הרשות מכהן עמית גל כמינוי זמני וכמשנה מכהן ייבגני אוסטרובסקי שמתנהל מול מגדל.
מאבק נחרץ מול הרגולטור: מגדל מתנגדת נחרצות לדרישת הרשות להפרדה בין שני הדירקטורים של חברת האחזקות וחברת הביטוח וטוענת כי מדובר בפגיעה בזכות הקניין של אליהו. זו הנקודה שמגדל רואה כבטוחה יחסית במאבק מול הרגולטור. הרשות מוכנה ללכת לקראת מגדל בכמה סעיפים, בעיקר זה, אבל במגדל מפגינים עמדה נוקשה שאותה מוביל מול הרשות מלצר דווקא. מה שמתקבל בהפתעה ואכזבה ברשות. הסיכוי להגיע להבנות בין הרשות ומגדל איננו גבוה. אליהו בן ה־86, יוצא למאבק החריף ביותר שלו מול הרגולטור אחרי שהתנגש עם היו"רים הקודמים ברשות, הן עם דורית סלינגר והן עם משה ברקת.