סגור
בועה בורסה מניות עליות שערים וול סטריט
וול סטריט; "המשקיעים ב-FOMO" (צילום: גטי)

"המאניה בוול סטריט מזכירה בועות שקדמו למשברים הכלכליים הגדולים"

דיוויד רוזנברג, לשעבר הכלכלן הראשי של מריל לינץ' בצפון אמריקה, ואחד מהשמות הבכירים בוול סטריט שצפה את משבר 2008-2009, מזהיר: "ה-FOMO בשוק המניות מזכיר את מה שקדם למשבר הכלכלי העולמי ב-1929 במהלכו קרסו הבורסות, ולצרכן האמריקאי מתחיל להיגמר המזומן"

ההתלהבות משוק המניות, ובמיוחד מחברות הטק ובפרט מניות ה-AI, יוצרת FOMO שמזכירה את מה שקדם למשברים הכלכליים הגדולים. כך אמר דיוויד רוזנברג, דמות בכירה בוול סטריט מזה עשרות שנים, שכיהן בעבר ככלכלן הראשי של מריל לינץ' בצפון אמריקה.
כיום רוזנברג הוא נשיא חברת מחקר השוק שייסד Rosenberg Research. בעבר גם שימש ככלכלן הראשי בחברת ייעוץ ההשקעות הקנדית גלוסקין שף.
רוזנברג משווה את התקופה הנוכחית, במהלכה בורסות ניו יורק נוסקות בזכות התלהבות יתר מצד המשקיעים לדבריו, לבין התנהלות המשקיעים שקדמו לשלושה משברים גדולים שהפילו את וול סטריט: הראשון הוא המשבר הכלכלי העולמי ב-1929, משבר הדוט-קום ב-2000 ומשבר הפיננסיים העולמי של 2008-2009 שקדמה לו קריסת שוק הדיור בארה"ב.
רוזנברג הזהיר מפני ה-FOMO בעת שמדד S&P 500 טיפס באוקטובר 2007 לשיא, למרות התפרצות משבר הסאב־פריים והחשש מפני מחנק אשראי. וגם עכשיו הוא מזהיר:
"הבלון מנופח מאד באוויר חם", אמר והוסיף כי לצרכן האמריקאי מתחיל להיגמר המזומנים והוא מתקשה לקבל הלוואות אחרי שכבר מיצה את כספי הפיצוי מתקופת הקורונה שקיבל מהממשל. וכל זה בתקופה של ריבית ואינפלציה גבוהה שגובות מהצרכן יותר הוצאות. רוזנברג ממשיך להשוות בין עכשיו לפעם כשהוא מעלה מהאוב ציטוטים של כלכלנים שפורסמו בעיתונים ותמכו בהתלהבות מהעליות החדות בוול סטריט, שקדמו לנפילות.
רוזנברג מציין כי סקר שערך הפד של ניו יורק מצביע על דעיכה בקבלת בקשות להלוואות במהלך יוני. זאת לצד דחייה בהנפקת כרטיסי אשראי, משכנתאות והלוואות לרכישת רכבים. הסקר מצביע לדבריו גם על הסיכון הגובר אצל בעלי בית שמתקשים לשלם את חשבונותיהם. כל זה מזכיר לרוזנברג מהלכים שקרו לפני המשברים הגדולים.
היום פרסמה אמריקן אקספרס את הנתון הבא שעשוי לחזק את נימוקיו של רוזנברג: חברת כרטיסי האשראי ציינה בתוצאותיה לרבעון השני כי נרשם שיא רבעוני בהוצאות צרכנים בכרטיסי האשראי של החברה - עלייה של 8% ל-427 מיליארד דולר.
כבר בפברואר השנה אמר רוזנברג כי מיתון הוא בלתי נמנע, ונתן תחזית עגומה במיוחד לוול סטריט: S&P 500 יצנח ב-34% ל-3,000 נק' מרמתו כיום על 4,545 נק'.