סגור
נגיד בנק ישראל אמיר ירון דולרים מט"ח
נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילומים: אוראל כהן רויטרס)

למרות מכירת המט"ח של בנק ישראל - הדולר קופץ ל-3.95 שקלים

המטבע האמריקאי זינק מוקדם יותר כמעט ל-3.96 שקלים, על רקע המלחמה בדרום; בטרם המלחמה נסחר סביב 3.87 שקלים; בנק ישראל הודיע הבוקר במפתיע על מכירת מט"ח בהיקף של 30 מיליארד דולר, בניסיון לבלום את הנסיגה החדה בשקל; מזרחי טפחות: "התנועות במט"ח משקפות תגובה להסלמה הביטחונית החמורה ולהכרה כי מדובר באירוע עם השפעות שליליות של ממש על הפעילות הכלכלית"

השקל יורד היום בחדות, בעקבות מתקפת הטרור ביישובי הדרום והכרזת המלחמה של ישראל: הדולר קופץ ל-3.95 שקלים וזינק מוקדם יותר ל-3.958 שקלים. זאת למרות ההודעה החריגה של בנק ישראל על מכירת מט"ח, בניסיון לבלום את הפיחות. בשבוע שעבר, בטרם המלחמה נסחר סביב 3.87 שקלים. היורו מזנק מעל ל-4.16 שקלים.
בנק ישראל הודיע הבוקר על מכירת דולרים בהיקף של 30 מיליארד שקל. בהודעת הבנק נאמר כי "יפעל בתקופה הקרובה בשוק ככל שיידרש על-מנת למתן את התנודות בשער השקל ולספק את הנזילות הנדרשת להמשך הפעילות הסדירה של השווקים".
"במסגרת המסחר לפנות בוקר לפני שהתחלנו להתערב, השער הגיע לרמות של 3.98, באסיה היה מסחר שהגיע לרמות של 4.02 ו-4.03", כך אמר ד"ר גולן בניטה, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל.
יונתן כץ, הכלכלן הראשי בלידר, אומר בתגובה כי "המהלך של בנק ישראל מצמצם מאד את הסבירות להעלאת ריבית בישיבה הקרובה של 23 באוקטובר, שגם כך היתה נמוכה לנוכח ההתמתנות המשמעותית הצפויה בפעילות הכלכלית בשל המלחמה".
בשווקים הבינלאומיים עולה הדולר אינדקס ב-0.5% ל-106.55 נקודות, היורו נחלש ב-0.5% ל-1.052 דולר.
"התנועות במט"ח משקפות תגובה ראשונה וחדה להסלמה הביטחונית החמורה ולהכרה כי הפעם מדובר באירוע פוטנציאלי מתמשך שתהיינה לו השפעות שליליות של ממש הן על הפעילות הכלכלית והן על התיאבון לסיכון ועל הסנטימנט הכללי בשוקי ההון", אמר רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי במזרחי טפחות, על התנועה במט"ח הבוקר.
הירידה בשקל מגיעה לאחר יום של נפילות חדות בשוק המניות המקומי, שמחק אתמול 63 אתמול מיליארד שקל משוויו, שוק האג"ח נחתך ב-14 מיליארד שקל - מדדי ת"א 35 ות"א 125 נפלו ב-6.4% ותשואות האג"ח קפצו בעשרות נקודות בסיס.
הפגיעה הצפויה בכלכלת ישראל בעקבות המלחמה אינה ידועה אך היא ודאי תגיע למילארדים רבים - בשל ההוצאה הבטחונית, השבתת העסקים בדרום ובאזורים נרחבים אחרים בארץ (לזמן לא ידוע), וגורמים נוספים.
"בניגוד למבצעים השונים בדרום בשנים האחרונות, להם היתה השפעה מזערית על השווקים, למלחמה שהחלה בסוף השבוע צפויה להיות השפעה מהותית יותר", אמר אתמול אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות.
"הסיבה לכך היא שהשווקים הם בסופו של דבר הם בבואה של הכלכלה הישראלית ואם במבצעים הקודמים
בדרום הכלכלה הישראלית לא נפגעה באופן מהותי הרי שכיום תרחיש כזה הוא יותר מדי אופטימי", הוסיף גרינפלד.
כמו בכל האירועים והסבבים מול חמאס בעזה, גם הפעם בלתי אפשרי לחשב את המחיר שייגבה מכלכלת ישראל כל עוד נתון אחד קריטי לא ידוע: משך הלחימה. אך הפעם האתגר הוא כפול: אירוע כזה הוא שונה בתכלית מעופרת יצוקה, עמוד ענן וחומת מגן, ואפילו מאירועים כמו שומר חומות. עם זאת, הנזקים שראינו אז יחזרו גם הפעם.
"לאירועים ביטחוניים ממושכים יש פוטנציאל כלכלי שלילי גדול בהרבה מאשר לאירועים קצרים. הפוטנציאל השלילי תלוי במשך הזמן, מידת הפגיעה בעורף, מספר החזיתות, והתגובה הגלובלית לתגובה הישראלית", הסביר בתקופת שומר חומות ד''ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, שעבד גם בבנק ישראל וגם במשרד האוצר.
המשתנה המכריע הוא שהפעם ישראל מתכוונת להיכנס למלחמה ממושכת, בשלב שבו מצבה הכלכלי אינו אופטימלי - ולאחר שהמצב הפוליטי (העימות הפנימי סביב מהלכי הממשלה בסוגיות משפטיות) גרר השנה פיחות חד בערך השקל. ישראל מתמודדת עם אינפלציה עודפת ובריחת הון מחוץ לישראל בהיקפים שלא ראינו עשורים שלמים. במקביל, זינוק חד בתשואות של האג"ח האמריקאיות גורמת לעלייה במחיר הכסף תוך ייסוף חד של הדולר בכל העולם כולו, גם בישראל.
כבר עתה ברור שבמשרד האוצר יצטרכו לחשב מסלול מחדש ולפתוח את התקציב לשנת 2024. ההכנסות יירדו דרמטית בשל השיתוק באזור הדרום, והירידה הצפויה בצריכה במשק כולו ומנגד ההוצאות צפויות לגדול משמעותית. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' קיים אתמול הערכת מצב ראשונית עם כל הבכירים במשרד - בין היתר על ניהול התקצוב הבטחוני, מנגונני הפיצוי לנפגעים, הצרכים של המגזרים השונים בכלכלה בתקופת הלחימה.
לפי ההודעה שפרסם האוצר, בישיבה השתתפו מנכ"ל המשרד שלומי הייזלר, ראש אגף תקציבים יוגב גורדוס, החשב הכללי יהלי רוטנברג, הכלכלן הראשי שמואל אברמזון, היועץ המשפטי אסי מסינג. עוד השתתפו ראש רשות המסים שי אהרונוביץ', יו"ר רשות לניירות ערך ספי זינגר, מ"מ רשות שוק ההון עמית גל, מנהל מס רכוש אמיר דהן והמשנה למנכ"ל משרד האוצר ישראל מלאכי.
בשווקים הגלובאליים, לאחר ההפתעה מדוח התעסוקה החזק שפורסם בשישי, המשקיעים ממתינים השבוע לנתוני האינפלציה בארה"ב של חודש ספטמבר. ברביעי יתפרסם מדד המחירים ליצרן, בחמישי יתפרסם מדד המחירים לצרכן.