סגור
נתן חץ בעלים של אלוני חץ
נתן חץ בעל השליטה באלוני חץ (צילום: עמית שעל)

נתן חץ: "המצב ימשיך להיות מאתגר בשנה הקרובה, ייתכנו עוד ירידות שווי בנכסים"

מנכ"ל חברת הנדל"ן המניב אלוני חץ, מעריך כי שווי הנכסים בארה"ב ובבריטניה ירד גם ב־2023 לאחר שהשיערוכים השליליים שלהם הוביל את הקבוצה להפסד של 281 מיליון שקל ב־2022

חברת הנדל"ן המניב אלוני חץ סיימה את 2022, בפעם השנייה זה 15 שנים, עם הפסד של 281 מיליון שקל (לעומת רווח של 1.6 ליארד שקל בשנה הקודמת). ההפסד נובע מהשיערוכים השליליים של נכסיה בחו"ל, בעיקר בארה"ב אך גם בבריטניה. אלה נגרמו בעיקר כתוצאה מעלייה בשיעורי ההיוון של הנכסים על רקע המצב המאקרו־כלכלי והריביות שעלו.
ההפסד של אלוני חץ נרשם למרות זינוק של 25% בתזרים המזומנים של הקבוצה מפעילות ריאלית (FFO) שהגיע ל־613 מיליון שקל ולמרות עלייה של 21% ב־NOI (נתון שמודד את ההכנסות התפעוליות נטו) ל־1.07 מיליארד שקל, בעיקר כתוצאה של תוספת מנכסים חדשים שנרכשו או שהקמתם הסתיימה ומעלייה בהכנסות מנכסים קיימים.
אלוני חץ פועלת בתחום הנדל"ן המניב בישראל באמצעות שליטתה (54%) באמות, בארה"ב באמצעות החברות CARR ו־AH Boston ובבריטניה באמצעות Brockton Everlast, ובתחום האנרגיות המתחדשות באמצעות שליטתה (50%) באנרג'יקס שפועלת בישראל, פולין וארה"ב.
בעוד שב־2021 רשמה אלוני חץ עלייה של 1.6 מיליארד שקל בשווי נכסיה המניבים, ב־2022 צנח סכום זה ב־60% והגיע ל־686 מיליון שקל. 78% מהם מיוחסים לאמות שרשמה שנת שיא ושווי הנדל"ן שלה עלה במיליארד שקל.
אלוני חץ ספגה גם הפסד של 956 מיליון שקל מחלקה בתוצאות של החברות הכלולות שהיא שותפה בהן בארה"ב ובבריטניה. ההפסד נובע בעיקר משערוכי הנדל"ן השליליים שלהן.
הנכסים של שתי החברות בארה"ב ספגו ירידת שווי של 1.1 מיליארד שקל (חלקה של אלוני חץ) כתוצאה מהעלאת שיעור ההיוון של תזרים המזומנים החזוי של הנכסים. מנכסיה של BE בבריטניה ספגה אלוני חץ ירידה של 246 מיליון שקל בגלל העלאת שיעור ההיוון, לצד שערוך נכסים בשלבי תכנון לאור התייקרות צפויה בעלויות של הבנייה והמימון.
באלוני חץ העריכו כי מגמת הירידה בשווי הנכסים תימשך גם ב־2023 ככל ששיעורי הריבית בארה"ב ובבריטניה ימשיכו לעלות. לפי חישובי הקבוצה, עליית שיעור היוון הנכסים ב־0.25% כתוצאה מעליית הריבית צפויה להוביל להפסדים של 853 מיליון שקל משערוך הנדל"ן של החברות המוחזקות.
נוסף לשערוכי הנדל"ן הבעייתיים, ספגה החברה זינוק של 80% בהוצאות המימון שלה ל־793 מיליון שקל, שנובע בעיקר מההשפעה של עליית המדד על חוב החברה. החוב הפיננסי נטו של הקבוצה הגיע בסוף 2022 ל־17.3 מיליארד שקל, 50.1% מסך נכסי הקבוצה לעומת 14.7 מיליארד ו־47.8% בסוף 2021. שיעור המינוף המתואם של החברה עמד על 33%, לעומת 22% בסוף 2021. בשנה הקרובה אלוני חץ לא תידרש לפרוע חובות, ובכל אחת מהשנים 2024־2027 תידרש לפרוע 589 מיליון שקל.
נכון לסוף 2022 היו ברשותה 1.7 מיליארד שקל כמזומנים ושווי מזומנים וקווי אשראי של 1.8 מיליארד שקל. ההון העצמי המיוחס לבעלי המניות הגיע בסוף השנה ל־7.7 מיליארד שקל ושווי הנדל"ן להשקעה הגיע ל־20.6 מיליארד שקל, כשכלל הנכסים אינם משועבדים.
בדומה לאמות, גם אלוני חץ הזהירה בדוחותיה מפני ההשלכות של מהלכי הממשלה בנוגע לשינויים במערכת המשפט על תוצאותיה. להערכת החברה, אם יתממשו ההערכות השליליות שפורסמו בנוגע למהלכים, ביצועיהן של אלוני חץ ושל אמות בגין פעילותן בישראל עלולים להיפגע.
"אמות פרסמה תוצאות וסיפקה תחזית לצמיחה בשנה הקרובה ואנחנו מעריכים שהיא תעמוד בתחזית", אמר ל"כלכליסט" נתן חץ, מנכ"ל ומייסד אלוני חץ ובעל המניות הגדול בה (14%). "בחודשיים האחרונים אנחנו רואים עצירה בפעילות במשק, גם בגלל המצב הפוליטי. הרבה אנשים יושבים על הגדר ומחכים לראות מה יהיה. על אמות זה לא משפיע כרגע כי הנכסים שלה מלאים ומושכרים לטווח ארוך, אבל אם המצב יימשך והתחזיות השליליות יתממשו תהיה לכך השפעה שלילית עליה בטווח הארוך".
חץ ציין כי מעבר למצב בישראל יש האטה עולמית בשל העלייה באינפלציה ובריביות בעקבותיה. "בארה"ב המצב מאתגר מכיוון שבנוסף על הריבית שהתייקרה יש גם מחסור באשראי כי הבנקים הקטינו חשיפות, מה שמוביל לבעיות נזילות ולקושי במחזור חובות וכתוצאה מכך לעצירה בעסקאות", אמר. "בבריטניה, שם אנחנו מתמקדים בתחום מדעי החיים שמתפתח כל הזמן המצב יותר טוב, כשגם מבחינת אפשרויות המימון המצב בבריטניה טוב יותר מאשר בארה"ב. אני מעריך שבשנה הקרובה המצב ימשיך להיות מאתגר וייתכנו ירידות שווי נוספות בנכסים".