שנה וחצי לאחר שמונה לממלא מקום: עמית גל ימונה ליו"ר רשות שוק ההון
שנה וחצי לאחר שמונה לממלא מקום: עמית גל ימונה ליו"ר רשות שוק ההון
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי גל יקבל את המינוי באופן רשמי ומלא אחרי תהליך איתור ארוך. גל משמש כממלא מקום מאז עזב את תפקידו הממונה הקודם ד"ר משה ברקת
שנה וחצי אחרי שכיהן כממלא מקום יו"ר רשות שוק ההון, נבחר עמית גל לתפקיד באופן קבוע, כך הודיע הערב שר האוצר בצלאל סמוטריץ'.
גל בעל ניסיון של 18 שנים בתחום הפיננסים, כיהן לפני תפקידו הנוכחי כסגן בכיר לממונה על שוק ההון בתחומי ניהול סיכונים וטכנולוגיות מידע. בתפקיד זה היה אחראי, בין היתר, על תחומי ביטוח משנה, יציבות, דרישות הון וסיכוני סייבר. לפני הצטרפותו לרשות שוק ההון, כיהן בתפקידי ניהול באגף ניהול סיכונים בחברת כלל ביטוח וכן בחברת הביטוח הראל ובחברת דירוג האשראי S&P Maalot.
כאמור בשנה וחצי האחרונות הוא מכהן כמ"מ יו"ר הרשות, מאז עזב את תפקידו הממונה הקודם ד"ר משה ברקת. בשנה וחצי האחרונות עסק במספר תחומים, בהם קידום הרפורמה בתחום ביטוחי הבריאות, טיפול בקריסת הביטוח הסיעודי והרפורמה במסלולי ההשקעות בתחום הגמל והפנסיה.
בכהונתו התגלו גם כשלים חמורים בחברת קופות הגמל סלייס, ומונה באופן חריג מנהל חיצוני, והוקפאו משיכות כספים של העמיתים. פרשה זו נמשכת גם היום.
הבחירה בגל מגיעה לאחר תהליך ארוך מאוד של ועדת האיתור (שגם לקח לקח זמן עד שהוקמה והחלה לפעול). גל הגיע לישורת האחרונה כמועמד יחד עם זיו כהן, סמנכ"ל בחברת הביטוח ווישור, ובסופו של דבר בחר סמוטריץ' בגל.
רשות שוק ההון מפקחת על נכסי ציבור בהיקף של מעל ל-2.5 טריליון שקל ובראשם החסכונות הפנסיוניים, וכן היא אחראית על הפיקוח על חברות הביטוח וחברות האשראי החוץ בנקאיות.
כהונתו הזמנית של גל הוארכה שש פעמים
כאמור, תהליך מינוי היו"ר ארך זמן רב מדי, בוודאי לרגולטור כה חשוב בענף הפיננסים המפקח על נכסי ציבור בהיקף כה רחב. כתוצאה מעיכוב המינוי, משרד האוצר האריך את כהונתו הזמנית של גל לא פחות משש פעמים. בראש ועדת האיתור עמד מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר. לצדו כיהנו נציג נציבות שירות המדינה אילן רם, המשנה ליועמ"שית עו"ד כרמית יולס, פרופ' עידית סולברג מאוניברסיטת אריאל כנציגת ציבור, ושמעון יצחקי כנציג ציבור.
בניגוד למקובל, ועדת האיתור החליטה להעביר את השמות של גל וכהן ללא דירוג נקודתי של השניים. כלומר, היא סברה ששניהם ראויים באותה מידה לתפקיד, והגורמים בוועדה היו חלוקים לגבי השאלה מי משניהם עדיף, והותירה לסמוטריץ' את הבחירה.
בוועדה התרשמו מההיכרות של גל את הרשות ומהעובדה שהוא מגיע מתוך המערכת. הוא הוגדר כמי שמכיר מקרוב יותר את העבודה הממשלתית, ויודע להעביר החלטות במשרד האוצר, לצד ניהול 400 עובדי הרשות. פרשת סלייס, חברת ניהול הגמל שהסתבכה בזמן כהונת גל כמ"מ, קיבלה משקל זניח בשיקולי הוועדה בנוגע למינויו של גל.
גל אמנם מכהן מזה שנה וחצי כמ"מ ברשות, אולם כעת כשיקבל את התפקיד באופן רשמי ומלא, יהיה לו יותר כוח להוביל רפורמות ברשות שוק ההון. מחכים לו מספר אתגרים בהם המשבר בביטוח הסיעודי, שהטיפול שנעשה בו עד כה לא באמת פותר את בעיות התחום לטווח הארוך. גל יצטרך גם לטפל בסוגיית התגמול לסוכני הביטוח, שהדרך בה הם מתוגמלים לא מבטיחה כי רק טובת הלקוח נמצאת לנגד עיניהם. בנוסף ישנם גם אתגרים נוספים שהרשות תצטרך להתמודד איתם כמו השלכות במקרה של חלילה החמרה במלחמה והתפתחותה לזירות נוספות שיכללו פגיעה משמעותית בעורף, ויגדילו את תשלומי חברות הביטוח, או לחלופין יביאו לכך שמבטחי משנה בחו"ל יקטינו פעילות מול השוק הישראלי.
וכמובן ישנם נושאים מורכבים נוספים על הפרק כמו הניסיון לבצע שינויים במבנה הרגולציה הפיננסית בישראל, וכן סוגיית התחזקות המוסדיים, והתחום הרבים עליהם הם חולשים.
עוד נזכיר כי מבקר המדינה פרסם בתחילת השנה דו"ח שעסק בפעילות רשות שוק ההון, והתייחס בעיקר לנתוני 2022, עוד טרם נותרה הרשות ללא יו"ר במשרה מלאה. דו"ח המבקר מצא שורה של נושאים שיש לשפר ברשות: מהטיפול בכל נושא הביקורת מול הגופים המפוקחים, שיפור הפיקוח על ניהול סיכונים וסייבר, ועד לשיפור התקציב של הרשות שהוא גם נחות לעומת רגולטורים פיננסים אחרים, וגם הוא לא מנוצל במלואו. כך שגל יצטרך לפעול גם לחיזוק ושיפור הרשות אותה הוא מכיר היטב.