כלכלני GlobalX: הבנק הפדרלי הבהיר כי המדיניות האגרסיבית תימשך, למרות הפגיעה הכלכלית
כלכלני GlobalX: הבנק הפדרלי הבהיר כי המדיניות האגרסיבית תימשך, למרות הפגיעה הכלכלית
הנגיד פאוול הבהיר כי הבנק ימשיך להיאבק באינפלציה, הנתונים הכלכליים מציגים תמונה מעורבת, והשבוע יתמקדו בשוק בדוח התעסוקה
ביום שישי הצהיר נגיד הפד, ג'רום פאוול, כי הבנק הפדרלי ימשיך במדיניות האגרסיבית של העלאות ריבית, במטרה לייצב את סביבת המחירים. מדבריו עולה כי הבנק הפדרלי מבין
כי תהליך ייצוב המחירים ייארך זמן וכי הצעדים שיינקטו יפגעו בחלק ממשקי הבית. עד כה הצעדים של הפד הציגו יעילות מסוימת בצינון הסחרור האינפלציוני. דבריו של פאוול היו ניציים, אך לא מפתיעים.
הנגיד מבין כי הנתונים הכלכליים האחרונים הציגו תמונה מעורבת. מצד אחד, הכלכלה מציגה חוסן, ואולם בשוק העבודה הביקוש לעובדים גבוה מהיצע, והדבר מייצר לחץ כלפי מעלה על רמות השכר. הפד מברך על מדד ה-PCE (מחירי ההוצאה הפרטית) לחודש יולי, שהציג ירידה, אך אין זה עדיין מספיק כדי לשנות את מסלול המדיניות של הבנק הפדרלי. הריבית כעת עומדת על 2.25%, נמוך משמעותית מקצב האינפלציה, ועל כן הבנק צפוי להמשיך ולהעלות ריבית.
הגזרה שבה ההשפעה של העלאות הריבית ניכרת בירידה בביקושים היא שוק הדיור. מחירי הדיור הגובהים וייקור המשענתאות הוריד את מכירות הבתים הפרטיים למשפחות לשפל של 6 שנים. שוק הדיור נהיה פחות נגיש והקבלנים מתחילים להתאים את עצמם למציאות החדשה, מה שבא לידי ביטוי בהתחלות הבנייה, שנמצאות בשפל של כמעט שנתיים.
מדד מנהלי הרכש (Flash PMI) רשם בחודש אוגוסט רמה של 45 (נתון מתחת ל-50 מלמד על התכווצות), הרמה הנמוכה ביותר מאז מאי 2020. הירידה באה לידי ביטוי בצורה הבולטת ביותר במגזר השירותים ובהזמנות חדשות. גם הביקוש למוצרים מיובאים ומוצרים בני-קיימא יורד, והירידה בביקושים מתבטאת בתפוקה של מגזר הייצור, מגמה שככל הנראה רק תתעצם.
השבוע יתפרסם דוח התעסוקה לחודש אוגוסט, אשר צפוי להציג גידול נמוך יותר של 250 אלף משרות חדשות, הרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2020. האינדיקטורים המקדימים ממגזרי הייצור והשירותים מצביעים על הירידה הצפויה, ועם זאת, מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה רשם ירידה שבוע שני ברציפות, שזהו דווקא סימן לחוזקה. הבנק הפדרלי יתמקד גם במגמות ברמות השכר. הבנק הפדרלי מעוניין לראות סימני האטה במגמות התעסוקה והשכר.
אנחנו נכנסים לתחילת ספטמבר והרבעון הרביעי של השנה, וגם לכך עשויה להיות השפעה על התנועות בשוק ההון, מאחר שמנהלי כספים מתחילים להתחשב בשיקולי מס לקראת סוף השנה. ככלל, מנהלי כספים צפויים להפחית את החשיפה שלהם ככל שמתקרבים לסוף השנה.
בדרך כלל התקופה הזו של השנה מתאפיינת בירידה בנזילות, וגם עלייה בתנודתיות בנכסים הסחירים ביותר בעקבות צמצום של פוזיציות לונג ושורט. הדבר דווקא צפוי להשפיע באופן חיובי על מניות הטכנולוגיה והטלקום, שמרכזות כמות גדולה של פוזיציות שורט, ומנגד להכביד על מניות מוצרי הייסוד, תשתיות ותעשייה.