כדי לעצור את צניחת הין: הבנק היפני מכר 35 מיליארד דולר ביום
כדי לעצור את צניחת הין: הבנק היפני מכר 35 מיליארד דולר ביום
הבנק המרכזי של יפן ביצע את הרכישות ברקע אזהרות של משרד האוצר המקומי, לנוכח נפילת הין לשפל של 38 שנה; המטבע היפני אכן עצר את מגמת ההידרדרות שלו, והעלאת הריבית היום סיפקה לו רוח גבית נוספת
הבנק המרכזי של יפן ביצע התערבות ענק בשוק המט"ח בחודש יולי, במטרה לבלום את הנסיגה החזקה בשווי הין.
לפי הודעה שפרסמו היום הרשויות בטוקיו, הבנק (BOJ) מכר דולרים ורכש 5.53 טריליון ין (בשווי של 36.8 מיליארד דולר) מ-27 ביוני עד ל-29 ביולי. הסכום דומה להערכות שפורסמו בשוק (עד 6 טריליון ין). ביום שני האחרון מכר הבנק דולרים בהיקף של 35 מיליארד דולר.
הרכישות בוצעו לאחר אזהרות חוזרות ונשנות של משרד האוצר היפני, שהדגיש כמה וכמה פעמים כי טוקיו תפעל כדי להגן על המטבע שלה, שהידרדר בחודש מאי מתחת לסף 160 ין לדולר, שפל של 38 שנה.
בסוף חודש מאי הממשלה אישרה כי ביצעה רכישות של ין, בסבב ראשון של התערבות מאז אוקטובר 2022 – גם אז בוצעה התערבות במטרה לבלום את הנסיגה המהירה בשווי המטבע.
ההתערבות של החודשים האחרונים אכן בלמה את הנסיגה בין – הוא נסחר היום בסביבת 150 ין לדולר. אולם להתחזקות שלו תרמו כנראה לא רק רכישות המט"ח של הבנק היפני.
הין איבד גובה לאורך חודשים בעקבות ציפיות הריבית בארה"ב מול אלה ביפן – עד לפני חודשיים, לנוכח עקשנות האינפלציה בארה"ב, הציפייה היתה שהפד יוריד את הריבית רק בדצמבר, אם לא בתחילת השנה הבאה.
מנגד, ביפן הבנק המרכזי הקפיד לשמר את הריבית האפסית, ועל הרחבה כמותית. הפער הזה תרם להתחזקות עקבית של הדולר על חשבון הין.
ואולם עתה התמונה התהפכה. נתוני אינפלציה מעודדים ושוק תעסוקה נחלש הקדימו בארה"ב את ציפיות הורדת הריבית לספטמבר הקרוב (בישיבה הבאה של הפד).
לעומת זאת, ובהתאם להערכות המוקדמות, הבנק המרכזי היפני העלה היום את הריבית מסביבה אפסית ל-0.25% והודיע במקביל על צמצום תוכנית הרכישות שלו. שינוי המגמה מספק דחיפה מחודשת לין, על חשבון הדולר.