סגור
אורי אדלסבורג מבעלי אדלטק
אורי אדלסבורג מבעלי אדלטק (צילום: יח"צ)

קרן קיסטון תממן את ההון העצמי של אדלטק להקמת תחנת שורק

אחרי שאתמול הוכרזו אדלטק ומנורה כזוכות במכרז להקמת תחנת הכוח: קיסטון תממן 40% מההון העצמי שתידרש אדלטק להקמת התחנה, וזאת בהיקף של 300-400 מיליון שקל, ובהלוואה המירה למניות באחזקות בתחנת הכוח; אך תנאי של רשות החשמל עלול לטרפד את המהלך

יום לאחר ההודעה שקבוצה של אדלטק ומנורה זכו במכרז להקמת תחנת הכוח שורק, מדווחת קרן ההשקעה בתשתיות קיסטון שתממן 40% מההון העצמי שתידרש אדלטק להקמת התחנה.
המימון, בהיקף 300-400 מיליון שקל, יינתן בהלוואה המירה למניות באחזקות בתחנת הכוח. אלא שכלל לא בטוח שבמועד הרלוונטי תוכל קיסטון להמיר את ההלוואה במניות בתחנת הכוח. הסיבה לכך היא שאחזקה משותפת בתחנת הכוח של אדלטק וקיסטון עלולה להוביל את החברות לחצות את רף ה-20% ייצור בשוק יצרני החשמל הפרטיים, שאסור לפי תנאי רשות החשמל.
בזמן הגשת ההצעות במכרז רצו קיסטון ואדלטק לגשת למכרז כקבוצה אחת. רשות החשמל פסלה את ההתמודדות של הקבוצה. הסיבה לפסילה הייתה שיחדיו לשתי הקובוצות יהיה יותר מ-20% בשוק ייצור החשמל בגז טבעי, מעבר להגבלה התחרותית המותרת.
חישוב נתח השוק בייצור חשמל בגז טבעי (מבחינת הרף התחרותי של 20%) מחושב כך: לכל בעל מניות בתחנת כוח המחזיק מעל 5% מחושב כל יכולת הייצור של התחנה כחלק מנתח השוק של היצרן. אדלטק וקיסטון מחזיקות יחדיו בשתי תחנות כוח שהופרטו מחברת החשמל (יחד עם שיכון ובינוי אנרגיה): חגית מזרח ורמת חובב. כמו כן לקיסטון אחזקות בתחנת הכוח IPM שבבאר טוביה, ולדוראד 18.75% מתחנת הכוח דוראד.
תחנת הכוח תוקם בסמוך לשפד"ן ולמתקני ההתפלה בשורק, בהספק של 630-900 מגה-וואט, וצפויה להתחיל לפעול ב-2029. אדלטק תקים ותפעיל את התחנה למשך 25 שנה, שאחריהן התחנה תעבור לבעלות המדינה. המכרז הובל על ידי אגף החשב הכללי, במשרד האוצר, רשות החשמל, משרד האנרגיה והחברה הממשלתית ענבל.
אתמול הוכרזו אדלטק ומנורה כזוכות במכרז להקמת תחנת הכוח. הקבוצה הציעה תעריף זמינות של 3.18 אג' לקוט"ש. תעריף זמינות משולם בדרך כלל בתמורה למוכנות של היחידות להיכנס לפעולה באופן מיידי, בהתאם לצרכי החשמל של ישראל, ולא תלוי במחירי החשמל שהיצרנית מפיקה (תעריף אנרגיה). תעריף הזמינות מהווה מעין הכנסה יציבה, ולכן מאפשר ביטחון לגופי המימון לתחנות הכוח.