סגור
נועם גרייף מנכ"ל חברת עמרם אברהם
נועם גרייף, מנכ"ל עמרם אברהם. (צילום: ימית הרוניאן)

בלעדי
חנן מור מוכרת עוד קרקע וגיבוש הסדר החוב שלה מתקרב

חברת הנדל"ן מוכרת לעמרם אברהם ולעופר ביטון קרקע בר"ג, המשועבדת ללאומי, בתמורה לנטילת החוב - 178 מיליון שקל. מכירה זו, בנוסף למכירת קרקע נוספת שמשועבדת לבנק, תסיר מכשול משמעותי לגיבוש הסדר החוב

הסדר הנושים בקבוצת חנן מור מתקרב לכדי גיבוש וזאת, בין היתר, בזכות מכירה של קרקע נוספת. ל"כלכליסט" נודע כי בעלי התפקידים בחנן מור החזקות — הנאמן מטעם בית המשפט אהוד גינדס ומנהל העסקים הראשי של החברה דודו זבידה — סיכמו על מכירת קרקע של החברה ברמת גן לחברת עמרם אברהם וחברת שי־חי של עופר ביטון, וזאת בתמורה לכך ששתי החברות ייטלו על עצמן חוב של 178 מיליון שקל שרובץ על הקרקע שממוקמת בסמוך לרמת אפעל.
הקרקע רשומה בספרי חנן מור החזקות לפי שווי של 209 מיליון שקל, כך שהחברה תרשום הפסד של 31 מיליון שקל בעסקה. מדובר על הפסד נמוך יותר מזה שהיתה רושמת החברה אילו שני משאים ומתנים קודמים שניהלה במהלך השנה שעברה היו מבשילים לכדי עסקה.
בספטמבר חנן מור כבר סיכמה על מכירת הקרקע לגינדי החזקות תמורת 170 מיליון שקל ובאוקטובר סיכמה עם עמרם אברהם על מכירתה ב־165 מיליון שקל.העסקאות האלו לא הבשילו בשל ההתנגדות של בנק לאומי, שהעמיד מימון לרכישת הקרקע ב־2021. הבנק טען שמדובר במכירה תחת לחץ. כעת המכירה תבטיח את פירעון מלוא החוב, ולאומי אף עשוי להעמיד מימון לרוכשים. על הקרקע ניתן להקים 66 דירות לזכאי משרד השיכון ו־92 דירות למכירה בשוק החופשי.
המכירה הזו מצטרפת למכירה שנחתמה בשבוע שעבר ושנחשפה ב"כלכליסט" — מכירת קרקע בחיפה לקבוצת שתית תמורת 175 מיליון שקל. גם הקרקע הזו משועבדת ללאומי, שהחוב כלפיו, שמימן את רכישת הקרקע, עומד על 88 מיליון שקל. גם דיסקונט העמיד מימון לרכישת הקרקע הזו שנרכשה בפברואר 2020.
מכירת שתי הקרקעות האלו, יחד עם מכירה של קרקע נוספת בנס ציונה, מפחיתה 400 מיליון שקל מהחובות של חנן מור, שנאנקת תחת נטל חובות של 2.7 מיליארד שקל לנושיה הפיננסיים. בנוסף, מכירת הקרקעות סוללת את הדרך לגיבושו של הסדר חוב, שאותו יש לגבש עד סוף החודש, לאחר שתי הארכות שהתקבלו מבית המשפט. זאת משום שהמכירות יביאו להסרת הבקשה של בנק לאומי למנות כונס נכסים על שתי הקרקעות המדוברות — ברמת גן וחיפה. הבנק הגיש את הבקשה בנובמבר האחרון, והיא זו שהפילה את אבן הדומינו הראשונה שהביאה את חנן מור למצבה הנוכחי — הצורך בגיבוש הסדר חוב.
בנק לאומי ייוותר כנושה מרכזי של חנן מור במסגרת ההלוואה הגדולה ביותר שהחברה נטלה — 1.3 מיליארד שקל לרכישת קרקע בשדה דב בתל אביב תמורת 1.6 מיליארד שקל. עסקה שבוצעה גם היא ב־2021. לאומי היה שותף לקונסורציום, שבראשו עומד בנק דיסקונט, יחד עם הפניקס, מיטב וקרן ריאליטי, שהעמיד את המימון לשדה דב.
לאחר מכירת הקרקעות והסרת בקשת הכינוס על ידי בנק לאומי, זבידה וגינדס יוכלו להוציא לפועל את התוכנית שלהם שעומדת במרכזו של הסדר החוב המתגבש — פיצול של חנן מור. הכוונה היא להוציא שלוש קרקעות משמעותיות ובעייתיות עבור החברה מידיה של חנן מור לחברה חדשה, ולהותיר את יתר הפעילות של חנן מור, שכוללת בנייה של כאלף דירות, בחברה הציבורית הקיימת שתיקרא חנן מור החדשה. הקרקעות שיפוצלו לחברה פרטית חדשה הן שדה דב בת"א, שהעמיסה על החברה חוב כבד; קרקע בתל השומר שנרכשה יחד עם קבוצת הביטוח הראל, ושיש צורך לטהר אותה תוך השקעה גדולה; וקרקע לבניית 200 דירות בגבעתיים ברחוב טבנקין, שהוגשו לתוכניות לגביה התנגדויות רבות. הקרקע הזו משועבדת לבנק מזרחי וקרן ריאליטי.
בחברה שתחזיק בשלוש הקרקעות יקבלו הנושים של הקרקעות לפי תחשיב שאומד את הפער בין השווי האפשרי של הקרקע במכירה כיום לבין השווי המקורי של החוב. כלומר, יהיה מדובר בחברה פרטית. בחנן מור החדשה הציבורית יחזיקו בעלי המניות הקיימים ב־10% בלבד מהמניות, ואילו ביתרת המניות יחזיקו נושי שדה דב (לאומי, דיסקונט, הפניקס, מיטב), הראל, מזרחי טפחות, קרן ריאליטי, ומחזיקי האג"ח הלא מובטחות של החברה, שיקבלו מניות בתמורה לוויתור על חוב של כ־300 מיליון שקל, כמחצית מהחוב הכולל למחזיקי האג"ח.
על בעלי המניות הקיימים של חנן מור ניתן למנות את חנן מור עצמו (38.1% בשרשור), שותפו אבי מאור (16.2% בשרשור), הראל (7%) והציבור (38.7%). כל אחד מהם ייוותר עם עשירית מהאחזקה הנוכחית שלו. בכך יאבד חנן מור רשמית את השליטה בחברה שאותה הקים לפני 20 שנים, ב־2004, ושבשיאה, בינואר 2022, נסחרה לפי שווי שוק של 1.1 מיליארד שקל, ואילו כיום נסחרת לפי שווי שוק של 72 מיליון שקל. מקורבים להליך מספרים שמור ומאור משלימים עם המצב ומסייעים לבעלי התפקידים לגבש את ההסדר במטרה להותיר חברה מתפקדת ונקייה מחובות.