הרווח הנקי של ICL המריא ב-300% לשיא; שילמה 188 מיליון דולר מס בישראל
הרווח הנקי של ICL המריא ב-300% לשיא; שילמה 188 מיליון דולר מס בישראל
רבעון שני חלומי לחברת הכימיקלים (בשמה הקודם כיל) שרשמה רווח נקי של1.1 מיליארד דולר, ואף העלתה תחזיותיה לביצועיה בהמשך השנה; מכירות האשלג הסתכמו ב-951 מיליון דולר בשל עליית המחירים - זינוק של 150%; המכירות במגזר הדשנים לחקלאות הסתכמו בשיא של 700 מיליון דולר; החברה נסחרת בת"א תחת שליטת חברה לישראל של עידן עופר
המשך עליית מחירי האשלג וההימשכות בהשפעה החיובית של מחירי הקומודיטי (סחורות) עושים טוב ל-ICL (כיל בשמה הקודם) שמציגה תוצאות שיא לרבעון השני של 2022, עם זינוק של 78% במכירות שהסתכמו ב-2.88 מיליארד דולר לעומת הרבעון המקביל ב-2021.
הרווח התפעולי שלה זינק ברבעון השני ב-369% והסתכם ב-1.13 מיליארד דולר לעומת הרבעון המקביל. הרווח הנקי שלה זינק ביותר מ-300% והסתכם ברבעון ב 563 מיליון דולר וה-EBITDA המתואם שלה הסתכם ב-1.25 מיליארד דולר, לאחר שרשם ברבעון השני זינוק של 249% לעומת הרבעון השני של השנה שעברה. מרווח ה-EBITDA ברבעון השני עמד 43.7% לעומת מרווח של 22.3% ברבעון השני של 2021.
בעקבות התוצאות החזקות, ICL דיווחה היום (ד') על העלאת תחזיותיה ל-EBITDA המתואם שלה לשנת 2022 לטווח שבין 3.8 ל-4 מיליארד דולר וזאת בהשוואה לתחזית הקודמת שלה, שדיברה על טווח שבין 3.5 ל-3.75 מיליארד דולר.
מכירות האשלג של ICL הסתכמו בסוף הרבעון השני ב-951 מיליון דולר, לאחר שרשמו עליה של 150% לעומת הרבעון המקביל ב-2021. במהלך הרבעון המחיר הממוצע לטון אשלג עמד על כ-750 דולר לטון, עליה של 167% לעומת הרבעון השני של השנה שעברה וזאת כשברקע הקשיים הגלובליים בזמינות של דשנים.
השיבושים בשרשראות האספקה העולמיות הובילו לעלייה חדה במחירי הסחורות, כשמחירי האשלג קיבלו דחיפה משמעותית עוד יותר בשל הסנקציות שהוטלו על רוסיה ובעלת־בריתה בלארוס - מדינות שבהן מפיקים 40% מהיקף האשלג העולמי.
ברבעון השני מפעלי ים המלח שבקבוצת ICL הגבירו את הייצור בתחום האשלג, לצד שיפורים בתפעול ובהתייעלות. עלייה חלה גם במכירות של מגנזיום מתכתי תוך ניצול רמת מחירים גבוהה בעקבות מגבלות יצור מתמשכות של חברה מתחרה.
ברבעון חלה עלייה גם במכירות של חטיבת המוצרים התעשייתיים של הקבוצה, שרשמו גידול של כ-20% לעומת הרבעון הקודם והסתכמו ב-486 מיליון דולר והובילו לשיא של 68% ברווחיות התפעולית במגזר זה. בעוד שהמכירות של ברום אלמנטרי ירדו ביחס לרבעון המקביל של 2021, ברבעון השני של השנה חלה עלייה במכירות של מעכבי בעירה מבוססי ברום, כמו גם עלייה שחלה במכירת תמיסות צלולות המשמות לקידוחי נפט. העלייה מוסברת בין השאר בהרחבת חיפושי הנפט וקידוחי הנפט בעולם, כשברקע משבר האנרגיה שמחריף מאז פברואר השנה, עם פלישת רוסיה לאוקראינה.
מכירותיה של ICL במגזר הדשנים לחקלאות הסתכמו ברבעון בשיא של 700 מיליון דולר, לאחר שרשמו עלייה של 110% לעומת הרבעון המקביל. זאת, כשברקע הימשכות המומנטום החיובי במחירי הדשנים במקביל להתייקרות חומרי הגלם – על מול היצע מצומצם וקשיים בשרשרת האספקה בעולם.
במהלך הרבעון השני הוצאות המס של הקבוצה בעולם הסתכמו ב-540 מיליון דולר באופן שמשקף שיעור מס אפקטיבי של 30%. הוצאות המס שלה ברבעון מושפעות מהסכם פשרה שאליו הגיעה בשבועות האחרונים עם רשות המסים על גובה היטל רווחי היתר שתשלם למדינה במסגרת חוק מיסוי רווחים ממשאבי טבע.
הוצאות המס לרבעון השני, ללא הוצאות מסים בגין שנים קודמות, הסתכמו ב-352 מיליון דולר ומשקפות שיעור מס אפקטיבי של 31% בהשוואה ל-64 מיליון דולר ברבעון השני של 2021 ששיקפו שיעור מס אפקטיבי של 30%.
מתוקף ההסכם, ICL רשמה הוצאות מסים בישראל על השנים 2020-2016 בגובה של 188 מיליון דולר. לפי הדוחות שפרסמה היום הקבוצה, ההסכם עם רשות המסים כולל מתווה הבנות שעל בסיסו יעשה חישוב ההיטל משנת 2021 ואילך. מדובר בהסכם שמיישב מחלוקת עמוקה שהיתה בשנים האחרונות בין הקבוצה למדינה, והסכם הפשרה בנושא מנע את התגלגלותה להכרעה בערכאות משפטיות.
ב-ICL מרוצים מהפשרה, שחוסכת לה ולמדינה התדיינות משפטית ארוכה ומשפרת את הוודאות העסקית שלה לשנים הקרובות – זאת כשברקע רשויות המדינה נערכות לתום תקופת הזיכיון שלה בים המלח בשנת 2030.
בעקבות תוצאותיה ברבעון, דירקטוריון הקבוצה הודיע על חלוקת דיבידנד בסכום של 375 מיליון דולר – עלייה של כ-68 מיליון דולר לעומת הרבעון המקביל אשתקד. ICL נמצאת בשליטת החברה לישראל של איש העסקים עידן עופר.
המנכ"ל והנשיא של הקבוצה, רביב צולר מסר היום בהתייחס לתוצאות הרבעון כי "מדובר בשיא של כל הזמנים במכירות, ברווח התפעולי וב–EBITDA, ורבעון רצוף נוסף של צמיחה ברווח ובשולי הרווח עם תוצאות שיא בכל עסקי המוצרים המיוחדים שלנו ובפעילות הקומודיטי".
המכירות של ICL ברבעון הראשון הסתכמו בכ־2.5 מיליארד דולר - שיא רבעוני של כל הזמנים. מדובר בזינוק של 66% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ועל עלייה של 25% בהשוואה לרבעון הקודם, האחרון לשנת 2021. מגזר האשלג, שהמכירות בו זינקו ב־128%, היה אחראי למרב המכירות (795 מיליון דולר). ה־EBITDA המתואם של ICL הגיע גם הוא לשיא של כל הזמנים וחצה לראשונה במעט את רף המיליארד דולר. מדובר בזינוק של יותר מפי שלושה בהשוואה לרבעון הראשון של 2021, שבו נתון זה הסתכם ב־302 מיליון דולר, וכמעט פי שניים בהשוואה לנתון של 587 מיליון דולר ברבעון הקודם. גם בגזרה הזו מגזר האשלג הוביל את הצמיחה, עם זינוק של 626% ב־EBITDA המתואם, שהסתכם ב־450 מיליון דולר.
הארגון הסביבתי אדם טבע ודין ביקר היום בחריפות את הסדר הפשרה של רשות המסים ושל ICL על שומות המס שהוצאו לקבוצה על השנים 2020-2016 ומסר כי הוא משקף "הנחה" של 30% לעומת הדרישה המקורית של רשות המסים.
הארגון ביקר את העובדה שפרטי ההסדר לא פורסמו לציבור, ונודעו היום רק בעקבות פרסום דוחות הרבעון השני של ICL: "לא ברור מדוע ICL זכאית להנחה כל כך משמעותית בתשלום סכום שנדרש ממנה ושתשלומו עוכב במשך שנים, ועל איזה בסיס היא ניתנה. העובדה שתאגיד גדול ומזהם כמו ICL לא משלם לציבור את מלוא המס המגיע לו הוא הפסד לקרן העושר שאמורה לעמוד לרשות כל הציבור. הדבר מעיד על מנהל לא תקין, לכל הפחות", אמר היום מנכ"ל הארגון, עמית ברכה.
הארגון הסביבתי ביקר בחריפות גם את רשות המסים, על כך שלא ראתה לנכון לעדכן את הציבור על הסכם הפשרה שלה עם ICL, משמעות ההסדר ביחס לחיובים עתידיים ומדוע היא מקום לוותר לה על סכום של כ-60 מיליון דולר ביחס לשנים האמורות.