שוב הקופקסון צובט את טבע: המכירות בצפון אמריקה קרסו והמניה חזרה לצלול
שוב הקופקסון צובט את טבע: המכירות בצפון אמריקה קרסו והמניה חזרה לצלול
חברת הפארמה הישראלית מסכמת את הרבעון השלישי עם הכנסות ורווחים נמוכים מהצפי; היקף החוב ירד ל-23.746 מיליארד דולר, מ-25.132 מיליארד דולר ברבעון השני; כך השפיעה הקורונה על מכירות תרופת הדגל, הקופקסון, שנפלו ב-44%
טבע פספסה את תחזיות השוק לרבעון השלישי. חברת הפארמה הישראלית מסכמת את הרבעון עם הכנסות של 3.8879 מיליארד דולר, ירידה של 2% בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה - האנליסטים צפו לה הכנסות של 4.03 מיליארד דולר.
שורת ההכנסות נפגעה בעיקר מהירידה במכירות קופקסון בצפון אמריקה, שקוזזה חלקית בצמיחה של סקטור הגנריקה והתרופות שמעבר לדלפק באירופה.
הרווח הנקי עמד על 292 מיליון דולר או 26 סנט למניה, נמוך מהתחזיות, לעומת הפסד של 4.34 מיליארד דולר או של 3.97 דולר למניה ברבעון המקביל - אז רשמה טבע מחיקה גדולה חד פעמית.
הרווח המתואם עמד על 651 מיליון דולר או 59 סנט למניה, לעומת רווח מתואם 637 מיליון דולר או של 58 סנט למניה ברבעון המקביל ב-2020. זאת בשעה שהציפיות בשוק עמדו על רווח מתואם של 65 סנט למניה.
הרווח התפעולי המתואם עמד ברבעון השלישי על 1.042 מיליארד דולר, לעומת 1.025 מיליארד דולר בתקופה המקבילה בשנה שעברה. ה-EBITDA המתואם עמד על 1.17 מיליארד דולר, בהשוואה ל-1.153 מיליארד דולר בתקופה המקבילה.
טבע אישרה את התחזית הקיימת שלה לשנת 2021, להכנסות שנתיות של 16.4-16 מיליארד דולר; EBITDA מתואם של 5.1-4.8 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.70-2.50 דולר.
תרופת הדגל לא עמדה בציפיות
הגורם ששחק את הכנסות החברה ברבעון השלישי היתה תרופת הקופקסון הוותיקה שנועדה לטיפול בטרשת נפוצה. ההכנסות של טבע מהקופקסון בצפון אמריקה נחתכו ב-44% ברבעון השלישי ביחס למקבילו והסתכמו ב-133 מיליון דולרים. הן היוו 3.5% בלבד מסכום ההכנסות של החברה. סך הכנסות החברה בצפון אמריקה הסתכמו ברבעון השלישי ב-1.87 מיליארד דולרים, ירידה של 7% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
ההסבר לפגיעה בפעילות החברה בצפון אמריקה שהיא ברובה בארה"ב מעניין כשלעצמו. לא מדובר בפגיעה משמעותית בביקוש, כמו בהשפעות של מגיפת הקורונה על טבע. בחברה מציינים כי למעשה נרשם נפח הזמנות נמוך יותר של תרופות בשל העובדה שפחות רופאים ופעילות בכלל נרשמו בבתי החולים. בעיקר משום שהם נדרשו יותר לטפל באופן ממוקד בחולי המגיפה. מנגד, עלייה בביקושים לתרופות שניתנות כטיפולים משלימים לחולי המגיפה, בלמה חלק מהירידה בביקושים שחוותה טבע.
מנגד, שתי תרופות הדגל החדשות של טבע – אג'ובי (AJOVY) המטפלת במיגרנות, ואוסטדו (AUSTEDO) המטפלת במחלות הנטינגטון ודיסקינזיה מאוחרת, רשמו תאוצה במכירות שלהן. מכירות האג'ובי עלו ב-31% ברבעון השלישי ל-46 מיליון דולר, בעוד שמכירות אוסטדו צמחו ב-19% ל-201 מיליון דולר.
נתון חיובי נוסף הוא תזרים המזומנים החופשי של טבע שהסתכם ברבעון השלישי ב-795 מיליון דולרים, והוא חשוב כדי לסייע לה להתמודד עם החובות שצברה בשל הרכישות הכושלות באמצע העשור הקודם. סך החוב ארוך הטווח של טבע עומד בתום הרבעון השלישי על 24.6 מיליארד דולר, ירידה של קרוב ל-2 מיליארד דולר בתוך שנה מ-26.4 מיליארד דולרים.
גובה החוב של טבע נכון לסוף הרבעון עמד על 23.746 מיליארד דולר, לעומת 25.132 מיליארד דולר בסוף הרבעון השני של 2021. פירעון חוב של 1.475 מיליארד דולר שבוצע בחודש יולי השנה תרם לצמצום החוב. תזרים המזומנים החופשי שנרשם לטבע ברבעון עמד על 795 מיליון דולר, לעומת 506 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2020.
עלייה בביקושים לתרופות שניתנות כטיפולים משלימים לחולי קורונה, בלמה חלק מהירידה בביקושים שחוותה טבע
במקביל לפרסום הדוח הודיעה החברה על כוונתה להנפיק אגרות חוב צמודות יעדי קיימות בשווי 4 מיליארד דולר.
המנכ"ל קאר שולץ ציין עם פרסום הדוחות: "אני שמח מאוד מהביצועים הסולידיים שלנו ברבעון, במיוחד מתזרים המזומנים הגבוה והמשך המומנטום בקרב המוצרים המובילים שלנו. התוצאות מונעות מביצועים חזקים של AJOVY בארה"ב, באירופה וביפן, וכן ממכירות בארה"ב של AUSTEDO, הטיפול בחולים המתמודדים עם מחלת הנטינגטון ודיסקינזיה מאוחרת".