הליכי חדלות הפירעון של הרץ פרופרטיס בישראל החלו והמסחר באג"ח הופסק
הליכי חדלות הפירעון של הרץ פרופרטיס בישראל החלו והמסחר באג"ח הופסק
המסחר בסדרה א' של חברת הנדל"ן האמריקאית הושעה כבר באוקטובר וכעת גם סדרה ב' דממה בעקבות פתיחת הליכי חדלות הפירעון של החברה החייבת למחזיקי האג"ח שלה כחצי מיליארד שקל. יו"ר מגוריט ארז רוזנבוך הציע למחזיקים מפלט יקר באופן פרטי
סופה של הרץ פרופרטיס כחברה בעלת ניירות ערך שנסחרים בבורסת תל אביב הגיע. חודשיים אחרי השעיית המסחר בסדרת אג"ח א' שלה בעקבות החלטת המחזיקים להעמידה לפירעון מוקדם, אתמול (חמישי) גם המסחר בסדרה אג"ח ב' של חברת הנדל"ן האמריקאית הושעה. זאת, בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב לאשר צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ופירוק החברה.
להחלטה קדם מאבק בין החברה ובין המחזיקים בדבר מיקום ההליכים. כשמחזיקי האג"ח ביקשו לקיימם רק באיי הבתולה – שם רשומה החברה, ושם הם כבר פתחו בהליך לאחר שקיבלו ייעוץ משפטי לפיו שם הוא יהיה היעיל והאפקטיבי ביותר, או בישראל כפי שביקשה החברה לעשות. הכרעת המחוזי אישרה את פתיחת ההליך בישראל.
הרץ פרופרטיס היא חברת נדל"ן מניב אמריקאית שגייסה חוב בתל אביב במודל BVI, שבו חברות זרות, בעיקר אמריקאיות, התאגדו באיי הבתולה הבריטיים (British Virgin Islands) , בעליהן הזרימו לתוכן נכסים והן קיבלו עליהן את הדין הישראלי. החברה נקלעה לקשיים על רקע הקורונה, עליית הריבית בארה"ב והמשבר בשוק המשרדים.
חובותיה למחזיקי סדרה א' הלא מובטחת עומדים על 328 מיליון שקל ואלו למחזיקי סדרה ב' שמובטחת באחד מנכסי הנדל"ן שלה נאמדים ב-195 מיליון שקל. סך הכל מדובר על חוב של כ-523 מיליון שקל. מזה למעלה משנה מצויה החברה בפועל במצב של חדלות פירעון ואינה עומדת בתשלומים למחזיקי האג"ח שהם נושיה העיקריים.
באוקטובר דחו המחזיקים את הצעתה של החברה להסדר חוב, ששיקפה תספורת שהייתה עשויה להגיע לעד 75% מהיקף החוב של מחזיקי סדרה א', והם החליטו להעמיד את חובה כלפיהם לפירעון מיידי - מהלך שבעקבותיו הופסק המסחר בסדרה. אך המסחר בסדרה ב', המובטחת, נמשך לתקופה נוספת עד היום.
בשבועות האחרונים עדכנה החברה את הצעתה למחזיקים בשינויים קלים, ובתוך כך הציעה כי מחזיקי סדרה א' יקבלו לידיהם סכום שלא יפחת מ-19.5 מיליון דולר (כ-72 מיליון שקל), ויוכלו לתבוע את החברה להשבת סכומים נוספים עד לתקרה של 15 מיליון דולר. זאת, בנוסף לכספים שיתקבלו ממימוש עתידי של כמה נכסים. אך המחזיקים לא נענו לה, כשבנובמבר הם פתחו בהליכים לחדלות פירעון באיי הבתולה – מקום רישומה של החברה.
משבר של אחד הוא הזדמנות עבור אחר, ובמשבר של הרץ ומחזיקי האג"ח, נראה כי ארז רוזנבוך, יו"ר קרן הריט למגורים להשכרה מגוריט, זיהה הזדמנות. רוזנבוך הגיש השבוע (באופן פרטי ולא באמצעות מגוריט), עוד טרם פתיחת ההליכים בישראל, עבורו ועבור אחרים שאותם הוא מייצג, הצעה לרכישת עד 21% מיחידות סדרה א' של החברה במחיר של 14 אגורות לכל יחידה ובסכום כולל שעשוי להגיע עד ל-10 מיליון שקל. מימוש ההצעה הותנה בהיענות מזערית של 4% מהיקפה, בסך של 400 אלף שקל.
הצעתו נמוכה ב-26% ממחירן האחרון של יחידות הסדרה טרם הפסקת המסחר בהן באוקטובר (19 אגורות), ומהווה, עבור המחזיקים שייענו להצעה, תספורת של 86% מגובה החוב של החברה כלפיהם. זוהי תספורת חמורה מזו שהרץ פרופרטיס הציעה להם, אך היא מבטיחה וודאות בעוד הליכי הפירעון שהחלו, אף שעשויים לזכות אותם בתגמול גבוה יותר, עלולים לארוך זמן רב.