סגור
מימין מייקי זלקינד ו צחי נחמיאס
מימין: מייקי זלקינד וצחי נחמיאס. בעלי המניות הגדולים בדסק"ש (צילום: ישראל הררי, ורד פיצ׳רסקי)

המהפך הושלם והחוב התייצב, אך בעלי מניות דסק"ש עוד מופסדים

הפרידה מאלרון הפכה את דסק"ש מחברת החזקות מבוזרת לכזו שממוקדת בנדל"ן מניב. המימושים הפחיתו את החוב והרגיעו את מחזיקי האג"ח, אך בעלי המניות הגדולים בחברה, צחי נחמיאס והאחים זלקינד, עדיין מופסדים 65% על ההשקעה  

בחודש דצמבר האחרון מלאו 10 שנים בדיוק ליום שבו נוחי דנקנר איבד את השליטה בקבוצת IDB. באותה העת, החברה היתה הקונצרן הגדול במשק. הרבה מים עברו בנהר העסקים הישראלי מאז, וקבוצת IDB החליפה עוד ידיים במהלך השנים האלו.
הפעם האחרונה שבה היא החליפה ידיים היתה במרץ 2021. אז מה שנותר מהאימפריה היא רק דסק״ש, שבעצמה הייתה חברת החזקות לא קטנה. באותה עת אדוארדו אלשטיין איבד את השליטה בחברה, לאחר שהיא לא עמדה בחובות של 1.8 מיליארד שקל לבעלי האג"ח שלה. את מניות השליטה רכשה קבוצת משקיעים: מגה אור שבשליטת צחי נחמיאס רכשה 29.9%, אלקו החזקות שבשליטת האחים זלקינד רכשה 29.8%, רמי לוי רכש באופן פרטי 11%, וחן למדן, בעל השליטה באוריין, רכש 5%.
לאחר השלמת העסקה דסק"ש הפכה פורמלית לחברה ללא גרעין שליטה, ובעלי המניות החדשים החליטו למקד אותה בתחום הנדל"ן המניב. מבחינתם, הסיבה המרכזית לרכישת דסק"ש היתה השליטה בגב־ים, החברה־הנכדה שהיא אחת מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בארץ. בשל כך החליטו בעלי המניות להעמיד את יתר הנכסים למכירה.
בחודש שעבר הושלם המהפך, כשדסק"ש חתמה על הסכם מחייב למכירת השליטה (59.1%) באלרון ונצ'רס, חברת ההשקעות בטכנולוגיה, לפמילי אופיס אריאלי קפיטל תמורת 53 מיליון דולר, פרמיה של 32% על מחיר השוק באותה העת. במאי הושלמה העסקה למכירת השליטה (35.5%) בחברת התקשורת סלקום לקבוצה בראשות קרן פורטיסימו תמורת 936 מיליון שקל. כשהעסקה נחתמה, בדצמבר 2023, המחיר שיקף פרמיה של 18% על השוק.
ביולי 2023 דסק"ש מכרה את השליטה (44.5%) בחברת המטעים והפרדסים מהדרין לקבוצת דלק תמורת 245 מיליון שקל. העסקה שיקפה למהדרין שווי של 560 מיליון שקל, פרמיה של 33% על מחיר השוק באותה העת. בפברואר 2022 מכרה דסק"ש את השליטה (67.4%) בבית ההשקעות אפסילון למייסד שמואל פרנקל, שמכר את בית ההשקעות בנובמבר של אותה שנה לבית ההשקעות אקסלנס של הפניקס תמורת 45 מיליון שקל. בסוף 2021 מכרה דסק"ש את פרויקט הנדל"ן טיבולי בלאס וגאס של נכסים ובניין תמורת 216 מיליון דולר. מי שהובילה את סדרת המימושים הזו היא מנכ"לית דסק"ש נטלי משען־זכאי.
וכך, דסק"ש נותרה עם פעילות נדל"ן מניב בלבד, וזאת באמצעות השליטה בנכסים ובניין (70.5%). לנכסים ובניין יש שני נכסים: השליטה בגב־ים (82.2%) והחזקה של 100% בבניין בריאנט 10 בשדרה החמישית בניו יורק. מדובר בבניין, ששמו הקודם הוא מגדל HSBC, על שם הבנק ששכר שם משרדים, שנרכש בתקופת דנקנר, והסב לא מעט כאב ראש. דנקנר רכש את המגדל ב־2009 תמורת 353 מיליון דולר. עם השנים ערכו עלה, והגיע בסוף 2019 לשיא של 939 מיליון דולר. מאז בוצעו כמה מחיקות, ונכון לסוף הרבעון השני של השנה הנוכחית, השווי שלו בספרי נכסים ובניין עומד על 650 מיליון דולר. נכסים ובניין ניסתה למכור אותו כמה פעמים ללא הצלחה, ו־HSBC, ששוכר 60% מהבניין, אמור לעזוב אותו במהלך השנה הבאה.
2 צפייה בגלריה
נטלי משען זכאי
נטלי משען זכאי
נטלי משען־זכאי, מנכ"לית דסק"ש. הובילה מימושים בפרמיה על השוק
גב־ים היא, כאמור, הסיבה המרכזית לכך שנחמיאס, זלקינד ולוי לטשו עיניים לדסק"ש מלכתחילה. על השליטה בחברה התנהל קרב מול אהרון פרנקל. הקרב הגיע לתומו ביוני 2022, אז נכסים ובניין רכשה את המניות של פרנקל (37.2%) במחיר של 37.91 שקל למניה ובתמורה כוללת של 3 מיליארד שקל, פרמיה של 26% על מחיר השוק באותה העת. העסקה שיקפה לגב־ים שווי של כ־8 מיליארד שקל. כיום מחיר מניית גב־ים בבורסה עומד על 29.7 שקל והחברה נסחרת לפי שווי של 6.5 מיליארד שקל.
המימושים שביצעה דסק"ש גם הבטיחו לה שקט פיננסי. אם נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה הנוכחית האמצעים הנזילים שלה הסתכמו ב־79 מיליון שקל בלבד, כשבסוף 2024 עליה לפרוע תשלומי קרן וריבית של 655 מיליון שקל ועד סוף 2027 לפרוע 1.86 מיליארד שקל, הרי שנכון לסוף הרבעון השני, שדו"חותיו פורסמו אתמול, עד ל־2027, כולל, על החברה לפרוע 1.65 מיליארד שקל, והאמצעים הנזילים שעומדים לרשותה מסתכמים ב־767 מיליון שקל, כשנכון למועד פרסום הדו"חות הם מסתכמים ב־790 מיליון שקל. כמו כן, לאחר השלמת עסקת אלרון, הנזילות צפויה לנשוק ל־1.2 מיליארד שקל. כך שלדסק"ש יש כבר כעת אמצעים לעמוד בהתחייבויות עד סוף 2025.
אם בסוף 2021, השנה הראשונה שבה בעלי המניות הנוכחיים הובילו את דסק"ש, החוב ברוטו של החברה עמד על 2.82 מיליארד שקל, הרי שנכון לסוף הרבעון השני של 2024 החוב ברוטו עומד על 1.55 מיליארד שקל. הדבר בא לידי ביטוי גם באג"ח של דסק"ש. שלוש סדרות האג"ח של החברה נסחרות כיום בתשואה של 5.3%—7.8%. זאת בעוד בנובמבר 2023 הסדרות האלו נסחרו בתשואות של 23%—30%. אומנם התשואה הגבוהה היתה גם תולדה של החשש הכולל לכלכלת ישראל בשל המלחמה, אך מאז 2021 כל סדרות האג"ח של דסק"ש נסחרו לפרקים בתשואות דו־ספרתיות בקידומת 1, מה שביטא חשש מסוים מפני יכולת שירות החוב של החברה.
מי שבכל זאת לא רוו נחת הם בעלי המניות של דסק"ש. מגה אור, אלקו ולוי רכשו את המניות לפי שווי חברה של 1.36 מיליארד שקל, בעוד שווי השוק הנוכחי של דסק"ש עומד על 480 מיליון שקל בלבד. כלומר, תשואה שלילית של כ־65% על הנייר. עם זאת, בעלי המניות של דסק"ש מבהירים בכל הזדמנות שהם מאמינים בחברה ומשקיעים בה לטווח ארוך, ושאת הפירות הם יקצרו בעתיד לכשהמהלכים שהם מובילים יבואו לידי ביטוי, ובראשם המיקוד בנדל"ן המניב.
האתגר של דסק"ש נותר צינור הדיבידנדים. כעת לא נותרו נכסים נוספים שברצונה למכור, ודסק"ש תלויה בדיבידנדים מנכסים ובניין, שבעצמה תלויה בדיבידנדים מגב־ים; זאת בשעה שנכסים ובניין נושאת על גבה חוב פיננסי נטו של 5.3 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון השני.
כחברת החזקות, התוצאות של דסק"ש הן למעשה שיקוף של השורה התחתונה של החברות המוחזקות שלה, בתוספת הוצאות מימון והנהלה וכלליות. את הרבעון השני של 2024 סיימה דסק"ש ברווח נקי של 64 מיליון שקל, וזאת לעומת הפסד של 136 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. את המחצית הראשונה סיימה החברה ברווח נקי של 116 מיליון שקל, וזאת לעומת הפסד של 36 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2023. השיפור בתוצאות הוא תולדה של שיפור בביצועי החברות המוחזקות, יציבות בהוצאות הנהלה וכלליות, וירידות משמעותיות בהוצאות המימון לרמות של 9 מיליון שקל ברבעון ושל 28 מיליון שקל במחצית, ירידות של 72% ושל 54% בהתאמה.