סגור
העיתון הדיגיטלי
30.03.25
הבנק הבינלאומי לצד צדיק בינו יור חברת פז ו בעלים של הבנק הבינלאומי
הבנק הבינלאומי לצד הבעלים צדיק בינו (צילומים: אייל טואג, עמית שעל )
בלעדי

הבינלאומי עוצר בונוסים לדרג הניהולי: "צעד ענישה דורסני"

לדברי ועד המנהלים ומורשי החתימה, הנהלת הבינלאומי מעכבת את חלוקת הבונוסים במטרה ללחוץ עליהם להתנתק מההסכם המצמיד את תנאי ההעסקה שלהם לעובדי בנק לאומי. הבינלאומי: הבונוס ניתן לפי אמות מידה שמטרתן לעודד מצוינות 

15 שנים של שקט בבנק הבינלאומי שבשליטת צדיק בינו עומדות להסתיים. לכלכליסט נודע כי הנהלת הבנק לוחצת על ועד המנהלים ומורשי החתימה להתנתק מהסכם הצמדת תנאי ההעסקה לעובדי בנק לאומי. עוד נודע כי בבנק מוכנים להעביר רק לחלק מהעובדים בונוסים עבור 2024.
עובדי הבינלאומי מאוגדים בארבעה ועדים שונים, שוועד המנהלים ומורשי החתימה הוא המרכזי בהם ומונה 700 מבין 3,700 עובדי הבנק, כולם בדרג ניהולי. בראש ועד המנהלים ומורשי החתימה עומדת בחמשת החודשים האחרונים דקלה קריץ.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

במכתב ששלחה השבוע למנכ"ל הבנק אלי כהן היא דורשת להיכנס למו"מ אינטנסיבי ומיידי, להסדיר שורה של נושאים וביניהם הבונוס השנתי, שאותו מוכן הבנק לתת רק לחלק מהמנהלים. קריץ דורשת להעניק את הבונוס לכל המנהלים ומורשי החתימה "בהתאם לאופן שבו נהג הבנק לאורך השנים האחרונות ובהלימה לתוצאות הבנק. ואם לא כך, הוועד יפנה להסתדרות להכריז על סכסוך עבודה".
התשואה על ההון של הבינלאומי, שהוא הקטן מחמשת הבנקים הגדולים, עמדה על 19% ב־2024, גבוה מכל הבנקים האחרים. למרות זאת, הוועד מעריך שההנהלה מתכוונת להעניק בונוס ממוצע של 1.25 משכורות לעובד, בעוד שבבנקים אחרים מעניקים 2־3 משכורות. הבינלאומי החליט להעניק לכל עובד גם מענק מלחמה של 5,000 שקל. בפגישות עם הוועד נמסר כי הבנק החליט השנה להעניק בונוס גבוה של 3 משכורות לבעלי שכר נמוך מ־15 אלף שקל. לבעלי שכר גבוה מסכום זה יינתן מענק רק לחלק מהעובדים, מצטיינים וטאלנטים שביניהם, ובשיעור נמוך יותר.
לפי הסכם שעליו חתם בינו עם הוועדים ב־1980, תנאי השכר של 700 המנהלים ו־1,700 הפקידים, שמיוצגים בידי ועד נפרד מוצמדים להסכמי השכר של המנהלים והעובדים בבנק לאומי. למעשה, ההצמדה הזו היא הדבר היחיד שמבטיח את הביטחון התעסוקתי של העובדים וזהו הכלי היחיד שלהם מול ההנהלה. בבינלאומי קיימים שני ועדים נוספים של עובדים, בעוד שבבנק לאומי 8,000 העובדים מאוגדים תחת ועד אחד שמקנה יותר כוח. ההצמדה לשכר של בנק לאומי לא כוללת את סעיפי הבונוס השנתי. השנה לאומי העניק לעובדים בונוס של שלוש משכורות, בעוד שברוב הבנקים האחרים הסתפקו בשתי משכורות.
לדברי גורמים בוועד, כבר בפגישה לפני שנה אמר להם המנכ"ל אלי כהן, שהחליף בנובמבר 2023 את סמדר ברבר צדיק, כי הוא מעוניין בהפסקת הצמדת הסכם העבודה לעובדי לאומי. הוא חזר על הדרישה בפגישות נוספות עם הוועד. לדברי הוועד, כהן ומנהלת משאבי אנוש בבנק אלה גולן הציעו הטבות שונות לעובדים, כמו כרטיסי סיבוס, בתמורה להתנתקות מהסכמי השכר עם לאומי.
"ב־2023, למרות שהתשואה על ההון של הבנק היתה הגבוהה ביותר — הבונוס שחולק לעובדי הבנק היה הנמוך ביותר במערכת הבנקאית, 1.25 משכורות לעובד", כתבו ראשי ארבעת הוועדים לעובדי הבינלאומי בחודש שעבר וקראו למנכ"ל לחלק לעובדים מענק ראוי על 2024.
נוסף לכוונתה לבטל את ההצמדה, הנהלת הבנק הודיעה החודש לוועד כי החליטה לשלול את הבונוס השנתי ממאות עובדים בדרגי ניהול, בניגוד מוחלט למקובל בבנק ובענף הבנקאות. לדברי גורמים בוועד, ההנהלה מוכנה לתת בונוס רק לכמחצית מעובדי הדרג הניהולי, ובניסיון להחליש את המנהלים נוקטת ההנהלה בצעדים שונים. "החלטה זו דורסנית ומנותקת ומתעלמת מהמאמץ שהשקיעו חברי ארגון המנהלים ב־2024, שנה שבה התנהלה מלחמה וחרף כל הקשיים המשיכו החברים למלא את תפקידם בבנק באופן מסור ובלתי מתפשר למען הצלחת הבנק", כתבה יו"ר הוועד לכהן.
עוד הוסיפה קריץ: "ב־2024 הגיע הבנק להישגים פנומנליים שלא היו בעשרות שנות קיומו, ברווחים, בשיעור התשואה להון ובמדד השירות, וכל זאת לא מנע מהנהלת הבנק לרמוס את השכר של מאות מנהלים ומורשי חתימה ולשלול מהם בונוס. ההחלטה לא לחלק בונוס לכולם נובעת מסירובו של הוועד להתנתק מתנאי ההצמדה לתנאי ההעסקה הקיימים בבנק לאומי ונועדה להעניש את חברי הארגון".
כעת מנסה ההנהלה לבטל את ההצמדה, תוך שהיא מפעילה לחץ על ועד העובדים באמצעות ביטול זכאותם לבונוס של מאות עובדים בדרגי ניהול — צעד חסר תקדים בבנק ובענף הבנקאות בכלל.
ועד המנהלים יוצא נגד ההנהלה גם בנושאים נוספים שמפורטים במכתב. אחד מהם הוא סירובה של ההנהלה להסדיר את נושא הפקידים עם סמכויות. לדברי הוועד, הבנק העניק לאורך השנים סמכויות של מורשי חתימה לעשרות פקידים, שעושים למעשה את עבודתם של מנהלים מארגון המנהלים ומורשי החתימה. לדבריהם, ההנהלה התעלמה מהפניות לקבל נתונים על מספר הפקידים בפונקציה זו ומסרבת להסדיר את הנושא.
טענה נוספת היא על צמצום תקנים בידי הנהלת הבנק בסניפים, באופן שיוצר עומס על המנהלים ומורשי החתימה בעוד שההנהלה מסרבת הגדיל את התקנים.
"לא ניתן להנהלת הבנק לפגוע בהסכם הצמדתנו לבנק לאומי. זו רשת הביטחון שמגינה על חברי הארגון", אמרה קריץ. "לא ייתכן שלמרות הישגים פנומנליים ורווחי שיא של הבנק, בשנה שבה הרוויח כ־2.4 מיליארד שקל, הראשון במדד השירות והמוביל במערכת הבנקאית בשיעור התשואה להון, ההנהלה תעניש אותנו על הסכם שמעגן את זכויותינו כבר 50 שנה. ניאבק ולא ניתן להנהלת הבנק להתנות את זכותנו לבונוס בהתנתקותנו מהסכם ההצמדה לבנק לאומי".
מהבנק הבינלאומי נמסר בתגובה: "עלות השכר הכוללת בבינלאומי (שכר ובונוס) היא מהגבוהות במערכת הבנקאית. השנה יחלק הבנק בונוס גבוה מאשתקד, כאשר החלוקה בין העובדים (מנהלים ופקידים) היא לפי אמות מידה שקבעה ההנהלה, שמטרתן לעודד מצוינות וכן לתגמל עובדים בעלי שכר נמוך״.
מנכ"ל הבינלאומי אלי כהן (מימין), דקלה קריץ יו"ר ועד ארגון המנהלים וצדיק בינו