סגור
חיים כצמן בעל השליטה ומנכ"ל גזית גלוב והנשיא העולמי של עמותת גדולים מהחיים
חיים כצמן בעל השליטה בג'י סיטי ונורסטאר החברה האם (צילום: ריאן פרויס)

אופק ותחזית הדירוג של ג'י סיטי ונורסטאר הועלו בחזרה משלילי ליציב

חיים כצמן מקבל אישוש מחברות הדירוג: תשואות האג"ח של חברת הנדל"ן והחברה האם שלה כבר שבו להיסחר בתשואות חד ספרתיות - המבטאות את חזרת אמון המשקיעים בהן; כעת גם חברות הדירוג מתרשמות מההתקדמות בתוכנית המימושים של חברת הנדל"ן המניב 

מניית ג'י סיטי עולה היום במסחר בתל אביב בעקבות עדכון אופק דירוגן של סדרות אג"ח החברה משלילי ליציב. זאת במקביל לעדכון תחזית הדירוג של החברה האם נורסטאר משלילית ליציבה.
בשבועות האחרונים של 2022 קרסו ניירות הערך של חברת הנדל"ן המניב ושל החברה האם שלה, שאותן מנהל בעל השליטה חיים כצמן, ותשואותיהן של סדרות האג"ח של שתי החברות קפצו לרמה דו ספרתית גבוהה. זו נחשבת כתשואת זבל וביטאה את חששות המשקיעים מרמת המינוף הגבוהה של החברה, על רקע העלייה בשיעורי הריבית, ומיכולתה לעמוד בתשלומי החובות כלפיהם (החוב למחזיקי האג"ח עמד באותה העת על 8.5 מיליארד שקל).
לאחר שהחלה ההידרדרות, ובמהלך שאף הגביר אותה, במהלך נובמבר ודצמבר של 2022 הורידו חברות הדירוג מידרוג ומעלות את דירוגיהן של שתי החברות ושל סדרות האג"ח שלהן.
הנהלת נורסטאר וג'י סיטי, בראשותו של כצמן, החלה בתגובה בסדרת מהלכים שנועדו להשיב את אמון המשקיעים. העיקרי בהם היה יציאה לתוכנית מימוש נכסים שהוכרזה בסוף אוקטובר 2022, ולמחרת נפילה חדה בשערי המניות והאג"ח, בהיקף של 3.6 מיליארד שקל. זו הורחבה בהמשך ל-7.1 מיליארד שקל, ולצידה נקטה גם בעצירת חלוקת הדיבידנדים וגיוסי הון וחוב נוספים.
ההצלחה במימוש הנכסים, בסך של 4 מיליארד שקל עד כה, כשמרביתם נמכרו במחיר שקרוב לערכם הרשום בספרים, ובזמן שהחברה הודיעה בשבוע שעבר על התקשרות במזכר הבנות לא מחייב למכירת נכס נוסף בשווי של כ-930 מיליון, סייעה בהשבת אמון המשקיעים, כשסדרות האג"ח נסחרות כיום כולן בחזרה ברמה חד ספרתית.
מהלכי ההנהלה לא נעלמו גם מעיניהן של חברות הדירוג. כך, כשנה וחצי לאחר שהורידה את אופק הדירוג של סדרות האג"ח של ג'י סיטי מיציב לשלילי, העלתה אותו בחזרה חברת הדירוג מידרוג ליציב, המשקף צפי נמוך לשינוי דירוג בטווח הזמן הבינוני. במקביל העלתה חברת הדירוג מעלות S&P את תחזית הדירוג של נורסטאר משלילית ליציבה, וזאת שנתיים לאחר הודעתה על מהלך הפוך.
דירוג סדרות האג"ח של שתי החברות נותרו בערכים שאליהם הורדו בסוף 2022. דירוגן של סדרות יא, יב, יג, יד, ו-טז של ג'י סיטי הוא A3, וזה של סדרה טו A2 (סדרות יח ו-יט שהונפקו מאוחר יותר מדורגות בדירוג A2 ו-A3 בהתאמה). דירוג המנפיק של נורסטאר ודירוגה של סדרה יב שלה אושררו על ידי מעלות S&P בדירוג BBB (סדרה יג אינה מדורגת).
במידרוג נימקו את השיפור באופק הדירוג של ג'י סיטי בקיטון ברמת החוב שלה ובשיפור ברמת הנזילות. החוב הפיננסי נטו ירד מ-17.4 מיליארד שקל בסוף מרץ 2023 ל-15.6 מיליארד שנה מאוחר יותר. נזילות החברה נשענת על המשך מימוש הנכסים לצד גיוס חוב חדש ושימוש במסגרות אשראי בלתי מנוצלות. בנוסף התייחסו לפיזור הגיאוגרפי בפעילות החברה בכלכלות חזקות באירופה, ישראל וארה"ב, תוך ציון הצמיחה בשוק הנדל"ן הקמעונאי בפולין בה לחברה פעילות משמעותית.
עם זאת, במידרוג הזכירו כי מימוש הנכסים ועליית הריבית צפויים לשחוק את ה-FFO של החברה (תזרים המזומנים מפעילות ריאלית), וכי מינוף החברה נותר גבוה כשיחס החוב ל-CAP הגיע בסוף מרץ ל-73.5% (ברמת סולו מורחב).
במעלות S&P הסבירו את העלאת תחזית הדירוג של נורסטאר בשיפור בפרופיל הנזילות של החברה כתוצאה משיפור בנגישותה לשוק ההון, בקיום מסגרות פנויות ובשיפור במצבה של ג'י סיטי לאור התקדמות תוכנית המימושים. בחברה מעריכים שלנורסטאר מקורות מספיקים לצרכיה, אף שבטווח הארוך היא עדיין תלויה בקבלת דיבידנדים מג'י סיטי לאחר שאלו נעצרו ברבעונים האחרונים.