מבצע החילוץ הושלם: צ'קרטק צללה בתוך שנה ובעלי המניות דוללו ב־60%
מבצע החילוץ הושלם: צ'קרטק צללה בתוך שנה ובעלי המניות דוללו ב־60%
חברת הקלינטק הונפקה רק באפריל לפי שווי מכווץ נוכח היענות דלה. צניחת המניה דחפה אותה כעת להנפקת מניות פרטית שהכעיסה את בעלי המניות, לאור הדילול והמחיר המוזל שהוצע למוסדיים
מדד מניות הקלינטק היה מבין המדדים החלשים בשנה האחרונה, שבה הוא צלל ב־28%, בעוד מדד ת"א־125 טיפס ב־26%. הנפילה נבעה בעיקר מנטישת המוסדיים את מניות החלום, שלרוב מציגות בעיקר הבטחה לרווחיות עתידית, והעדפת מניות ערך עם הכנסות ורווחים מוכחים.
גורלה של צ'קראטק, המפתחת מערכות אגירת אנרגיה קינטית, לא שונה מזה של חברותיה למדד. מנייתה הונפקה באפריל האחרון ונחתכה מאז ביותר מ־60% עד לשווי של קצת יותר מ־70 מיליון שקל. לנוכח המצב הקשה שאליו נקלעה, החליטה החברה לצאת בהצעה לא אחידה של מניות למוסדיים שמהווה מעין הנפקה מחודשת עבור החברה, וזו הושלמה אתמול.
בהנפקה המחודשת השתתפו חברת האחזקות אפקון (11%), מור (17.1%), הפניקס (14.25%), ילין לפידות (6.75%) ומיטב דש (5.65%). עוד השתתפו ווליו בייס (2.9%), החתם שארגן את הקצאת המניות, וחברת הון הטבע בעלת עניין קודמת בחברה שחרף השתתפותה בהנפקה, אחזקתה ירדה מ־16.3% ל־8%. בעלי העניין שלא השתתפו בהנפקה, כמו שותפות ההשקעות איי ארגנטו (6.4%) וחברת אלה אימפקט (9.6%) דוללו ביותר מחצי עקב ההנפקה.
המוסדיים רכשו את המניות במחיר 2.34 שקלים, הנמוך בשני שלישים מזה שבו הונפקו לציבור לפני פחות משנה ונמוך ב־20% ממחירן אתמול. החברה גייסה במהלך זה 96 מיליון שקל, אך הדילול והמחיר המוזל מאוד שהוצע למוסדיים יצר חוסר שביעות רצון בקרב בעלי המניות. בסביבת הנהלת החברה מסבירים כי הדילול היה הכרחי והקופה הריקה דרשה זאת, וכי המשך הפעילות התקינה היה בסיכון.
המחזיקים שהשתתפו בהנפקה החדשה של צ'קרטק אפקון 11% מור 17.1% הפניקס 14.25% ילין לפידות 6.75% מיטב דש 5.65% ווליו בייס 2.9% בעלי העניין שדוללו בהנפקה הון הטבע 8% איי ארגנטו 6.4% אלה אימפקט 9.6%
מקורבים להנפקה מודים כי המחיר שביקשה החברה בכניסתה לשוק ההון פגע בה. באפריל 2021 החברה, עם הערת עסק חי, ביקשה לגייס 100 מיליון שקל לפי שווי של 400 מיליון שקל, אך קיבלה כתף קרה. על כן הנהלתה הסתפקה בגיוס 27 מיליון שקל לפי שווי של 210 מיליון שקל אחרי הכסף. לפי דיווח של החברה לשנת 2021, בקופתה נותרו 17 מיליון שקל, לאחר הפסד של 32 מיליון שקל ב־2020 וללא מכירות.
לפי מוסדי שהשתתף בהנפקה הנוספת, הנפקה זו מסמלת את הפקת הלקחים של המוסדיים בשנה האחרונה. ב־2020 הם רכשו חברות חלום ללא הכנסות או רווחים ומבלי לבחון היטב את המחיר; היום הם מבינים שזו אופציה שעלולה להתאפס. לדבריו, "צ'קראטק הצליחה להציג מוצר שפועל במספר נקודות שונות באירופה. הסיפור בעיניים שלנו נראה מצוין ובשל. המבחן של החברה הוא אם היא תוכל לעשות מעבר לייצור. החברה עדיין עשויה להיכשל, אבל אם הפעילות תצליח, נוכל לעשות מכפלות על ההשקעה. אם הדברים לא ילכו טוב נעצור בעוד שנה־שנתיים את ההפסדים". בועז וייזר, מנכ"ל צ'קראטק, ציין כי "הגיוס ייתן לנו את הרוח הגבית הנדרשת לחדירה לשוק".