בלעדידליה תציע לפחות 9 מיליארד שקל בהתמחרות על אשכול
בלעדי
דליה תציע לפחות 9 מיליארד שקל בהתמחרות על אשכול
חברת החשמל החליטה לבטל את המכרז על תחנת הכוח ולצאת להתמחרות. דליה, שזכתה במכרז, חזרה בה והגישה הצעה משונמכת, התחייבה בפני חברת החשמל שלא לרדת מהסכום אותו הציעה. קבוצת OPC־נוי, שסיימה שנייה במכרז: "החלטה תמוהה"
ועדת המכרזים של חברת החשמל החליטה על ביטול המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול, ועל פרסום התמחרות בקרוב בין המשתתפים של המכרז המקורי: דליה אנרגיה, קבוצת OPC-קרן נוי (OPC הגישה את ההצעה באמצעות החברה־הבת OPC ישראל, שבה היא מחזיקה 80%. היתר מוחזק בידי ורידיס שבשליטת דלק רכב של גיל אגמון), קבוצה המשותפת לרפק אנרגיה, מבטח שמיר ואשטרום, וחברת שפיר.
ההחלטה פורסמה אתמול בבוקר באתר "כלכליסט" ודווחה לבורסה ע"י חברת החשמל בצהריים. התהליך יוכל להתבצע רק לאחר החלטת בית המשפט שצפוי להידרש לנושא בעקבות כוונתה של המפסידה, קבוצת OPC‑נוי, לבקש צו מניעה.
בקשה כזו יכולה להיות מוגשת לבית משפט מחוזי לענינים מנהליים או לבג"ץ. היא צפויה להיתקל בהתנגדות חזקה של רשות החשמל, משרד האוצר ומשרד האנרגיה. כל הגופים הללו הודיעו על תמיכה בהחלטת חברת החשמל, שאותה הוביל המנכ"ל מאיר שפיגלר.
כזכור, דליה אנרגיה, שנשלטת בידי ארגוני הקיבוצים וג'ורג' חורש, הציעה במקור 12.375 מיליארד שקל עבור התחנה, וזכתה במכרז. אלא שהפער הגדול בין ההצעות (מעל 5 מיליארד שקל) שנחשף עם פתיחת המעטפות, גרם לגורמים המממנים של דליה ועימה חברת תחבורה להודיע כי לא יעמידו את המימון. תעבורה נסוגה מיד ודליה הודיעה לחברת החשמל כי לא תוכל לעמוד בהצעה. מאבשבוע שעבר הגישה דליה הצעה חדשה, בגובה 9 מיליארד שקל.
בפני ועדת המכרזים עמדו שתי ברירות: האחת: ללכת לפי הספר, לפסול את ההצעה של דליה ולהודיע כי OPC‑נוי היא הזוכה, או ללכת למכרז חדש ולקבל מחיר גבוה יותר. הוועדה ושפיגלר, יחד עם דירקטוריון החברה החליטו לכוון להצעה גבוהה ככל האפשר. חברת החשמל עצמה לא תיהנה בהכרח מהסכום, ורשות החשמל תקבל את רוב ה"דלתא" ותעביר אותו להורדה של 4-3 אגורות לקילוואט, במידה שהתחנה תימכר במחיר גבוה יותר. על הנייר, ההחלטה של חברת החשמל פוטרת את דליה מההצעה שהגישה על 9 מיליארד שקל. במצב כזה חברת החשמל נמצאת בסיכון, שכן ההתמחרות עלולה להסתיים גם במחיר של 7 מיליארד שקל, במיוחד אם OPC תחליט לא להשתתף ולהסתפק בהליך משפטי, וגם הקבוצה השלישית.
דליה, שמטעמה מובילים את המהלך דורון סט יו"ר החברה ועובד דבי המנכ"ל, העמידה, גם באמצעות ארגוני הקיבוצים וחורש, ולצידם בעלי מניות נוספים כגון צבי ברק דניאל חוסידמן וקרן המורים והגננות, ערבות של 900 מיליון שקל.
אבל ל"כלכליסט" נודע כי דליה לא מתכוונת למשוך את הערבות והבהירה לחברת החשמל כי בכל מקרה תגיש הצעה בהתמחרות על 9 מיליארד שקל מינימום. דברים אלה לא נאמרו פורמלית, אבל ההבטחה נמסרה.
ההתלבטות של חברת החשמל נמשכה יותר משבועיים. בתקופה זו עירבה החברה הן את רשות החשמל, הן את משרד האוצר ואפילו בעקיפין את משרד היועץ המשפטי לממשלה, כפי שנודע ל"כלכליסט", וככל הידוע קיבלה חוות דעת כי תוכל לבצע התמחרות חדשה.
כך, יכולה חברת החשמל להודיע כי תחל את ההתמחרות ברמה של 9 מיליארד שקל. במצב כזה המכירה לדליה היא מובטחת ולמעשה רק בית המשפט יכול למנוע אותה. שתי הקבוצות האחרות אינן מתכוונות לשלם סכום כזה. ללא סעיף זה יכולה היתה דליה להציע סכום גבוה אך במעט מזה שהציעה קבוצת OPC‑נוי.
דליה העבירה לחברת החשמל את הנכונות של הגורמים הפיננסיים שמלווים אותה להעמיד מימון לעסקה. גורמים אלה, בראשות בנק הפועלים מוכנים להעמיד מימון של 6.3 מיליארד שקל לעסקה, כשיתרת הסכום תגיע מדליה ובעלי המניות שלה כהון עצמי.
מדליה נמסר כי "קבוצת דליה מאמינה כי מדובר בנכס אסטרטגי ייחודי בעל פוטנציאל השבחה ונכונה להיכנס לכל הליך תחרותי והוגן, שמטרתו להבטיח שהציבור יקבל את השווי ההוגן והכלכלי ויביא להפחתה בתעריף החשמל לציבור הרחב". מניית משק אנרגיה, שמחזיקה בשליטה בדליה אנרגיה, עלתה אתמול ב־3%.
קבוצת OPC‑נוי מתנגדת להחלטת חברת החשמל לבטל את מכרז אשכול ולקיים הליך תחרותי חדש. הקבוצה נערכת למאבק משפטי ותוקפת בחריפות את חברת החשמל. הקבוצה הציעה כאמור 7.1 מיליארד שקל ודורגה שנייה. לאחר שדליה אנרגיה לא עמדה בהצעתה הראשונה, טענה הקבוצה כי לפי כללי המכרז, הזכיה אמורה היתה לעבור אליה. חברת החשמל החליטה כאמור, בנימוק של טובת הציבור לצאת למכרז חדש, שבו היא מקווה לקבל 9 מיליארד שקל לפחות. במכרז יוכלו להשתתף שלוש המתמודדות במכרז המקורי.
"קראנו בתדהמה את הודעתה של חברת החשמל על ביטול פסול של מכרז אשכול ועל החלטתה התמוהה לערוך הליך תחרותי מומצא וחסר כל יסוד, תוך התעלמות גסה מכללי משחק הוגנים ומקובלים. מדובר בהתנהלות שערורייתית חסרת תקדים, העומדת בניגוד מוחלט לדיני המכרזים, לתום הלב ולשכל הישר", נכתב בהודעת הקבוצה.
עוד נכתב כי "הודעת חברת חשמל פוגעת קשות באינטרס הציבורי להשלמה ודאית של מכירת תחנת הכוח. המהלכים של חברת חשמל חותרים תחת תשתית כללי המכרזים בישראל ומערערים את האמינות העסקית הבסיסית של הגופים הממשלתיים האמונים על עריכת מכרזים במדינה ולכך השלכות מרחיקות לכת".
הקבוצה תוהה מדוע לא נפסלה דליה מהמכרז: "קבוצת OPC-נוי מתנגדת נחרצות לביטול המכרז ולהליך המומצא של חברת החשמל, אשר מעלים יותר מתהיות שמא מדובר במהלך שנועד להכשיר את הצעתה הפסולה של דליה. כך אנו עדים בשבועות האחרונים להתנהלות תמוהה בלשון המעטה, הכוללת התעלמות מהכרזת חברת חשמל עצמה על הזוכה השני (אשר מיועד להיכנס בנעלי הראשון עם כישלון הצעתו), עיכוב סימולטני בדיווחים על הגשת הצעה "מעודכנת" (יצור שאינו קיים), הארכת מועדים לדליה כשברור שאין ביכולתה לעמוד בהצעתה המקורית, אי חילוט מלוא הערבות שהועמדה על ידי דליה, שימוש בסכום הצעתה 'המעודכנת' כמחיר המינימום בהליך המומצא, אי פסילת דליה מהשתתפות בו ועוד ועוד.
"עמדתנו העקבית והברורה היא כי מאחר וקבוצת דליה לא עמדה בהתחייבותה לממש את הזכייה בהתאם להצעתה המקורית במכרז, יש להכריז על קבוצת OPC-נוי כקבוצה הזוכה. מעבר להוראות הדין, אלה הם גם כללי המשחק במכרזים בכלל ובמכרזי חברת חשמל בפרט, וכך נכון וצודק לעשות. בכוונתנו למצות את כל הכלים העומדים לרשותנו, לרבות פניה לערכאות משפטיות, כדי לממש את זכותנו במכרז".
גם בדיווח לבורסה מציינת OPC כי תעתור לבית המשפט נגד ההחלטה.