סגור

ניתוח כלכליסט
שווי השקעת לאומי פרטנרס בטראלייט נחתך ב־27% בחודש

זרוע ההשקעות של בנק לאומי השקיעה 120 מיליון שקל בחברת האנרגיה שחולקה כדיבידנד בעין לבעלי המניות במנורה מבטחים. מאז תחילת המסחר בה כבר צנח מחיר מניית טראלייט בשליש, לשווי שוק של 586 מיליון שקל, אבל אתמול היא התאוששה ב־8%

פספסו את המומנטום: רוב מכריע של החברות שהצטרפו לבורסה ב־2021 עשו זאת דרך הכניסה הראשית באמצעות הנפקה ראשונה של מניות (IPO). אבל מקצתן עשו זאת דרך הדלת האחורית שבה עוברות חברות שהכניסו פעילות חדשה, ביצעו רישום כפול או שמניותיהן חולקו כדיבידנד בעין.


אחת מאותן חברות היא טראלייט שמניותיה חולקו כדיבידנד בעין לבעלי המניות של מנורה מבטחים החזקות והחלה להיסחר בתל אביב ב־19 בספטמבר השנה, אך מאז המשקיעים בה לא רווים נחת. טראלייט לא מייצגת רק מצב בלתי שכיח של כניסה לבורסה באמצעות חלוקת מניות כדיבידנד בעין, אלא שגם מחיר המניה שלה מבטא מצב נדיר שבו שער המניה בשוק נמוך משמעותית משער המניה בעסקה פרטית שבוצעה ערב ההנפקה.

2 צפייה בגלריה
מימין ליונל כהן יו"ר טראלייט ו אבי אורטל מנכ"ל לאומי פרטנרס
מימין ליונל כהן יו"ר טראלייט ו אבי אורטל מנכ"ל לאומי פרטנרס
מימין יונל כהן יו"ר טראלייט ואבי אורטל מנכ"ל לאומי פרטנרס
(עמית שעל טל אזולאי)

במועד חלוקת מניות טראלייט מומש הסכם השקעה של לאומי פרטרנס בחברה, שבמסגרתו הוקצו ללאומי פרטנרס 9.5 מיליון מניות ו־3.3 מיליון כתבי אופציה תמורת 120 מיליון שקל.

פרידה ממדד ת"א־125
העסקה עם לאומי פרטנרס גילמה למניית טראלייט מחיר של 12 שקל, מחיר שגבוה ב־37% ממחירה הנוכחי בבורסה שעומד על 8.73 שקלים, זאת אחרי התאוששות של 8% אתמול. אם שווי החברה ערב תחילת המסחר עמד על 883 מיליון שקל, הרי שנכון להיום שווי השוק של החברה בבורסה עומד על 636 מיליון שקל בלבד. שווי זה יגרום לה להיפלט ממדד ת"א־125, שבו נסחרה מנורה.
סביר להניח ששני האירועים, חלוקת המניות כדיבידנד בעין והירידה בשווי השוק של טראלייט, קשורים זה בזה. בעלי המניות במנורה מבטחים קיבלו לידיהם, מבלי שביקשו זאת, את מניותיה של טראלייט. משקיעים שרצו להיות חשופים לתחום הביטוח מצאו את עצמם עם מניות של חברת אנרגיה ירוקה. מציאות זאת בעייתית במיוחד כשמדובר במוצרי השקעה עוקבי מדדים בתחום הפיננסים והביטוח שנאלצים "לפלוט" באופן אוטומטי את אחזקותיהם החדשות בטראלייט.
טראלייט הוקמה ביוני השנה במטרה להחזיק במניות מנורה אנרגיה – שתיהן בבעלות מלאה של מנורה מבטחים – מניות שהועברו לטראלייט בהתאם להסכם שינוי מבנה בקבוצה. לאחר חלוקת מניות טראלייט כדיבידנד בעין לבעלי המניות של מנורה מבטחים ולאחר השלמת העסקה עם לאומי פרטנרס, טראלייט הפכה לחברה ציבורית שבעלות השליטה בה הן טלי גריפל וניבה גורביץ (53.8%), בנותיו היורשות של מנחם גריפל, לאומי פרטנרס (13%) והציבור (33.2%).

2 צפייה בגלריה
אינפו חלוקת טראלייט כדיבידנד בעין והקצאת המניות ללאומי פרטנס
אינפו חלוקת טראלייט כדיבידנד בעין והקצאת המניות ללאומי פרטנס
חלוקת טראלייט כדיבידנד בעין והקצאת המניות ללאומי פרטנס

נושאי משרה בטראלייט רכשו במהלך ספטמבר מניות של החברה. העסקה הגדולה ביותר בוצעה על ידי בנק לאומי שרכש בעסקה מחוץ לבורסה מניות בתמורה ל־4 מיליון שקל לפי מחיר של 9.3 שקלים למניה, וגם ערן גריפל (דירקטור ובעלה של טלי גריפל), ארי קלמן (דירקטור), שגית חן (סמנכ"לית, יועצת משפטית ומזכירת החברה), יונל כהן (יו"ר) וגל שופרוני (סמנכ"ל פיתוח עסקי ורגולציה) רכשו בבורסה מניות במחירים שנעים בטווח של 10.6-9 שקל למניה.
הפעילות של טראלייט ומנורה אנרגיה בתחום האנרגיה הסולארית כוללת התקנות סולאריות על קרקעות, מאגרים וגגות, וכן שילוב מתקני אגירה ופריסת עמדות טעינה. צבר הפרויקטים של החברה עומד על 745 מגה־ואט (MW) בארץ, מתוכם 360 MW בשלב ייזום ו־385 MW בשלבי הקמה, לקראת הקמה או פיתוח מתקדם. לטראלייט שותפות אסטרטגית בלעדית עם תנועת המושבים שמאגדת 254 מושבים ברחבי הארץ.

חוסר סינרגיה בפעילות
פעילות האנרגיה של טראלייט ומנורה אנרגיה אינה סינרגטית לפעילות של מנורה מבטחים בתחום הביטוח, הפנסיה ושוק ההון. לגישת הנהלת הקבוצה היעדר הסינרגיה בא לידי ביטוי בתמחור החסר שניתן בשוק לשווי פעילות האנרגיה הסולארית. עם זאת, חלוקת מניות טראלייט היטיבה עם בעלי המניות של מנורה מבטחים. ערב הדיווח על העסקה עם לאומי פרטנרס ועל הכוונה לרשום את מניות טראלייט למסחר בבורסה, שווי השוק של מנורה מבטחים עמד על 4.1 מיליארד שקל. היום שווי השוק שלה, ביחד עם מניות טראלייט שחולקו, עומד על 4.8 מיליארד שקל.
מנורה אנרגיה, החברה שבה מבוצעת הפעילות של טראלייט, רשמה ב־2020 הכנסות ראשונות של 3.5 מיליון שקל והפסד של 2.4 מיליון שקל, בדומה להפסד שנרשם ב־2019. במחצית הראשונה של 2021 הכנסות של מנורה אנרגיה קפצו ל־7.3 מיליון שקל והיא עברה לרווח נקי של 4 מיליון שקל.

העסקה לרכישת קיי.אס.טי
שלשום דיווחה טראלייט, בניהולו של רן ליפשיץ, על השלמת עסקה לרכישת 61.8% מחברת קיי.אס.טי כנגד תשלום של עד 34 מיליון שקל. קיי.אס.טי מתמחה בקירוי סולארי של גגות, חממות ובתי עלמין ובפריסה וניהול של עמדות טעינה לרכבים חשמליים. הכנסותיה של קיי.אס.טי ב־2020 עמדו על 9.9 מיליון שקל וצפי ההכנסות שלה לשנה הנוכחית הוא 35 מיליון שקל.
טראלייט הפכה לציבורית בעיתוי בעייתי. אחרי שנים של גאות, מניות חברות האנרגיה המתחדשת סובלות בחודשים האחרונים משחיקה ומדד מדד האנרגיה המתחדשת ירד ב־27% מפברואר. סביר להניח שסנטימנט שלילי זה מעיב גם על השווי של טראלייט, שבעלי המניות שלה קיוו להצטרף לשוק שבו חברות האנרגיה המתחדשת נהנו מפופולריות גדולה ומתמחורים נדיבים יותר.
מי שלא אמורים להיות מופתעים מהירידה בשווי השוק של טראלייט הם בעלי המניות באנרג'יקס, שגם היא חולקה כדיבידנד בעין לבעלי המניות של אמות במאי 2011 ובעשרת החודשים הראשונים שלה בבורסה מנייתה איבדה 40% מערכה. אחרי חודשי הדשדוש הראשונים בבורסה אנרג'יקס החלה להציג בעקביות שיפור בתוצאותיה העסקיות, והחברה, שהחלה להיסחר לפי שווי שוק זניח של 160 מיליון שקל, נסחרת כיום לפי שווי של 6.5 מיליארד שקל. אם גם גורלה של טראלייט יהיה דומה, בעלי המניות שלה בוודאי יברכו על המניות שקיבלו לידיהם. זה לא יקרה בלי שטראלייט תציג ביצועים עסקיים שמצביעים על צמיחה ורווחיות.