סגור
שקל דולר יורו מטבע מטבעות מט"ח
מט"ח (שאטרסטוק)

הפסגה בקטאר, האינפלציה בישראל וארה"ב: הדולר מתחת ל-3.67 שקלים, היורו על 4.03 ש'

הדולר היציג אתמול עמד על 3.715 שקלים, היורו על 4.09 שקלים; ברקע, פסגת המנהיגים בקטאר שנועדה לסיים את המלחמה בעזה ולהביא לשחרור החטופים, כמו גם נתוני האינפלציה שפורסמו אתמול בישראל - מדד יולי עלה ב-0.6%, ובארה"ב בחמישי עם האטה במדד

הדולר נחלש מול השקל יום נוסף ונסחר תמורת 3.668 שקלים, היציג אתמול (בטרם פרסום נתוני האינפלציה בישראל) עמד על 3.715 שקלים. היורו יורד ל-4.031 שקלים מ-4.09 שקלים - היציג אתמול.
ברקע, פסגת המנהיגים בקטאר שנועדה לסיים את המלחמה בעזה ולהביא לשחרור החטופים. עוד ברקע, נתוני האינפלציה שפורסמו אתמול בישראל - מדד יולי עלה ב-0.6%, האינפלציה השנתית טיפסה ל-3.2%. הדירות התייקרו ב-4.7% בתוך שנה.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות: "יש להודות. מדד המחירים לצרכן מפורסם בתקופה שהקישור בינו למדיניות הריבית מוגבל. זאת משום שהסביבה המדינית – ביטחונית המורכבת והגירעון הגדל והולך בתקציב המדינה (יחד עם היעדר דיונים על תקציב 2025 עד כה) גם כך לא יאפשרו לבנק ישראל לשקול הורדה של הריבית בחודשים הקרובים, ודאי לא הורדה משמעותית, וזאת למרות שבמדינות מפותחות אחרות הריביות החלו לרדת לאיטן, או תרדנה בקרוב.
"הנתון שפורסם, עלייה של 0.6% בחודש יולי – ברף הגבוה של הציפיות – ועלייה של 3.2% ב-12 החודשים האחרונים (עלייה נוספת במדידה השנתית, לאחר שהקצב כבר ירד ל-2.5% אך לפני מספר חודשים) רק יקשה על הריבית לרדת ומצטרף למגבלות האחרות וכן לתנודתיות החדה בשער השקל. מדובר שוב בחציית הרף העליון של יעד האינפלציה.
"יש לציין כי גם אינפלציית הליבה – להוציא מזון ואנרגיה – שבה לעלות , אם כי בניגוד למדינות רבות אחרות, היא עדיין נמוכה מהאינפלציה הכללית. עם זאת, שינוי הכיוון בעייתי. גם כשמנכים מהחישוב סעיפים כמו דיור ואנרגיה, עדיין מדובר בעלייה של 0.6%. גם בניכוי עונתיות העלייה גבוהה, גם אם מתונה יותר ועומדת על 0.4%.
"חשוב לציין כי במבט לארבעת החודשים האחרונים נרשמה האצה של קצב האינפלציה בהשוואה לחודש יוני, כך שגם המגמה השולית שלילית. נתון זה מרכזי מבחינת בנק ישראל.לבסוף, מחירי הדיור שוב בתאוצה עם עלייה של 4.7% ב-12 החודשים האחרונים, מה שעשוי למשוך את סעיף הדיור במדד ודרכו את המדד כולו כלפי מעלה.
"בשורה התחתונה, אין בשורות חיוביות מהמדד. רוב סעיפיו, למעט ריהוט והלבשה והנעלה (סעיף עונתי) עלו ולא מדובר בגורם אחד או שניים שמשכו כלפי מעלה. לא מסתמנת התמתנות קרובה".
ובשווקים הבינלאומיים, הדולר נחתך אחרי נתוני אינפלציה מעודדים בארה"ב שפורסמו בימים האחרונים, הן במדד המחירים לצרכן - ל-2.9% ביולי בחישוב שנתי מ-3%, והן במדד המחירים ליצרן.
היורו עולה ב-0.2% ל-1.098 דולר, הליש"ט עולה ב-0.4% ל-1.29 דולרים, הדולר נסוג ב-0.8% ל-148 ין.
שיהאו צ'ואי, כלכלנית בכירה בבנק ניהול העושר פיקטה, לנתוני מדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש יולי: "מדד המחירים לצרכן בארה"ב - התאוששות חלקית במחירי הדיור מעמעמת את הירידה בליבה. אנו נשארים בתחזית להורדת ריבית של 25 נקודות בסיס בספטמבר.
"מדד הליבה עלה ב-0.165% בחודש, בהתאם לתחזיות. זוהי התאוששות מהקצב החלש של 0.065% ביוני, אך מדובר בקריאה של 2% בדיוק בקצב שנתי. הנתון השנתי ירד ל-3.2% מ-3.3%. אינפלציית הליבה התקררה משמעותית בשלושת החודשים האחרונים, לאחר קפיצה ברבעון הראשון שנראתה קשורה חלקית לעונתיות שיורית.
"מדד המחירים לצרכן הכולל עלה ב-0.155% בחודש והקריאה השנתית ירדה ל-2.9%, הקריאה הראשונה מתחת ל-3% מאז 2021. הערכות מוקדמות המבוססות על מדד המחירים לצרכן ומדד המחירים ליצרן מצביעות על מדד PCE ליבה בטווח של 0.15-0.20% בחודש. זה יהיה קצב מעודד עבור דיסאינפלציה.
"הפרטים מעט פחות "יוניים" מהקריאה הרכה של הליבה. לאחר שצמחו בקצב האיטי ביותר מאז 2021, הן שכר הדירה והן שכר הדירה המקביל לבעלים (OER) התאוששו חלקית. קצב העלייה עדיין נמוך מהמגמה בתחילת השנה. האטה באינפלציית הדיור היא מרכיב מפתח בתפיסת הדיסאינפלציה של הפד. הנתונים מצביעים על כך שדרך הדיסאינפלציה של הדיור צפויה להיות מהמורה, אך זה לא משנה את דעתנו שההתמתנות באינפלציית הדיור צריכה להימשך, בהתבסס על נתוני התעשייה המובילים.
"חוץ מהדיור, שירותי הליבה העליונים (שירותי ליבה ללא דיור) התאוששו ל-0.2% לאחר חודשיים של נתונים שליליים שנראו לא ברי-קיימא. למרות שתעריפי הטיסה המשיכו לרדת, רכיבים אחרים של שירותי תחבורה עלו. מחירי המלונות עלו לאחר ירידה חדה ומחירי שירותי הבילוי עלו לאחר חודשיים של ירידה. דפלציית הליבה של הסחורות נמשכה עם ירידה גדולה של 0.3%-, בעיקר בשל ירידות במחירי כלי רכב חדשים ומשומשים.
"דו"ח מדד המחירים לצרכן הוא רך מספיק כדי לאשר את הורדת הריבית בספטמבר, אך לא חלש מספיק כדי להטות את הכף להורדה גדולה יותר של 50 נקודות בסיס. לדעתנו, כאשר הסיכונים למנדט הכפול של אינפלציה ותעסוקה מגיעים לאיזון, נתוני שוק העבודה, נתונים קשים על צמיחה ומצוקה בשוק האשראי יכתיבו את גודל הורדת הריבית הראשונית יותר מנתוני האינפלציה.
"אנו צופים שלוש הורדות ריבית של 25 נקודות בסיס בפגישות ספטמבר, נובמבר ודצמבר. הרפיון הגובר בשוק העבודה וההתקדמות בדיסאינפלציה מצביעים על כך שהמדיניות המוניטרית עשויה להיות מגבילה מדי והורדות בכל פגישה בתחילת מחזור ההקלה מתאימות מנקודת מבט של ניהול סיכונים. סיכוני המאקרו הולכים וגדלים כלפי מטה, אבל אנחנו לא חושבים שהנתונים הנוכחיים מצדיקים הורדת ריבית של 50 נקודות בסיס מהפד בספטמבר, או הורדת ריבית בין פגישות לפני כן, וגם אנחנו לא רואים מיתון כתרחיש הבסיס."