אברכהן עשוי לגלם בשופרסל את התפקיד של גבאי בפרטנר
אברכהן עשוי לגלם בשופרסל את התפקיד של גבאי בפרטנר
איציק אברכהן שואף לחזור לשופרסל על תקן של יותר משכיר. האפשרות שיהיה חלק מקבוצה שתנווט את ענקית הקמעונאות מכניסה את הדירקטוריון למשחק כיסאות מוזיקלי גורלי: הדח"צים יידרשו לבחור מי יעמוד לבחירה מחודשת בחודש מאי הקרוב
לא שקט בשופרסל. הידיעות סביב האפשרות לחזרתו של המנכ"ל איציק אברכהן לחברה, דרך הדירקטוריון, מפעילות לחץ על דירקטורים בקבוצה. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט" מתארגנת קבוצה של אנשי עסקים פרטיים לרכישת נתח של מניות שופרסל.
בשלב ראשון הנסיון הוא להגיע לאחזקה של 5% באמצעות חברה משותפת שתוקם, ובשלב מתקדם יותר להגדיל את הנתח. אחזקה של 5% תאפשר להעמיד לבחירה 4-3 דירקטורים חדשים מטעם הקבוצה כבר באסיפת בעלי המניות שאמורה לאשר את מינויים של ארבעה דירקטורים בקבוצה. השם הבולט בהם הוא אברכהן, שאותו המשקיעים בקבוצה מייעדים לתפקיד היו"ר.
השם הבולט בקבוצה הרכישה הזו היא של משפחת קרסו שאתמול אישרה לבורסה כי היא בוחנת את ההשקעה המהותית בשופרסל. החברה — קרסו מוטורס - הבהירה עם זאת כי מדובר בבחינה ראשונית וכי לא רכשה עדיין מניות. קיימים אנשי עסקים אחרים שרכשו מניות שופרסל ולא נחשפו עד היום. שניים שכן נחשפו הם צחי אבו שמחזיק ב־3% ממניות שופרסל וצבי ויליגר שמחזיק ב־1.5%.
העובדה שוויליגר לא נחשף רשמית, אף שלא רכש את המניות באופן אישי, היא בשל העובדה שהמניות נרכשו ככל הנראה דרך החברה־האם של וילי פוד שנסחרת בלונדון ולא חייבת בגילוי כזה. אברכהן עצמו ככל הנראה משתף פעולה עם הנסיון מאחורי הקלעים. ל"כלכליסט" נודע כי אחד הגורמים המרכזיים סביב ארגון הקבוצה היא פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג.
אחת האפשרויות היא שהקבוצה תתארגן סביב אברכהן במתכונת דומה לדרך שבה אבי גבאי, מנכ"ל סלקום, הוביל לרכישת השליטה בפרטנר. כלומר כמה משקיעים שיממנו את רכישת השליטה כשהוא עצמו יעמיד סכום מסויים לרכישת מניות נוספות באמצעות מימון שיקבל מגוף מוסדי.
אברכהן עצמו סיים השבוע סבב פרידה כמנכ"ל בסניפים עיקריים של החברה, וביקר בסניף בחיפה שבו החל את דרכו בשופרסל. לפי גורמים בסביבת שופרסל, שורת המנהלים שמזוהים עם אברכהן, שמיהרה להתפטר בשבועות האחרונים, קיבלה ממנו מסרים להמתין ולא לסגור הסכם במקום עבודה אחר. ככל הידוע איש מהם לא חתם על הסכם כזה.
הדברים נכונים גם לגבי אורי קילשטיין שהיה המשנה למנכ"ל שופרסל עד לפני שנה וחצי ולאחר שאברכהן הודיע כי ימשיך כמנכ"ל, פרש ומונה למנכ"ל קניוני עזריאלי. קילשטיין לא ממהר לסגור בתפקיד חדש, ושמו עלה כמנכ"ל אפשרי בדירקטוריון חדש אם יוקם.
עם זאת, גורמים בשופרסל סיפרו כי אחת הסיבות שקילשטיין לא מונה למנכ"ל לפני כחודשיים כשהדירקטוריון העדיף למנות את עופר בלוך על פניו, היתה שאברכהן טען בפני הדירקטוריון כי קילשטיין איננו מתאים לתפקיד. אותם גורמים סיפרו כי העובדה שהשדרה הניהולית תחת אברכהן לא היתה מספיק חזקה, היתה אחת הסיבות לעימותים בינו לדירקטוריון.
אותם גורמים גם מתחו ביקורת על אזכור שמו של אברכהן כמי שמעורב, אף אם בעקיפין, במהלכים לארגון שליטה חדשה בשופרסל, בעודו מכהן בתפקיד המנכ"ל. אברכהן אמור לסיים את התפקיד היום לאחר שהודיע על התפטרות בינואר, לאור העימותים עם הדירקטוריון ובעיקר עם היו"ר יקי ודמני. הסיטואציה הנוכחית מכניסה ללחץ גם את דירקטוריון החברה, ובעיקר את ארבעת הדירקטורים שעומדים לבחירה מחודשת במאי: ודמני, איילת בן עזר, רן גוטפריד ויואב שלוש. הארבעה יודעים שקבוצת שליטה חדשה תוכל להעמיד לבחירה ארבעה דירקטורים אחרים במקומם. אבל האירוע לא מסתכם באסיפת בעלי המניות. החלטה הרבה יותר מהותית שמהווה כרגע את עיקר השיח בדירקטוריון, היא העובדה שבניגוד לחברה עם גרעין שליטה, בעלי השליטה מחליטים אילו דירקטורים להעמיד לבחירה, שופרסל היא חברה ללא גרעין שליטה, ולכן הדירקטוריון שלה אמור להחליט אם להעמיד את הארבעה לבחירה מחודשת כמדי שנה.
הרביעיה, כולל ודמני, לא יכולה לקבל החלטות מאחר שהיא נגועה. הכדור עובר לארבעת הדירקטורים האחרים, הדח"צים מיכל קמיר, אלדד אברהם, איריס שפירא ילון וגדעון שור. דירקטורים אלה הם הרוב בוועדת הרכב שאמורה לקיים דיונים על האתגרים שעומדים בפני שופרסל ועל הפרופיל של הדירקטורים שמתאימים להתמודדות עם אתגרים אלה. בסיום הדיונים הדח"צים גם אמורים להחליט אם להעמיד את הארבעה לבחירה, כולם או חלקם או איש מהם.
נכון לעכשיו הבחירה של הרביעיה "היוצאת" לבחירה מחודשת איננה מובטחת כלל וצפוי דיון סוער בדירקטוריון אם לתמוך בחזרה של אברכהן למשל או להמליץ על דירקטורים אחרים, או הנוכחיים. למעשה הדירקטוריון שמינה את ודמני לפני שנתיים, כשהעדיף אותו על יפתח רון טל, ואשר חצי הדיח את אברכהן מהתפקיד, יצטרך להחליט מה הכיוון שלו מבחינת פרסונלית: ודמני, אברכהן, או מועמד אחר לתפקיד דירקטור שיסומן גם כיו"ר.
מי שיחליטו בסופו של דבר הם המוסדיים שמחזיקים במניות שופרסל, כ־12%-9% כל אחד, בהם הראל, אלטשולר שחם, הפניקס, מגדל וכלל. המוסדיים עתידים להיות מוקד לעלייה לרגל בשבועות הקרובים מצד המועמדים השונים, אבל חלק מהותי מהם נוטה לתמוך במועמדים שיביאו המשקיעים הפרטיים אם אכן יצליחו לגבש קבוצה, ואשר אליהם עשוי אברכהן לחבור.