הראל בראש: מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם באוגוסט?
הראל בראש: מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם באוגוסט?
החשיפה לבנקים הובילה את קרן ההשתלמות של הראל לתשואה הגבוהה ביותר באוגוסט, 1.94%. אחריה מגדל עם 1.68%. אלטשולר שחם ממשיכה לדשדש ונועלת את הטבלה באוגוסט וגם מתחילת השנה
בחודש אוגוסט עלו מדדי דאו ג'ונס ו־S&P 500 ב־1.21% ו־2.9% בהתאמה, כאשר גם בשוק המקומי מדד ת"א־35 טיפס 4% בהובלת מדדי הבנקאות והנדל"ן. על רקע המגמה החיובית בשווקים, קרנות ההשתלמות רשמו תשואה חיובית ממוצעת של 1.4%.
קרן ההשתלמות של הראל רשמה את התשואה הגבוהה ביותר החודש. הקרן, שמנוהלת על ידי אורי רבינוביץ', עלתה ב־1.94% באוגוסט. התשואה של הראל מחושבת בשונה משאר קרנות ההשתלמות, מאחר שהחברה כוללת גם את התשואה של יום המסחר האחרון בחודש הקודם בדיווח (כלומר התשואה של הקופה נמדדת בין יום המסחר ב־30 ביולי עד 30 באוגוסט).
תצורת חישוב זו הוסיפה לקרן תשואה חיובית של 0.15%, אך גם בניכוי התשואה העודפת, הראל נותרת בראש הטבלה החודשית.
על פי רבינוביץ', התשואה הגבוהה נבעה מחשיפה גבוהה לשוק המקומי, כולל מניות בנקים בשיעורים גבוהים וחשיפה קטנה מהממוצע לחברות פארמה. רבינוביץ' מסביר כי "לא חסרות סיבות להשקיע בענף הבנקאות. הבנקים בישראל נהנים כיום מהתאוששות הכלכלה, העלייה בדרישה למשכנתאות, הפרשות לגורמי סיכון שהחלו להצטמצם והחזרת מדיניות הדיבידנד לצד הצפי להעלאת ריבית. גם בחו"ל אנחנו בעלי חשיפה גבוהה לענף הבנקאות, לצד חשיפה נמוכה למניות אנרגיה מסורתית".
עד מתי המגמה החיובית תימשך?
"מדובר בשאלת הגביע הקדוש, אבל אנחנו מעדיפים שלא לעסוק בה. אנו נמצאים בסיטואציה שבה הריבית אפסית והאג"ח עם תשואה נמוכה מאוד, ועל כן המסלול הכללי של קרנות ההשתלמות בעל חשיפה גבוהה לשוק המניות שעולה ומביא לתשואה חיובית גבוהה. לא ניתן לדעת עד מתי המגמה החיובית תימשך. ההיערכות שלנו לירידות נעשית על ידי פיזור לנכסים לא סחירים, כמו השקעה בנדל"ן פיזי. השקעות אלו מורידות את רמת הסיכון, אבל לא מבטלות אותה".
אם המסלול הכללי חשוף ל־50% במניות, אולי עדיף כבר לעבור למסלול מנייתי שמורכב כולו ממניות?
"כל אדם צריך לשקול מה היכולת שלו להתמודד עם תנודתיות. ברור שמסלול המניות נראה האטרקטיבי ביותר בתקופתנו, אבל ההיסטוריה מראה שהאפיק יכול גם לרדת. לכן לא הייתי ממליץ לכולם".
קרן ההשתלמות עם התשואה השנייה בטיבה בחודש אוגוסט היא של מגדל עם תשואה של 1.68%. הקרן מנוהלת על ידי גיא פישר, שהודיע לאחרונה על עזיבת החברה. הקרן של מיטב דש, בניהול גיא מני, הניבה תשואה של 1.67% ונמצאת במקום השלישי.
מתחילת השנה מובילה קרן ההשתלמות של מיטב דש, עם תשואה של 11.09%. בטווח של שלוש שנים מובילה הקרן של כלל ביטוח, בניהולו של יוסי דורי, שעלתה ב־26.37%. לא רחוק ממנה נמצאת הקרן של מיטב דש, עם תשואה של 26.13%.
את טבלת התשואות החודשית סוגרת הקרן של אלטשולר שחם, שעלתה בשיעור של 0.89%, לעומת תשואה ממוצעת של 1.57% בשאר קרנות ההשתלמות הגדולות. אלטשולר שחם הוא המוסדי עם החשיפה הגבוהה ביותר לשוק בסין.
מדד העקביות של קבוצת קלי בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 חודשים מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע תקבל ציון 50%
בחודשים יולי ואוגוסט ירד מדד FTSE China A50, אשר כולל את 50 המניות הגדולות בסין, בשיעור מצטבר של כמעט 15%. גם בשל כך קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם סוגרת את טבלת התשואות מתחילת שנת 2021 עם תשואה של 8%, לעומת ממוצע של 10%. נכון להיום, חברת הגמל של אלטשולר שחם משקיעה סכום מוערך של 7 מיליארד שקל בסין, שמהווים כ־3.2% מנכסיו.
קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם היא הגדולה ביותר בענף ההשתלמות ובפער. הקרן מנהלת כמעט 59 מיליארד שקל, לעומת קרן ההשתלמות השנייה בגודלה - ילין לפידות, שמנהלת 16 מיליארד שקל.