בלעדי כלל ביטוח קונה חשיפה לאשראי לנדל"ן של בנק לאומי: רכשה אג"ח ייחודיות ב־1.5 מיליארד שקל
בלעדי
כלל ביטוח קונה חשיפה לאשראי לנדל"ן של בנק לאומי: רכשה אג"ח ייחודיות ב־1.5 מיליארד שקל
האג"ח מגובות בפורטפוליו של עסקאות מימון בתחום הנדל"ן המניב של בנק לאומי, והן מאפשרות לכלל ביטוח חשיפה לתיק אשראי הנדל"ן של הבנק
על רקע הצמיחה המואצת באשראי לנדל"ן הנפיק בנק לאומי אג"ח פרטיות לכלל ביטוח בהיקף 1.5 מיליארד שקל, כך נודע לכלכליסט. מדובר באג"ח מסוג CLN (Credit Linked Notes) - מוצר חוב מורכב.
האג"ח מגובות בפורטפוליו של עסקאות מימון בתחום הנדל"ן המניב של בנק לאומי, והן מאפשרות לכלל ביטוח חשיפה לתיק אשראי הנדל"ן של הבנק. מבחינת הבנק מדובר בכלי שמאפשר לו להקטין חשיפה לנדל"ן באמצעות העברת חלק מהחשיפה לכלל. כך הבנק מתרחק מהמגבלה הרגולטורית בדבר חשיפה אפשרית לענף הנדל"ן ויכול להמשיך ולצמוח בענף ולשמור על נתח שוק.
CLN הן סוג של אג"ח, אבל הבסיס שלהן שונה בשל השימוש בנגזרים בשוק האשראי. ה־CLN שבנק לאומי הנפיק הן בעצם חשיפה לקבוצת הלוואות בתחום הנדל"ן, כך שהסיכון הוא במקרה של כשל באותן הלוואות.
האשראי מובטח בשעבוד ראשון על הנכסים הרלבנטיים, כך שהביטחונות נחשבים איכותיים. האג"ח יכללו חשיפה לפרויקטים מסומנים וקבועים, שאותם הבנק לא יוכל להחליף במשך חיי האג"ח, והוא ימשיך לתפעל את ההלוואות ולבצע בקרות על הפרויקטים. בעלי האג"ח, כלל ביטוח, נמצאים באותה דרגת נשייה, וכל תזרים מזומנים שייכנס לחשבונות הפרויקטים ישמש, לאחר תשלום הוצאות רלבנטיות, לפירעון של הבנק ושל כלל, כל אחד לפי חלקו היחסי. זאת בעוד המוסדיים נחשפים בדרך כלל לחוב של חברות הנדל"ן באמצעות אג"ח או בחוב פרטי, ופעמים רבות הם נושה משני. רכישת ה־CLN מאפשרת להם להיות נושה במעמד זהה לבנק.
זו הפעם השנייה שבנק לאומי מנפיק מוצר מסוג זה. לפני שנה הוא ביצע הנפקה פרטית למוסדיים בהיקף חצי מיליארד שקל. כאמור, הרקע להנפקות החוב הללו הוא, מצד אחד, רצון הבנק לשמור על מגבלות הרגולציה, ומנגד להמשיך לצמוח במתן אשראי חדש ולשמור על נתח השוק.
מגבלות בנק ישראל קובעות כי היקף החשיפה לאשראי בענף הנדל"ן יכול להגיע עד 26% מכלל תיק האשראי (כולל תחום התשתיות), אך בחטיבה העסקית של הבנק, בניהול ליאת שוב, נקבעו גבולות קשיחים יותר, כדי לא להגיע למגבלות הרגולציה. הנדל"ן היה מנוע הצמיחה של הבנק בתחום העמדת אשראי.
הסכום שהבנק נתן בתחום זה צמח ב־32% מסוף שנת 2021 עד היקף של 118 מיליארד שקל נכון ל־31 במרץ השנה, כאשר תיק האשראי הכולל של לאומי עומד על 430 מיליארד שקל. אומנם חלה ירידה מסוימת בביקוש לאשראי בענף הנדל"ן, וזאת בשל הריבית הגבוהה והשפעות המלחמה, אך נראה כי בלאומי עדיין רואים בו מקור צמיחה חשוב, ולכן משתמשים בכלים דוגמת ביטוחים והנפקות חוב מתקדמות - כלים המאפשרים לבנק להקטין חשיפה לנדל"ן ובמקביל להעניק אשראי חדש בתחום.
הצמיחה באשראי לנדל"ן מאתגרת. לאחר תקופה ארוכה של צמיחה חדה, צמח ברבעון הראשון השנה האשראי שנתן הבנק לענף בפחות מ־2% בלבד. עליית הריבית גרמה לירידה בביקוש לאשראי, על רקע ההאטה שנגרמה בשוק הנדל"ן למגורים והכבדת נטל החוב לחברות הנדל"ן עצמן, שההחזרים שלהן התייקרו דרמטית. המלחמה החריפה את המצב והובילה למצוקת כוח אדם בשל האיסור על כניסת עובדים פלסטינים. עם זאת, נראה כי בחודשים האחרונים שוק הנדל"ן מפשיר והמחירים חוזרים לעלות, אך אתגרי הענף עדיין רבים.