סגור
עפרה שטראוס יו"ר קבוצת שטראוס וידאו
עפרה שטראוס בעלת השליטה בחברה (צילום: שאול גולן)

סיכום רבעון בשטראוס: המכירות צמחו ב-15%, הרווח הנקי ירד ב-15%

העלאות המחירים סייעו לקבוצה להציג שיפור בהכנסות הרבעון השלישי ל-3 מיליארד שקל. בה בעת, התייקרות חומרי הגלם, לצד עלייה בהוצאות התפעול והמימון, פגעו ברווחיות של שטראוס. הרווח הנקי עמד בסיכום התקופה על 102 מיליון שקל 

רצף העלאות המחירים שביצעה שטראוס דחפו את הקבוצה לצמיחה בהכנסות הרבעוניות - ואולם שחיקה ברווחיות הגולמית והתפעולית, לצד קפיצה בהוצאות המימון (של 59.5%), פגעו בשורה התחתונה של הדוח: שטראוס חתמה את הרבעון השלישי עם ירידה של של 15.4% ברווח הנקי ל-102 מיליון שקל.
הכנסות שטראוס ברבעון טיפסו כאמור, בשיעור של 11.8% ביחס לרבעון המקביל בשנה שעברה, ל-2.99 מיליארד שקל. בנטרול השפעת שערי מטבע, הסתכמה הצמיחה ב- 15.4%. אלא שעלייה של 14.2% בעלות המכר, בעקבות עליית מחירי חומרי גלם מרכזיים ובראשם קפה וקקאו, צמצמו את השיפור בשורת הרווח הגולמי ל-6.5% - ול-911 מיליון שקל. התוצאה היתה ירידה ברווחיות הגולמית ל-30.5% מהמכירות, לעומת 32% ברבעון המקביל.
החברה הציגה ברבעון עלייה חדה של 51.1% בהוצאות הנהלה וכלליות, זאת לאחר שברבעון המקביל בשנה שעברה קיבלה חברת הממרחים סברה (50%) שיפוי ביטוחי על נזקי משבר הסלמונלה. כמו כן, העמיקו הפסדי חממת הפוד טק דה קיטשן, כך שחלקה של שטראוס בהפסד עלה ב-33.3% ל-8 מיליון שקל. מנגד, החברה נהנתה מעלייה ברווחי האייר שטראוס מים, בעיקר בשל התייעלות תפעולית ומענק ממשלתי בסין, שגררו לעלייה של 55.6% בחלק החברה ברווחי החברה (שבה מחזיקה שטראוס 49%).
העלייה בהוצאות התפעוליות הובילה לשיפור מתון של 4.2% בלבד ברווח התפעולי ל-223 מיליון שקל, בעקבות כך, נשחקה הרווחיות התפעולית ל-7.4% מהמכירות, לעומת 8% ברבעון המקביל. הפגיעה בשורת הרווח הנקי נגרמה לא רק מהזינוק בהוצאות המימון כאמור אלא גם מעלייה של 12.6% בהוצאות המיסים שהסתכמו ב-46 מיליון שקל.

פעילות שטראוס בישראל

מכירות עסקי הקבוצה בישראל (כולל תמי 4) צמחו ב-8.4% ל-1.58 מיליארד שקל - אחרי שהחברה העלתה מחירים פעמיים מתחילת השנה בהמשך לשלוש פעימות בשנה שעברה. בחברה ציינו כי בנוסף להעלאות המחירים, לשיפור בהכנסות בישראל תרמו גם דיוק תמהיל המוצרים וצמצום מכירות של מוצרים ברווחיות נמוכה. עוד תרמה חזרתם של הממתקים בתחילת השנה שעברה.
הרווח הגולמי של הפעילות בישראל גדל בשיעור נמוך (4.6%) מזה של העלייה במכירות והסתכם ב-499 מיליון שקל, כך שהרווחיות הגולמית שלהה נשחקה ל-36.4% מהמכירות, לעומת 38% ברבעון המקביל אשתקד. בה בעת, ההתייעלות התפעולית, הובילה לזינוק של 27.8% ל-158 מיליון שקל. בעקבות כך, שיפרה החברה את הרווחיות התפעולית ל-11.5% מהמכירות, לעומת 9.8% ברבעון המקביל אשתקד.
עיקר הצמיחה במכירות בישראל נרשמה במגזר הממתקים שחזר לפעילות בשנה שעברה, ומכירותיו קפצו ב-32.6% ל-323 מיליון שקל. במקביל, עברה הפעילות מהפסד תפעולי של 8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, לרווח תפעולי של 9 מיליון שקל.
העלאות המחירים במקררי החלב, העלו בשיעור מתון של 2.8% את מכירות מגזר הבריאות של שטראוס ואלו הסתכמו ב-827 מיליון שקל. דיוק בתמהיל המוצרים, כמו גם ירידה במחירי החלב הגולמי והדבש, שלא הועברה לצרכן, הובילו לזינוק של 19.5% ברווח התפעולי של הפעילות שהסתכם ב-120 מיליון שקל; עלייה במחיר הקפה הירוק, הובילה לכך שהרווח התפעולי של מכירות הקפה בישראל (שצמחו ב-5.4% ל-221 מיליון שקל), ירד ב-6.8% ל-29 מיליון שקל.
הקפה בעולם
מגזר הקפה הבינלאומי סבל מקושי להדביק את העלייה במחירי הקפה הירוק. כתוצאה מכך, על אף עלייה של 17.8% במכירות ל-1.26 מיליארד שקל, רשמה החברה עלייה מתונה של 7.8% בלבד ברווח הגולמי שהסתכם ב-260 מיליון שקל. לפיכך, הרווחיות הגולמית נשחקה ל- 20.7% מהמכירות, לעומת 22.6% לפני שנה.
עלייה בהוצאות המכירה בברזיל שחקה גם את הרווחיות התפעולית ל-5.4% מהמכירות, לעומת 5.6% אשתקד. עוד הכבידה על הפעילות בברזיל היחלשות הריאל הברזילאי ביחס לשקל.
החברה חתמה בסוף השבוע על הסכם למכירה חלקה (50%) בחברות הממרחים סברה ואובלה בארה"ב, מקסיקו, ניו זילנד ואוסטרליה, בתמורה לכ-245 מיליון דולר והיא צפויה לרשום רווח אחרי מס של כ- 660 מיליון שקל, לאחר השלמת העסקה בחודש הבא. עוד על הפרק בשטראוס: החברה שנקנסה על ידי רשות התחרות בקנס חריג בגובה 111 מיליון שקל על מיזוג ללא אישור עם משק ויילר, פנה לרשות בבקשה לדחות את תשלום הקנס בחודש ונדחתה. יחד עם זאת, הסכימה הרשות לפרוס את הקנס לתשלומים.