איגוח המשכנתאות הראשון יוצא לדרך: קרדיטו תנסה לגייס 450 מיליון שקל
איגוח המשכנתאות הראשון יוצא לדרך: קרדיטו תנסה לגייס 450 מיליון שקל
חברת האשראי החוץ בנקאי תנסה לגייס את הכסף מהציבור תוך איגוח תיק משכנתאות בהיקף של 400 מיליון שקל; בעסקת איגוח מציעה החברה המנפיקה איגרות חוב שהפירעון שלהן מבוסס על תזרים המזומנים של קבוצת לווים, והצעד של קרדיטו מתבצע עוד לפני השלמת החוק שיסדיר מהלכים כאלה
ההקלות ברגולציה קידמו את הנפקת תיק המשכנתאות הראשון בשוק ההון הישראלי: חברת האשראי החוץ בנקאי קרדיטו הגישה תשקיף לבורסה לקראת הנפקת תיק המשכנתאות שברשותה ותנסה לגייס מהציבור 450 מיליון שקל תוך איגוח של תיק משכנתאות בהיקף 400 מיליון שקל.
הריבית שתשלם קרדיטו היא ריבית בנק ישראל פלוס 2.8%, כלומר נכון להיום 7.3%.
כלכליסט חשף ביוני 2023 כי קרדיטו נמצאת לקראת מהלך של איגוח תיק המשכנתאות שלה, אולם התהליך הבשיל רק לאחר שרשות ניירות ערך החליטה במרץ האחרון כי היא מבטלת את הדרישה על כך שעסקת איגוח תכלול דירוגים משתי חברות דירוג שונות.
הביטול נעשה לאחר שיו"ר הרשות ספי זינגר, שנכנס לתפקיד ביוני 2023, בחן מחדש את הדרישה והבחין כי זו הפכה לחסם משמעותי עבור שוק האיגוח המקומי מאחר שבישראל פועלות רק שתי חברות דירוג. בעקבות ביטול החיוב של הרשות פרסמה אתמול קרדיטו כי דירוג האג"ח שלה דורג ב-AAA לפי סוכנות הדירוג של S&P.
עסקת איגוח היא אחת מהדרכים להגדלת האשראי בשווקים מפותחים. החברה המנפיקה מציעה איגרות חוב שהפירעון שלהן מבוסס על תזרים המזומנים של קבוצת לווים. הלווים יכולים להיות לווי משכנתאות, כרטיסי אשראי ואף ליסינג.
מבצעת האיגוח מקימה חברה ייעודית שאליה זורמות ההכנסות של הלווים (כגון תשלומי משכנתא חודשיים), שאמורות לספק את תשלומי הריבית ולבסוף הקרן של רוכשי האג"ח. העסקה של קרדיטו היא הראשונה שנעשית באופן ציבורי ותוצע לקהל הרחב שמבצע מסחר בבורסה.
ביולי 2023 פרסם משרד המשפטים תזכיר חוק האיגוח להערות הציבור. תזכיר החוק מסדיר את ההיבטים המשפטיים של עסקאות האיגוח, לאחר דיונים של כמעט שני עשורים. התזכיר קובע מינימום של 5% המשך החזקה של היזם בשכבה הנחותה, כדי לצמצם את בעיית הסיכון המוסרי - כלומר במקרה שתיק האשראי הנמכר חווה הפסדים, גם המוכר שלו יחווה הפסדים.
האיגוח של קרדיטו נעשה טרם השלמת חוק האיגוח שאמור להסדיר את הפעילות מבחינת מיסוי. על רקע ההתמהמהות בהעברת החוק, קרדיטו תעמיד כספים כנגד חוב נחות בשיעור 8% מתיק המשכנתאות אשר ישמש ככרית ביטחון יחד עם עוד כרית תפעולית של כ-1.5% מיתרת החוב הבכיר, שתופקד אצל הנאמן. כלומר, קרדיטו תספוג את ההפסדים ראשונה. עם זאת, עניין המיסוי עדיין תלוי באוויר ועשוי להכביד על מהלך האיגוח של קרדיטו.
בעבר ביקשה קרדיטו למכור את תיק האשראי שלה למוסדיים, כלומר מהלך שבו המשכנתאות יעברו למוסדי, כולל התפעול היומיומי שלהם. מהלך שלא נשא פירות והאיץ את הבחירה של קרדיטו באלטרנטיבה החדשנית שבמסגרתה רוכשי האג"ח לא יהיו אחראים על תפעול התיק.
את קרדיטו מנהלים היו"ר דורון כהן, לשעבר מנכ"ל האוצר ומנכ"ל דסק"ש, והמנכ"ל וסני זלכה, שניהל בעבר את חברת הגמל של ילין לפידות. יו"ר ועדת האשראי של קרדיטו הוא דוד גרנות שמשמש גם כיו"ר חברת האשראי הציבורית מלרן.
ענף האשראי החוץ בנקאי הישראלי, שאליו משתייכת קרדיטו, סבל בשנתיים האחרונות מקריסתן של שלוש חברות - בול, יונט קרדיט וגיבוי החזקות. שלוש החברות עסקו בעיקר בניכיון צ'קים, כלומר עסקאות ברווחיות גבוהה אך ללא בטוחות. קרדיטו לעומתן מתמקדת בעיקר במשכנתאות ומממנת קבוצות רכישה, הלוואות גישור ומשכנתאות בשעבוד ראשון ובשעבוד שני.
על פי דיווחי קרדיטו, קיימים מעל ל-100 אלף לווים במערכת שלה. תיק המשכנתאות כולל LTV של 49.5%. 65% מהיקף התיק הוא משכנתאות שנעות בין חצי מיליון לשני מיליון שקל כשההלוואה הממוצעת עומדת על מיליון שקל. הריבית הממוצעת היא ריבית בנק ישראל פלוס 4%. התשלומים ללוויים יעשו מדי חודש.
התשקיף שאותו פרסמה קרדיטו מציג גם את ההכנסות והרווחים של קרדיטו הנפקות, חברה בת של קרדיטו שהוקמה לקראת הנפקת האג"ח. אולם קרדיטו לא חושפת את הנתונים של החברה האם.
ההכנסות של קרדיטו הנפקות ברבעון הראשון של השנה הסתכמו ב-10.7 מיליון שקל, עלייה של 13% לעומת ההכנסות ברבעון המקביל ב-2023. ההוצאות בגין הפסדי אשראי של החברה ברבעון הראשון של השנה עלו ל-1.5 מיליון שקל לעומת 1.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. רווחי החברה הסתכמו ב-570 אלף שקל ברבעון הראשון לעומת 400 אלף שקל ברבעון המקביל.