סגור
מימין דני קולר ברוך לדרמן רם בלינקוב
מימין: דני קולר, ברוך לדרמן ורם בלינקוב (צילומים: אוראל כהן עמית שעל אלכס קולומויסקי)

בלינקוב, לדרמן, דויטש או קולר: מי יהיה היו"ר הבא של בנק לאומי?

הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה פרסמה אתמול את רשימת ששת המומלצים שלה לדירקטוריון. כעת לאומי ידרש לזמן אספת בעלי מניות, שבה ייבחרו ארבעה דירקטורים. לאחר מכן הדירקטוריון בהרכבו החדש יבחר את היו"ר 

לקראת הישורת האחרונה, המרוץ לכס יו"ר לאומי עולה שלב. לאחר עיכוב של כמה חודשים, הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה פרסמה אתמול את רשימת המועמדים המומלצים לכהונה בדירקטוריון בנק לאומי.
בפועל, מדובר ברשימת המתמודדים המלאה, שכן גופים מוסדיים, שמחזיקים ברוב מניות הבנקים שנסחרים ללא גרעין שליטה, לא נוהגים להציע מועמדים מטעמם, כדי לא לשאת בהגבלות על מערכת היחסים העסקית עם הבנק שכרוכות בכך.
ברשימה יש שישה שמות, בשתי קטגוריות, ובעלי המניות של לאומי יצטרכו לבחור ארבעה דירקטורים בסה"כ. בקטגוריית דירקטור חיצוני לפי כללי בנק ישראל נכללים דני קולר, שכבר מכהן כדירקטור בלאומי ומתמודד לקדנציה נוספת; ברוך לדרמן, שכיהן עד לאחרונה כדירקטור בבנק דיסקונט ולפני כן עבד כ־30 שנים בבנק לאומי; ורם בלינקוב, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, שמתמודד לראשונה על כסא בדירקטוריון.
מבין השלושה האלו בעלי המניות יבחרו שניים. בקטגוריה של דירקטור חיצוני לפי חוק החברות יתמודדו ששון אליה, דירקטור מכהן שמתמודד לקדנציה נוספת; רו"ח לאה רות שוורץ; וד"ר אירה סובל, שכיהנה בעבר כדירקטורית בבנק ירושלים.
בסוף יולי היה אמור שמואל (מולי) בן צבי, יו"ר לאומי זה פחות משנה, לפרוש מהבנק לאחר שהשלים את מספר הקדנציות המקסימלי המותר בבנק ללא גרעין שליטה. הרכב הדירקטוריון המורחב — שכולל את הדירקטורים החדשים והיוצאים — היה אמור לבחור את מחליפו, אך בשל עיכובים שונים בנק ישראל החליט, באופן חריג ותקדימי, לאשר לבן צבי הארכת כהונה לפרק זמן קצר, כדי להשלים את ההליך.
העיכוב נבע בראש ובראשונה מסירובו של שר המשפטים יריב לוין למנות יו"ר חודש לוועדה, לאחר שבפברואר פרש מראשותה השופט בדימוס דוד חשין, שהודיע שנה מראש שאין בכוונתו להמשיך לקדנציה נוספת. רק באפריל מונתה במקומו השופטת בדימוס צילה צפת. שר המשפטים הוא שממנה את יו"ר הוועדה תוך התייעצות עם נשיא העליון, תפקיד שבו מכהן ממלא מקום כיום, מאז אוקטובר.
במהלך מאי קיימה הוועדה ראיונות עם המועמדים השונים. כפי שנחשף בכלכליסט, לראיונות הגיעו יו"ר בזק לשעבר גיל שרון, גולן שרמן, בכיר לשעבר בבנק הפועלים, מנכ"ל ישראכרט לשעבר רון וקסלר, יו"ר הדואר מישאל וקנין, זאב וורמברנד, לשעבר מנכ"ל מגה וקופת חולים כללית, ועוד.
העובדה שהדירקטורים הנבחרים יוכלו להתמודד על תפקיד היו"ר משכה לראיונות לא מעט שמות מוכרים. אולם בשל הנוהג לבחור בדירקטורים מכהנים לקדנציה נוספת, ובשל הרצון לשמור על הייצוג הנשי בדירקטוריון, בפועל נותרו שני מקומות למתמודדים מבחוץ. בשל כך, בולטת הבחירה של הוועדה בלדרמן, שכבר כיהן כדירקטור בדיסקונט, ולא במי שטרם כיהן כדירקטור בבנק, שיוכל להביא איתו פרספקטיבה חדשה ולגוון את הרכב הדירקטוריון.
לאחר שהוועדה העבירה לבנק ישראל את רשימת המומלצים, הבנק נדרש לאשר אותה דה־פקטו, בעיקר בהיבט של בדיקת ניגודי עניינים. ההליך נמשך יותר מחודש בשל חשד לניגוד עניינים של אחד המועמדים, שגם קיבל את ההזדמנות להציג את עמדתו בעניין מול בנק ישראל, הליך שארך כמה שבועות גם כן. בזמן הזה העדיפו בבנק ישראל לאפשר הארכת כהונה לבן צבי, ולא להיות במצב שבו היו"ר הבא נבחר רק מתוך החברים הקיימים או שהבנק מתנהל עם יו"ר זמני.
כעת לאומי יידרש לזמן אספת בעלי המניות לצורך הצבעה על הרכב הדירקטוריון החדש. האספה יכולה להתקיים לכל המוקדם 21 יום מרגע זימונה. לאחר היבחרו של הדירקטוריון החדש יצביע הרכב הדירקטוריון המורחב על זהות היו"ר הבא.
כרגע מסתמנים ארבעה מועמדים לתפקיד — קולר, ששימש בעבר כחבר הנהלה בבנק פועלים, ויצטרך קודם לכן להיבחר לקדנציה נוספת; אתי דויטש, שכיהנה כיו"ר כאל ויו"ר מרכנתיל, דירקטורית מכהנת, שהתמודדה בסיבוב הקודם על כיסא היו"ר מול בן צבי והפסידה על חודו של קול; לדרמן, שמכיר היטב את לאומי ומאחוריו 9 שנות כהונה בדיסקונט, בין היתר כיו"ר ועדת הביקורת, מה שלא איפשר לו להיבחר ליו"ר; ובלינקוב עצמו, שיצטרך גם הוא לעבור קודם כל את המשוכה של להיבחר לדירקטוריון.
בלינקוב לא כיהן בתפקיד במערכת הבנקאית קודם לכן, אך יש לו רזומה של תפקידים בכירים במגזר הציבורי. הוא כיהן כמנכ"ל משרד האוצר וכממונה על התקציבים באוצר. הדבר דווקא עשוי לפעול כנגדו, משום שבתקופתו כמנכ"ל האוצר היו לו חיכוכים רבים עם פקידי המשרד הבכירים. בחירה בו לתפקיד היו"ר עשויה לייצר מתיחות בין לאומי להנהלת האוצר הנוכחית.