סגור

בלעדי
נציבות שירות המדינה פסלה את חברות רון־טל בוועדת האיתור לממונה רשות שוק ההון

יפתח רון־טל, שעזב לפני כעשרה חודשים בטריקת דלת את לשכת יו"ר מגדל ביטוח, נפסל ככל הנראה בשל חשש הנציבות לניגוד עניינים מצידו על רקע הדם הרע בין רשות שוק ההון לבין החברה. באוצר מחפשים נציג ציבור אחר במקומו לוועדה

עיכוב נוסף חל באיתור ובמינוי של ממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, וזאת כשנה אחרי שמשה ברקת פרש מהתפקיד. ל"כלכליסט" נודע כי נציבות שירות המדינה, בראשותו של דניאל הרשקוביץ, מתנגדת למינוי של יפתח רון־טל, לשעבר יו"ר חברת החשמל, לחבר בוועדת האיתור, וכי משרד האוצר כבר החל באיתור נציג ציבור אחר לוועדה.
הסיבה להתנגדות הנציבות היא שעד לפני כעשרה חודשים כיהן רון־טל כיו"ר חברת הביטוח מגדל, ומבחינתה דרושה תקופת צינון ארוכה יותר - בין היתר בשל הנסיבות שבהן עזב את מגדל ביטוח לאחר כהונה של כשנה וחצי.
רון־טל עזב בטונים צורמים, על רקע עימות קשה עם בעל השליטה בחברה שלמה אליהו - האיש שדאג למנותו אך התחרט על כך מאוחר יותר. עם העזיבה הגיש רון־טל מכתב חריף, שבו כתב בין היתר: "לצערי, ההתנהלות הקשורה למבנה הבעלות של החברות, וההתנהלות התאגידית הנגזרת ממנה, הגבילו מאוד ומגבילות גם כיום את העצמאות התאגידית הנדרשת של הדירקטוריון וההנהלה, וכפועל יוצא מכך, את היכולת לפעול לייצובה של החברה וקידומה האסטרטגי והעסקי". רון־טל עזב שבוע לאחר התפטרות המנכ"ל שגיא יוגב, גם הוא לאחר תקופת כהונה קצרה.
מאז פרישת רון־טל נקטה רשות שוק ההון, בהובלת הממונה הזמני עמית גל, שורה של צעדים מול מגדל ביטוח והחברה־האם מגדל החזקות. בין היתר דרשה הרשות ממגדל ביטוח למנות יו"ר שיכהן לפחות שלוש שנים, וזאת על רקע חילופי המנהלים התכופים תחת שליטת אליהו, וכן דרשה מינוי דירקטור בלתי תלוי נוסף, ושיו"ר מגדל החזקות, השופט העליון בדימוס חנן מלצר, יפנה את לשכתו במשרדי מגדל ביטוח בפתח תקווה. מלצר התנגד לכך, ומגדל פתחה בקרב משפטי מול הרשות. בית המשפט קבע דיון בעתירה לינואר 2024, אך הורה למגדל ביטוח לקיים את דרישות הממונה עד סוף החודש, ולפיכך פינה מלצר את משרדו בסוף אוגוסט.
החשש הוא כי רון־טל, שנחשב מקורב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', יהיה נגוע בניגוד עניינים כחבר בוועדה לאיתור ממונה על שוק ההון, שכן הממונה החדש יידרש להחליט אם להמשיך בקו הנוקשה של הרשות נגד מגדל ביטוח. בנציבות שירות המדינה חוששים, ככל הנראה, שהחוויה האישית של רון־טל תשפיע על האופן שבו יתפקד בוועדה, ולכן ביקשו להחליפו.
רון־טל אמור היה לכהן כנציג הציבור בוועדה, שאמורה לכלול חמישה חברים, בהרכב שחלקו השתתף גם בוועדה לאיתור יו"ר לרשות המסים. בראש ועדת האיתור יעמוד מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, ואת משרד המשפטים צפויה לייצג המשנה ליועמ"ש כרמית יוחס, במקום מאיר לוין, שכיהן בוועדה לבחירת יו"ר רשות המסים. לוין עצמו היה מועמד לתפקיד יו"ר רשות ניירות ערך, מינוי שזכה בו לבסוף עו"ד ספי זינגר.
שינוי נוסף הוא, כאמור, מינוי נציג ציבור במקום רון־טל, ששמו הוזכר כמועמד של שר התקשורת שלמה קרעי לתפקיד יו"ר הדואר, זאת לפני שבית המשפט פסל באופן זמני את המהלך של קרעי להדחת היו"ר המכהן מישאל וקנין. את נציבות שירות המדינה ייצגו אילן רם או ורד אבוטבול, שגם היא כיהנה בוועדה של רשות המסים, ונציגת האקדמיה תהיה פרופ' עידית סולברג, שכיהנה גם בוועדה לבחירת יו"ר רשות המסים.
ברקת פרש מתפקידו באוקטובר 2022, ומאז משמש גל, שהיה אחד מסגניו, כממלא מקום הממונה. היעדר יו"ר קבוע לרשות שוק ההון אינו מצב רצוי ובריא לאחת הרשויות הרגולטוריות החשובות במשק, ונראה כי משרד האוצר גורר את הנושא.
באוגוסט האחרון ציין משרד האוצר כי "הוועדה לאיתור מועמדים לתפקיד הממונה על שוק ההון הוקמה, ובימים הקרובים ייקבעו מועדים לכינוסה". אלא שעד היום לא נקבעו מועדים כאלה, ונראה כי רק לאחר תום המלחמה ייבחר נציג ציבור במקום רון־טל, מה שיאפשר את כינוס הוועדה.
כהונת גל כממלא מקום הוארכה מדי שלושה חודשים בשלושה נוספים, ובאחרונה הוארכה עד דצמבר, וזאת לפי החוק ובהינתן "נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, וכל עוד מתקיימות נסיבות מיוחדות". מלשכת שר האוצר ודוברות המשרד לא נמסרו מהן אותן נסיבות מיוחדות, שהצדיקו את הארכת הכהונה. מנציבות שירות המדינה נמסר שהאישור לארכת הכהונה מעבר לחצי שנה ניתן מכיוון ש"המשרה עדיין במסגרת הליכי ועדת איתור", זאת אף שבעת מתן האישור טרם הוקמה הוועדה.