סגור

אחרי אירופה וארה"ב, שופינג בלונדון? הליש"ט בשפל של 28 שנה מול השקל

המטבע הבריטי נסחר תמורת 4.16 שקלים, הרמה הנמוכה שלו מאז אוגוסט 1993; בשיאו נסחר הליש"ט תמורת 8.2 שקלים ב-2007, כלומר מדובר בנפילה של 50% בערכו מול השקל ב-14 שנים; אחרי נתוני האינפלציה בארה"ב, הדולר בשיא של 16 חודשים לעומת היורו

השקל נסחר היום במגמה מעורבת בשוק המט"ח: בעוד הדולר מתחזק ונסחר תמורת 3.12 שקלים, היורו נחלש עד ל-3.57 שקלים, ומטבע הליש"ט נסוג לשפל של 28 שנה עד ל-4.16 שקלים, הרמה הנמוכה שלו מאז ה-16.8.93, כשנסחר תמורת 4.14 שקלים.


אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש: "השקל נמצא בשיא מול הלירת סטרלינג לפחות מאז אמצע שנות ה-90. מאז 2007 שערו ירד מ-8.2 שקלים ל-4.2 שקלים ללירת סטרלינג היום, ירידה של כ-50%. מאז 2007 האינפלציה בבריטניה הייתה גבוהה מאשר בישראל בכ-15% במצטבר. כלומר, שופינג של הישראלים בבריטניה הוזל מאז 2007 ב-35%".

2 צפייה בגלריה
לירה שטרלינג בשילוב גרף אדום יורד
לירה שטרלינג בשילוב גרף אדום יורד
מאז 2007, שווי הליש"ט נחתך בחצי לעומת השקל
(שאטרסטוק)

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון על היחלשות השטרלינג: "השטרלינג נחלש בעולם בשבוע האחרון, בעקבות אכזבה של המשקיעים מכך שהבנק המרכזי בבריטניה בחר בשבוע שעבר להותיר את הריבית ללא שינוי, למרות ציפיות להעלאת ריבית. בעקבות ההודעה היונית, ציפיות הריבית להודעות הקרובות ירדו אף הן בחדות, ותמכו בפיחות השטרלינג. כלכלת בריטניה נכנסה למשבר הקורנה בנקודת פתיחה בעייתית, בסמיכות גבוהה ליישום הברקזיט, ועם בעיות פוליטיות, כלכליות, וחברתיות שנבעו ממנו. הקשיים מכבידים על הכלכלה, והדילמה של הבנק המרכזי ברורה, מחד האינפלציה בבריטניה גבוהה, ומאידך הכלכלה מקרטעת וזקוקה לתמיכה. סביר להניח שהבנק המרכזי שם יבחר להעלות את הריבית באחת מההחלטות הקרובות. בנוסף, נתוני האינפלציה הגבוהים אתמול בארה"ב, הגבירו את הציפיות להעלאת ריבית בדולר, באופן שתמך בו מול מטבעות אחרים כמו השטרלינג, האירו, ובמידה מסויימת גם מול השקל".
לוי מוסיף כי "פרט לכך, ובאופן ברור מאד, התחזקותו של השקל בעולם בשבוע האחרון, תמכה בירידה בשערי החליפין של מטבעות רבים, והשטרלינג ביניהם מולו. כל זאת לקראת החלטת ריבית חשובה בישראל בעוד כעשרה ימים, במסגרתה המשקיעים יצפו לעדכונים לגבי המדיניות המוניטרית, על רקע התחזקות השקל החדה לאחרונה".
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון: "השטרלינג נחלש בעולם בשבוע האחרון, בעקבות אכזבה של המשקיעים מכך שהבנק המרכזי בבריטניה בחר בשבוע שעבר להותיר את הריבית ללא שינוי, למרות ציפיות להעלאת ריבית"
רק ביום שני האחרון רשם השקל שיא של עשרות שנים מול שני מטבעות עיקריים נוספים - כשהדולר נסחר ברמה הנמוכה שלו מאז 1996 ב-3.08 שקלים, בעוד היורו ירד באותו יום עד ל-3.56 שקלים, שפל של 20 שנה.
זבז'ינסקי: "הרבה דובר על כך שזרם הדולרים אל ישראל התגבר מאוד בעקבות הגידול ביצוא, עלייה בהשקעות בחברות הישראליות ומכירות הדולרים על ידי המשקיעים הפיננסיים הישראלים והזרים. אולם אם נבחן כמה דולרים באמת הומרו לשקלים בשוק המט"ח, לא באמת נמצא גידול משמעותי השנה. עסקת המרת מט"ח מתבצעת לרוב כדי לשרת לצרכים ממשיים של עסק או אדם פרטי - לדוגמה חברת הייטק שצריכה לשלם שכירות ומשכורת לעובדים, או היצואן שממיר תמורה דולרית של היצוא לשקלים כדי לשלם מסים. מחזור עסקאות המרה (ממוצע יומי) בשוק המט"ח עלה השנה בכ-6% בלבד לעומת 2020, מ-2.15 ל-2.25 מיליארד דולר ביום. ב-2015 הוא לא היה רחוק מהמחזור היומי של היום ועמד על כ-2.05 מיליארד דולר".
זבז'ינסקי מוסיף כי "הגידול במחזורי המסחר במט"ח, שמבטא גידול בביקוש לשקל, בא לידי ביטוי בעיקר בעסקאות אחרות מסוג 'החלף' – עסקאות פיננסיות במהותן שהמניע שלהן בסופו של דבר ספקולטיבי, רצון להרוויח יותר או להפסיד פחות. מחזורים אלה עלו הרבה יותר מאשר בעסקאות המרה, בשיעור של כ-30% ב-2020 ועוד כ-30% ב-2021, והגיעו למחזור יומי ממוצע של 6.7 מיליארד דולר, פי שלושה מהמחזור בעסקאות המרה".

2 צפייה בגלריה
אלכס זבזינסקי כלכלן ראשי מיטב דש
אלכס זבזינסקי כלכלן ראשי מיטב דש
אלכס זבזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש
(צילום: עומר לוי Mikest doghouse)

אתמול דווח כי האינפלציה בארה"ב באוקטובר - הגבוהה ביותר מאז 1990. המחירים עלו בחודש שעבר ב-0.9% - הרבה מעבר לתחזיות. האינפלציה בשנה האחרונה עמדה על 6.2%. הסיבה העיקרית לעליית המחירים - הביקוש הגבוה בקרב הצרכנים והשיבושים בשרשרת האספקה.
לאחר נתוני האינפלציה נחלש היורו לרמה הנמוכה שלו מאז יולי 2020 - ירד היום עד ל-1.146 דולרים. הליש"ט נחלש לרמה הנמוכה שלו מזה 11 חודשים עד ל-1.339 דולרים.
סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של לומברד אודייר: "החודשים הקרובים יהיו מבחן איזון קשה עבור הבנקים המרכזיים, שכן הם מחכים לראות לאן יתפתח מצב המחירים והתעסוקה. קובעי המדיניות מודעים למחירי הנכסים הגבוהים ולצורך לגמול כלכלות מ"כסף חינם". ככל שההתאוששות תימשך, תמיכה מוניטרית בצורת רכישות נכסים תוסר באיטיות, כאשר המדיניות הפיסקלית תספק עזרה ממוקדת יותר לנזקקים. בינתיים, ההימור על הבנקים המרכזיים גבוה - הבנקים המרכזיים חייבים לשים לב יותר מתמיד להנחיות ולמסרים ברורים, כדי להימנע מביקורת על חוסר אמינות".