סגור

נחשף בכלכליסט
אליהו מותיר את היו"ר בלי הגנה ומכוון אותו החוצה

בצעד קיצוני דחף בעל השליטה במגדל לקיצוץ של 10% בשכרו של יפתח רון־טל, דרך ביטול שכרו מחברת האחזקות. גרוע מכך: הוא ביטל את השיפוי שמציב את החברה מאחוריו במקרה של תביעות

המגדל מתכופף לשפל חדש: שלמה אליהו הוביל אתמול את אחד המהלכים הקיצוניים של בעל שליטה וחברה נגד בכיר בה. בהצבעת בעלי המניות של מגדל אחזקות לא אושרה השתתפות החברה ב־10% משכרו של יפתח רון־טל, המשמש כמנכ"ל חברת האחזקות וכיו"ר חברת הביטוח, החברה־הבת.


מגדל אחזקות היא ציבורית ובאסיפת בעלי המניות שלה יש לאליהו רוב של 64%, הנתח שהוא מחזיק באמצעות אליהו הנפקות שבבעלותו. ההצבעה של אליהו הנפקות היא שהובילה להחלטה הדרמטית. אולם לא פחות משמעותית, ואולי אף יותר, היא ההתנגדות לשיפוי של רון־טל בתפקידו. כל בעל משרה בחברה מקבל שיפוי, קרי מחויבות של החברה לעמוד מאחוריו במקרה של תביעה. רון־טל לא יקבל הגנה כזו במגדל אחזקות. עוד עניין מפתיע מההצבעה הוא שחלק מהגופים המוסדיים, בהם קרנות הנאמנות של ילין לפידות ופסגות, יהב, רעות והרופאים והאחיות, הצביעו יחד עם אליהו נגד רון־טל.

1 צפייה בגלריה
מימין: בעל השליטה במגדל שלמה אליהו ויו"ר מגדל ביטוח יפתח רון טל
מימין: בעל השליטה במגדל שלמה אליהו ויו"ר מגדל ביטוח יפתח רון טל
מימין: בעל השליטה במגדל שלמה אליהו ויו"ר מגדל ביטוח יפתח רון טל
( צילומים: עמית שעל, צביקה טישלר)

עם מינויו ליו"ר מגדל ביטוח לפני שלושה חודשים, התעקש רון־טל למלא גם את תפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות. בשנים קודמות ביקשו ראשי הדירקטוריון גם את תפקיד מנכ"ל חברת האחזקות כדי שלא ימונה לתפקיד גורם מקצועי אחר, שיכול להוביל למחלוקות מקצועיות בהתנהלות החברה.
השכר של רון־טל מורכב מ־90% שכר שמשלמת מגדל ביטוח ו־10% שכר שמשלמת מגדל אחזקות. עלות שכרו בקבוצה היא 3.4 מיליון שקל בשנה. אולם ההצבעה של אליהו מקטינה על פניו את שכרו של רון־טל ב־340 אלף שקל. עם זאת, דירקטוריון מגדל ביטוח יכול להחליט לשלם את המרכיב הזה של 10% בעצמו, בהחלטת דירקטוריון, נושא מסובך כשלעצמו, שכן מרבית הדירקטורים הם מינויים של אליהו.
בישיבת דירקטוריון מגדל אחזקות אושר השכר של רון־טל ואליהו עצמו תמך בכך בהצבעה. אליהו סיכם על השכר של רון־טל בפגישות ביניהם לפני המינוי, והנסיגה היא מהלך דרמטי וכלל לא מקובל.
עבור אליהו זוהי מעין נקמה על התנגדותו של רון־טל למינוי רונן אגסי לתפקיד המנכ"ל לפני כחודש. אליהו הפעיל את כל כובד משקלו כדי למנות את אגסי, אבל דירקטוריון מגדל ביטוח בראשות רון־טל סירב להבטיח את מינויו, ובסופו של דבר מונה שגיא יוגב. אליהו עצמו תמך ביוגב בסופו של דבר אחרי שאגסי הסיר את מועמדותו.
מאז קיים נתק מסוים בין אליהו ורון־טל, והיחסים ביניהם קורקטיים ומתמקדים רק בנושאים הכרחיים לדיאלוג.
ככל הנראה אליהו מעוניין למנות את סמנכ"ל הכספים של מגדל יוסי בן ברוך למנכ"ל חברת האחזקות. שם נוסף שעולה הוא איזי כהן, מנכ"ל מגדל בתקופת בעלת השליטה הקודמת ג'נרלי. אליהו הציע אותו לאור אי־ההסכמות מול רון־טל על המנכ"ל
מנכ"ל, בכל חברה ובעיקר בחברה ציבורית, יתקשה לתפקד בלי שיפוי, ואליהו מסמן בכך לרון־טל את הדרך החוצה מחברת האחזקות. זו החברה שבה יש לאליהו השפעה ישירה, מאחר והוא משמש כיו"ר שלה. ביולי שעבר הורה יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת לאליהו שעליו להחליט אם להישאר דירקטור במגדל ביטוח או כיו"ר במגדל אחזקות. אליהו בחר באחזקות.
ככל הנראה אליהו מעוניין למנות את סמנכ"ל הכספים של מגדל, יוסי בן ברוך, לתפקיד מנכ"ל חברת האחזקות. שם נוסף שעולה הוא של איזי כהן, מנכ"ל מגדל בתקופת בעלת השליטה הקודמת ג'נרלי ולאחר מכן מנכ"ל כלל ביטוח. אליהו הציע את כהן בעימות מול רון־טל כמנכ"ל אפשרי לחברה, לאור אי־ההסכמות ביניהם לגבי אגסי וידין ענתבי, שהיה מועמד של רון־טל.
רון־טל, כך נראה, מוכן להשלים עם קיצוץ של 10% בשכרו, אבל לא מתכוון לעזוב את התפקיד המרכזי שלו, יו"ר מגדל ביטוח. כשיצא לעימות מול אליהו בשאלת מינוי המנכ"ל סביר שרון־טל חשב שעם שוך הסערה יוכל לעבוד עם בעל השליטה. אבל אליהו מתקשה לשכוח ולסלוח, מה גם שהאירוע הותיר רושם כי השליטה שלו בחברה שבה השקיע הון אישי רב, היא מוגבלת. המועמד שלו לתפקיד המנכ"ל היה מנהל ראוי, והעובדה שלא נבחר צפויה להוביל את אליהו להראות לרון־טל את הדרך אל מחוץ למגדל.
זו משימה לא פשוטה. לאור העובדה ש־12 מנהלים עזבו את מגדל מאז קיבל אליהו את השליטה לידיו, הרי שרשות שוק ההון עשויה להתערב במקרה שמנהל נוסף יעזוב. רון־טל, שועל קרבות ותיק ובעל כישורים פוליטיים משובחים שהוצגו בהליך בחירת המנכ"ל, לא ימהר ללכת.
אליהו, שחלק מהדירקטורים שמינה מפגין עצמאות יתר לטעמו, ינסה להחליף שניים מחברי הדירקטוריון בשבועות הקרובים כדי להגדיל את אחיזתו בחברה. כך שרעשי הרקע צפויים להימשך.