על הכוונת של רשות ניירות ערך: חברות הנדל"ן אבל לא חנן מור
על הכוונת של רשות ניירות ערך: חברות הנדל"ן אבל לא חנן מור
בשוק ההון מעריכים כי קיים פוטנציאל של עשרות חברות לבצע דחיית תשלומים במסגרת המתווה שמציעים הרגולטורים. בחברות הנדל"ן עליית הריבית הגדילה את הוצאות המימון, מה שעלול להיות קטלני לחברות ממונפות
קשה להעריך האם אכן המתווה של רשות ניירות ערך (ני"ע) ורשות שוק ההון יזכה לביקוש, או שחברות עדיין יעדיפו למשוך את הזמן ולמצוא פתרונות אחרים מאשר ללכת לפתרון שנתפס עדיין כהסדר חוב. בכל אופן, בשוק ההון מעריכים כי קיים פוטנציאל של עשרות חברות לבצע דחיית תשלומים במסגרת המתווה שמציעים הרגולטורים. אינדיקציה לכך היא החוב שנסחר בתשואה דו־ספרתית. מדובר בחוב שבעייתי מאוד למחזר, מה שעלול לגרום לחברות למצוקת נזילות.
יש כיום 75 סדרות אג"ח קונצרניות שנסחרות בתשואה דו־ספרתית עם חוב כולל של 12.8 מיליארד שקל, המהווה 3.2% משיעור החוב בתשואה דו־ספרתית. עם זאת, גורמים בשוק ההון מציינים כי גם לחברות עם חוב בתשואה נמוכה יותר הנושקת לרמה דו־ספרתית עלול להיות קושי במיחזור החוב, כך שהיקף הפוטנציאל של החוב לביצוע הקפאת תשלומים יכול להגיע ל־30 מיליארד שקל.
הענפים המרכזיים המסומנים לכך הן חברות נדל"ן וחברות בתחום האשראי החוץ־בנקאי. מדובר בשני מגזרים שעוד לפני המלחמה נחשבו בסיכון גבוה. בחברות הנדל"ן עליית הריבית הגדילה דרמטית את הוצאות המימון, מה שעלול להיות קטלני לחברות ממונפות. כל זאת כשבמקביל החלה האטה בצד המכירות. המלחמה החריפה את המצב והוסיפה לו אפקט נוסף של בעיית כוח אדם בשל הסגר בשטחים ועזיבת העובדים הזרים, שמקשה בקידום פרויקטים.
לעומת זאת, מי שלא יוכל כבר להיעזר במתווה הוא חנן מור, שנמצא בימים אלה בהליך של גיבוש הסדר חוב מול נושיו. הסדר שכבר נמצא בערכאה משפטית. המתווה שמציעה הרשות נועד לחברות שאינן נמצאות בהליך של הסדר חוב, וכן לכאלה שאינן מבקשות "תספורת" על חלק מהריבית או החוב.
סקטור נוסף שנמצא על הכוונת הוא האשראי החוץ־בנקאי. חברות אלה התמודדו עם קשיים עוד טרם המלחמה בשל העלייה בריבית, וההאטה במשק שפגעה ביכולת לקוחותיהן לעמוד בהחזרי החוב, מה שפוגע באיתנותן. בנוסף, נפילת חברות כמו יונט וגיבוי וקשיים שהתגלו בחברות נוספות בענף גרמו לתדמית שלילית לתחום האשראי החוץ־בנקאי, והרתיעו משקיעים ממתן מקורות מימון לחברות בסקטור זה.
מרשות שוק ההון נמסר: "מאז פרוץ המלחמה רשות שוק ההון פרסמה התאמות והקלות רגולטוריות לטובת ציבור החוסכים והמבוטחים ותמיכה בשוק ההון. הרשות ממשיכה לפעול, גם בשיתוף עם רגולטורים מקבילים, למתן מענה לסוגיות שעולות עקב המלחמה".