סגור
סניף בנק של מזרחי טפחות ב רחוב החשמונאים 123 ב תל אביב
סניף של מזרחי טפחות בתל אביב (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
מזרחי טפחות מנהל מגעים לרכישת 20% מאלמי יזמות נדל"ן

הבנק צפוי להשקיע בחברה, המתמחה בפרויקטי פרימיום של התחדשות עירונית, לפי שווי חברה של 240 מיליון שקל. אלמי מתמקדת באזורי הביקוש של תל אביב, בעיקר בצפון הישן. ב־2021 ביצע הבנק השקעה דומה בראדקו

הבנקים ממשיכים לחפש הזדמנויות להשקיע בחברות בתחום ההתחדשות העירונית, גם בתקופה שבה מסתמן קיפאון מסוים בתחום הנדל"ן למגורים.
לכלכליסט נודע כי בנק מזרחי טפחות מנהל מגעים לרכישת 20% ממניות חברת היזמות העירונית אלמי (ALMI). החברה מגדירה עצמה כחברת בוטיק משפחתית ואינטימית, הפועלת בתחום הייזום והבנייה של פרויקטי פרימיום באזורים יוקרתיים בתל אביב. השווי של אלמי בעסקה יעמוד על 240 מיליון שקל, אם אכן יבשילו המגעים לכדי עסקה.
אלמי הוקמה ב־1981, והפרוייקטים שלה מתאפיינים בסטנדרט בנייה גבוה, עם מחירי דירות גבוהים בהתאם.
את החברה מנהלים האחים אריאל וציקי אלמי. הראשון אחראי לפיתוח העסקי ולתכנון ואחיו פעיל יותר בתחום התפעולי.
החברה פעילה בתחום ההתחדשות העירונית הן בהיבטים של פינוי בינוי, שכרוכים בהריסת הבניינים והקמת חדשים במקומם, או בתחומי תמ"א — תוספת של שטחים וקומות למבנה קיים שעובר שיפוץ.
עד היום יזמה החברה וסיימה תשעה פרויקטים — הבולטים ביניהם ברחוב דוד ילין 20 ובמשה שרת 29 בצפון הישן של תל אביב. שמונה פרויקטים נוספים נמצאים בשלבי שיווק, גם הם באזורי יוקרה של העיר, כמו הרחובות ברנדס, אפשטיין, הלסינקי ובני דן. תשעה פרויקטים נוספים מצויים בשלבי תכנון, בין היתר ברחובות ארבע ארצות, פנקס, רמברנדט, ליסין ובן שפרוט.
את המגעים מטעם מזרחי טפחות מנהל רון הוכמן, מנהל זרוע ההשקעות שפועלת תחת החטיבה הפיננסית בבנק, שמונה לתפקיד לפני פחות משנתיים. הוכמן הגיע לבנק מקרן סקיי, והוא אחיינו של מנהל סקיי צבי יוכמן.
בשונה ממתחריו במערכת הבנקאית, בנק מזרחי טפחות, בניהולו של משה לארי, לא היה פעיל עד 2021 בתחום ההשקעות הריאליות, והשאיר את הזירה למתחריו. בניגוד לשלושת הבנקים הגדולים — הפועלים, לאומי ודיסקונט — שמבצעים את הפעילות באמצעות חברות־בנות, הוחלט במזרחי טפחות לפעול בתחום באמצעות יחידת השקעות פנימית, שתהיה כפופה למנהל החטיבה הפיננסית עדי שחף, שגם עומד בראש ועדת ההשקעות והיה זה שבחר בהוכמן לניהול החטיבה.
לפני פחות משנה, באוקטובר 2021, הכריז הבנק על ההשקעה הראשונה של החטיבה, וגם זו היתה בתחום ההתחדשות העירונית. ההשקעה בראדקו היתה של 60 מיליון שקל ולפי שווי חברה של 240 מיליון שקל לפני הכסף ו־300 מיליון שקל אחרי הכסף. קודם לכן ביצע הבנק כמה השקעות קטנות בלבד בתחום הטכנולוגיה.
ראדקו התחדשות עירונית פועלת תחת קבוצת רפאלי, שהוקמה בידי יצחק רפאלי ועוסקת בייזום נדל"ן למגורים, נדל"ן מניב ונדל"ן מסחרי. פרויקט הדגל של הקבוצה הוא קריית רפאלי, שכונת מגורים שיזמה החברה בצפון אשקלון, הכוללת אלפי יחידות דיור. החברה־הבת ראדקו מנהלת פרויקטי התחדשות עירונית ברחבי הארץ, וצבר הדירות שלה נכון להיום עומד על כ־5,000, בנוסף לשטחי מסחר של אלפי מ"ר. כמנכ"לית החברה מכהנת ננה חן, והיו"ר הוא רפאל רפאלי.
אלמי פונה לקהל אחר, מבוסס יותר — גם מקרב תושבי חוץ, שמבקשים לרכוש דירות יוקרה באזורי הביקוש של תל אביב.
ההשקעות של הבנקים הגדולים בתחום פרויקטי ההתחדשות העירונית כוללים את השקעת פועלים שוקי הון באקו סיטי. זרוע ההשקעות של הבנק השקיעה בחברה כ־115 מיליון שקל בתחילת 2021. בדומה לאלמי, גם אקו סיטי פועלת בצפון תל אביב, בלב העיר ובאזורי העיר הלבנה.
בנק לאומי, באמצעות זרוע ההשקעות שלו, לאומי פרטנרס, רכש 20% ממניות חברת ההתחדשות העירונית אנגלאינווסט, שבבעלות יעקב אנגל ביולי 2021, כשהשקיע 60 מיליון שקל, שוב, לפי שווי 240 מיליון שקל לחברה. אנגלוויסט בונה בין השאר ברמת השרון, הרצליה, ירושלים, גבעתיים, רמת גן, תל אביב, אשדוד ועוד.