בלעדיהמהלך שהניב להפניקס רווח של 17 מיליון שקל ברגע האחרון
בלעדי
המהלך שהניב להפניקס רווח של 17 מיליון שקל ברגע האחרון
הפניקס אחזקות ביצעה רכישה עצמית של 26% מאג"ח 6 שלה שנסחרות כיום בתשואה חלומית של 5%. השאלה שצריכה להטריד היא אם גוף השקעות מוביל לא מוצא אלטרנטיבת השקעה אטרקטיבית יותר, מה זה אומר על ההזדמנויות בשוק ההון?
ביום חמישי שבשבוע שעבר חל יום המסחר האחרון של הרבעון השני של השנה, ובאותו היום הפניקס אחזקות ביצעה מהלך שיאפשר לה להציג רווח של 17 מיליון שקל בדו"חות הרבעון השני, שיפורסמו בחודש אוגוסט. המהלך כלל רכישה עצמית של איגרות חוב מסדרה 6 שגייסה החברה־האם של חברת הביטוח. הפניקס רכשה בעסקה מחוץ לבורסה 124.2 מיליון אג"ח מסדרה זו בתמורה ל־107.1 מיליון שקל, ובמחיר של 86.2 אגורות עבור כל אג"ח שהיא רכשה. מועד הפירעון הסופי של אג"ח 6 הוא 31 בדצמבר 2032, שבו הפניקס מחויבת לשלם 100 אגורות עבור כל איגרת, כך שהפער שבין ערך ההתחייבות לבין עלות הרכישה של האג"ח יניב כאמור לחברה רווח של 17 מיליון שקל.
הפניקס הנפיקה את אג"ח 6 השקליות בינואר 2022, ערב גל העלאות הריבית במשק, ובהתאם לכך הן נושאות ריבית נקובה נמוכה בשיעור של 1.94% בשנה. העובדה שהאג"ח נסחרות במחיר שנמוך מהערך ההתחייבותי שלהן (מהפארי) מביאה לידי כך שהתשואה של האג"ח בבורסה היא 5% שקלי לא צמוד. לפני רכישת האג"ח על ידי הפניקס, היקף הסדרה עמד על 472.6 מיליון שקל והרכישה העצמית מהווה 26% מסך הסדרה. בעקבות הרכישה התחייבויות הסדרה למחזיקים התכווצו ל־348.4 מיליון שקל.
בדרך כלל חברות מבצעות רכישה עצמית של אג"ח כאשר הן נסחרות בתשואה גבוהה. כך, לדוגמה, חברת ג'י סיטי שבשליטת חיים כצמן ניצלה את הירידות החדות שנרשמו במחירי האג"ח שלה כדי לרכוש אותן במחיר שנמוך משמעותית מהערך המתואם שלהן. תשואות האג"ח של ג'י סיטי החלו לעלות באוקטובר 2022 ומאז החברה ביצעה סדרה ארוכה של רכישות עצמיות של אג"ח שנסחרו בתשואה דו־ספרתית. כך, לדוגמה, ב־27 בדצמבר 2022 ג'י סיטי רכשה 6 מיליון אג"ח (סדרה י"א) במחיר של 1.03 שקלים לאיגרת שמשקף תשואה של 17%. אולם זה לא המקרה שלפנינו. אג"ח 6 של הפניקס נסחרות בתשואה שמשקפת פרמיה של 1.23% מזאת של אג"ח ממשלתית דומה. זה המרווח המקובל גם בקרב חברות דומות, כמו האג"ח השקלית של הראל (סדרה י"ט), בעלת מח"מ של 5.7 שנים, הנסחרת בתשואה זהה לזאת של הפניקס, ובמרווח זהה של 1.23% מאג"ח ממשלתית בתנאים דומים.
יתרה מכך, בינואר השנה הפניקס גייסה 150 מיליון שקל בדרך של הרחבת סדרה 6. המחיר שבו הונפקו האג"ח לפני חצי שנה עמד על 84.9 אגורות, ובניכוי עמלת ההתחייבות המוקדמת של 0.6% התמוהה שהפניקס קיבלה עבור על אג"ח שהונפק עמד על 84.4 אגורות. מחיר זה נמוך מהתמורה שהחברה שילמה במסגרת הרכישה העצמית של האג"ח שלה ביום חמישי האחרון. נקודה מעניינת נוספת היא העובדה שהדירקטוריון של הפניקס אישר בינואר השנה תוכנית רכישה עצמית של מניות בעד 100 מיליון שקל, אולם הפניקס לא דיווחה על אישור של הדירקטוריון לתוכנית דומה לרכישה עצמית של אג"ח.
רכישת האג"ח שנושאת ריבית נמוכה, שנסחרת בתשואה נמוכה ובמרווח נמוך מאג"ח ממשלתית דומה; העובדה שרק לפני חצי שנה הפניקס ביצעה הרחבת לסדרה 6 במחיר נמוך יותר מזה ששילמה עבורן; והיעדר תוכנית לרכישה עצמית של אג"ח; כל אלו משאירים את הרווח שיופיע בדו"חות כתועלת היחידה שתצמח להפניקס כתוצאה מהמהלך שבוצע ביום המסחר האחרון של הרבעון השני.
ההחלטה של הפניקס לקנות אג"ח בתשואה של 5% צריכה להטריד כל משקיע. אם גוף השקעות מוביל לא מוצא אלטרנטיבת השקעה אטרקטיבית יותר, מה זה אומר על ההזדמנויות בשוק ההון? ואם אכן זו ההשקעה הטובה ביותר שיכלה הפניקס למצוא, ראוי שתנמק למשקיעיה את השיקולים שעמדו בפניה.
להפניקס אחזקות יש שלוש סדרות אג"ח בהיקף מצטבר של 1.6 מיליארד שקל. הסדרה הגדולה ביותר היא סדרה 5 שצמודה למדד. סדרה זאת נסחרת בתשואה של 2.4% ובמרווח של 1.4% מהאג"ח הממשלתית. בינואר־יוני 2023 מניית הפניקס רשמה תשואה זניחה של 1%, תשואת חסר ביחס למדד ת"א־ביטוח שבאותה תקופה עלה ב־4%. כיום שווי השוק של הפניקס נושק ל־9.5 מיליארד שקל, והיא החברה בעלת שווי השוק הגבוה ביותר במדד הביטוח - גבוה ב־53% מהחברה השנייה בגודלה במדד, הראל השקעות.