בלעדיעם הפנים להייטק: IBI רוכש 60% מנקסטאייג' תמורת 130 מיליון שקל
בלעדי
עם הפנים להייטק: IBI רוכש 60% מנקסטאייג' תמורת 130 מיליון שקל
בית ההשקעות רכש את השליטה בחברה לניהול כספים עבור סטארט־אפים במטרה להגדיל את מגזר שירותי ניהול ההון, עם התמקדות בהייטק. המנכ"לים המשותפים של נקסטאייג', עופר כץ ומורן בלכר, יישארו וימשיכו לנהל אותה אחרי הרכישה
רכישה גדולה נוספת לבית ההשקעות: במטרה להיות One stop shop עבור חברות הייטק ועובדיהן: בית ההשקעות IBI רוכש 60% ממניות חברת נקסטאייג' תמורת 130 מיליון שקל ולפי שווי של 216 מיליון שקל. נקסטאייג' היא חברה לניהול כספים עבור סטארט־אפים.
לאחר רכישתה היא תימצא תחת החברה־הבת של בית ההשקעות IBI Capital, חברת ניהול האופציות והשירותים הפיננסיים לחברות הייטק, שבה IBI מחזיק ב־70% וצביקה ברנשטיין ב־30%. מנכ"ל החברה הוא טל דורי. בעל המניות העיקרי בנקסטאייג' הוא המייסד עופר כץ, שמחזיק 83% ומשמש כמנכ"ל משותף עם מורן בלכר.
מחזיקים נוספים הם שגיא סופרין ודורון בכר עם 6.5% כל אחד. מטבע הדברים, כץ הוא המוכר העיקרי של מניות ל־IBI בשיעור של קרוב ל־50%. כץ ובלכר יישארו לנהל את החברה לאחר הרכישה.
נקסטאייג' הוקמה ב־2001 ומציעה לסטארט־אפים בשלבים שונים שירותי CFO, ניתוחים פיננסיים, הנהלת חשבונות וחשבות שכר. החברה מתמחה בעיקר בפעילות של קרנות הון סיכון. הכנסות נקסטאייג' ל־2023 נאמדות ב־90 מיליון שקל. רכישת נקסטאייג' מרחיבה את השירותים ש־IBI יוכל להעניק לענף ההייטק.
כיום, IBI פועל בענף גם בתחום המיזוגים והרכישות, העברת הון בין־דורי דרך החברה־הבת IBI Trust, הערכות שווי וייעוץ פיננסי דרך החברה־הבת S CUBE. בנוסף, IBI מנהל קרן למימון חברות הייטק בשם SPIKES ומציע פלטפורמה להשקעה בקרנות בינלאומיות בתחום. לפי נתוני 2023, מתן שירותים הוניים להייטק הוא המגזר הרביעי בגודלו מבחינת הכנסות בבית ההשקעות. קודמים לו שירותי מסחר ומשמורת (289 מיליון שקל), ניהול השקעות אלטרנטיביות (179 מיליון שקל) וניהול תיקים וקרנות נאמנות (137 מיליון שקל).
ענף שירותי ניהול ותפעול הוניים הניב ל־IBI הכנסות של 130 מיליון שקל ‑ 16% מכלל הכנסותיו באותה שנה. הרווח של המגזר הסתכם ב־57 מיליון שקל, שמהווים 22% מתוך הרווח הנקי של החברה, שהסתכם ב־2023 ב־260 מיליון שקל. כלומר למרות חלקו הקטן יחסית, הרווחיות של מגזר שירותי ניהול ותפעול הוניים גבוהה יחסית ליתר המגזרים.
תחום נוסף בולט ב־IBI הוא ניהול השקעות אלטרנטיביות, באמצעות 15 קרנות השקעה בתחומים כמו אשראי צרכני, מימון נדל"ן מניב והשקעה בקרנות אחרות (הנקראות בשפה המקצועית fund of funds). בסך הכל מנהל IBI הון בהיקף 11 מיליארד שקל בקרנות עם נכסים לא סחירים. אלו הניבו ב־2023 הכנסה של 179 מיליון שקל, שהיוו 22% מההכנסות.
סביבת הריבית הגבוהה עלולה להקשות על גיוסי משקיעים חדשים לקרנות הלא סחירות. בהתאם, הכנסות החברה מהמגזר ירדו ב־10% לאורך 2023. על כן התזמון של רכישת נקסטאייג' הוא מהותי עבור IBI.
מניית בית ההשקעות עלתה ב־20% מתחילת השנה ו־IBI נסחר בשווי של כמעט 1.4 מיליארד שקל, מה שהופך אותו לבית ההשקעות הציבורי השני בגודלו אחרי ילין לפידות. מדד הבנצ'מרק ת"א־צמיחה עלה באותה תקופה ב־12%.
ההתמקדות בענף ההייטק והענף הלא סחיר של IBI היא מהלך מכוון של מנכ"ל IBI דייב לובצקי, שמחזיק בשליטה וב־21.4% ממניות בית ההשקעות, יחד עם דוד וייסברג, שמחזיק בשיעור דומה. לובצקי בישר לעובדי בית ההשקעות על הרכישה ואמר כי "נקסטאייג' היא שחקן מפתח בענף ההייטק הישראלי".
ההתמקדות בענף ההייטק נעשתה בעיקר לאחר מכירת נכסי הגמל של בית ההשקעות ומיזוגם לתוך חברת הגמל של הלמן אלדובי ב־2018. המיזוג נעשה לאור ההשקפה של לובצקי כי מדובר בענף עם רווחיות נמוכה, תחרות קשה ורגולציה חונקת. בתמורה למיזוג קיבל בית ההשקעות 35% ממניות חברת הגמל של הלמן־אלדובי. החברה הממוזגת נמכרה לחברת הגמל של הפניקס ב־2021 במסגרת מכירת כל חברת הלמן־אלדובי להפניקס. במסגרת העסקה גזר IBI רווח לאחר מס בסך 38 מיליון שקל.
זו הרכישה השנייה המהותית של IBI בשנת 2024, לאחר שרכש את חברת קרנות הנאמנות של פסגות תמורת 137 מיליון שקל. היקף הקרנות הפסיביות שנרכשו על ידי IBI בעת החתימה על העסקה הסתכם ב־31.5 מיליארד שקל.