עסקי המלונות תחילה: "מיקי פדרמן מתחיל לפנות את הדרך"
עסקי המלונות תחילה: "מיקי פדרמן מתחיל לפנות את הדרך"
יו"ר רשת המלונאות ויו"ר אלביט מערכות צפוי להעביר את האחריות על רשת דן לבנו גידי. זו העברת מקל ראשונה לדור ההמשך, שאמורה לכלול גם את שני בניו הנוספים - כשדוד מסתמן כמי שמיועד להוביל את החברה הביטחונית
אלה ממכריו של מיקי פדרמן (79), שהתבשרו בסוף השבוע האחרון על פרישתו מראשות דירקטוריון רשת המלונות דן לאחר 33 שנה בתפקיד ועל כוונתו למנות לתפקיד את בנו גידי - טענו שלא הופתעו.
רבים מהם רואים בכך מהלך טבעי, ואחד אף אמר שהוא "מבטא את מעלותיו" של פדרמן, שמחזיק לצד רשת המלונות הגדולה (71%) גם בשליטה במעצמת הנשק אלביט מערכות (44.1%). השווי של משפחת פדרמן מוערך בכ־6 מיליארד דולר.
כ-80% מהמכירות של אלביט נעשות ללקוחות בחו"ל, ומתחילת אוקטובר היא דיווחה על צבר עסקאות בהיקף כולל של כ-400 מיליון דולר. אלה בנוסף להשתתפות של חברת בת שלה, ספרטון בפרויקטים של חיל הים האמריקאי בתחום הסונרים. סך כלל הפרויקטים בתחום זה, שיהיו מעורבות בו שתי חברות נוספות הוא 5.1 מיליארד דולר.
"ההחלטה של מיקי להעביר את המקל לבנו גידי מעידה עליו הרבה - ולטובה", אומר בכיר בענף המלונאות. "מיקי הוא איש מסודר, 'יקה', וכעת מתברר שהוא גם יודע מתי לשחרר. יש לזה ערך אדיר, וזה לא מובן מאליו. הוא כנראה הבין כי לקראת גיל 80 קשה להיות כל הזמן על הדופק של בתי המלון. מלונאות היא עבודה לצעירים יותר".
בדצמבר הקרוב יתכנסו בעלי המניות של רשת מלונות דן לאסיפה כללית, לאישור מינויו של פדרמן הבן, גידי (45), לתפקיד יו"ר הדירקטוריון החדש, במסגרת מהלך שמסמן העברה סדורה של מושכות עסקי המשפחה לידי הדור הבא.
גידי ואחיו דוד ודניאל הם הדור השלישי של הכסף הפדרמני. את פעילות המלונאות החל ב־1945 אביו של מיקי, יקותיאל (קסיל) פדרמן, שרכש פנסיון תל־אביבי בשם קטה דן, וממנו צמחה רשת בתי המלון, שנסחרת כיום בבורסת תל אביב לפי שווי של 3.35 מיליארד שקל והכנסותיה ב־2021 הסתכמו ב־971 מיליון שקל.
הרשת מחזיקה ב־18 בתי מלון ובהם 4,600 חדרים - כולם בישראל למעט המלון בבנגלור, בהודו, שאותו רכשה ב־2017. בסוף השנה שעברה מכרה רשת דן את מלון גני דן באשקלון תמורת 100 מיליון שקל.
אביו של עמי פדרמן הוא שמואל (סמו) פדרמן, דודו של מיקי. סמו היה שותף למהלך של קסיל, לרכישת מלון קטה דן בתל אביב שממנו צמחה רשת מלונות דן. סמו מת ב- 2006 בגיל 89. הוא ייסד את התאחדות המלונות בישראל ועמד בראשה במשך כ-20 שנה ונבחר לנשיא התאחדות העולמית של בתי המלון בעולם וזאת, בתמיכת נציגי מדינות ערב.
במהלך השנים ניכר היה שפדרמן מכשיר היטב את גידי לתפקיד שהוא מפנה עבורו כעת. במשך יותר מעשור כיהן הבן כדירקטור ברשת המלונות, ומתחילת 2020 הוא משמש מנהל התפעול הראשי שלה, באופן שחושף אותו לפעילות הליבה של העסק. בנוסף, התואר השני של גידי הוא במלונאות, וזאת מאוניברסיטת ניו יורק, שבה השלים גם את התואר הראשון בניהול מערכות מידע.
כהונתו פדרמן הבן כיו"ר דירקטוריון רשת המלונאות מתוכננת, בשלב זה, לשלוש שנים, ובכל מקרה מיקי עצמו צפוי להמשיך להיות קרוב לעניינים ולכהן כדירקטור.
בתפקידו החדש יהיה גידי פדרמן אמון על "ניווט החברה והתוויית אסטרטגיית פעילותה, קידום ופיתוח עסקי הרשת תוך הובלת העסקאות המשמעותיות שלה, פעילות על נושאי משרה ועוד", כך על פי הזימון לאסיפת בעלי המניות, שהחברה הוציאה ביום שישי האחרון.
"כפי שאביו שילב אותו בשעתו בביזנס המשפחתי", אומר גורם עסקי המקורב למשפחה, "מיקי מתחיל לפנות את הדרך. גידי יביא את הדם הצעיר, שרשת מלונות מעודכנת צריכה. בשלו התנאים והגיעה העת".
לצד אישור מינויו של היו"ר החדש למלונות דן, יתבקשו בעלי המניות לאשר את חידוש כהונתם של דירקטורים נוספים בחברה, בהם גם זו של דוד (47), בנם הבכור של מיקי וליאורה פדרמן, ושל רון פדרמן - בנו של עמי פדרמן (74), בן דודו של מיקי, המכהן כמנהל הפיתוח העסקי של הרשת כבר כשלוש שנים וצפוי להתמנות בקרוב גם לראש האגף הטכני. באסיפת בעלי המניות המתוכננת יובאו לאישור גם מינוים של בני משפחה נוספים לדירקטורים ברשת: אמבר קינן, אחייניתו של מיקי פדרמן, ומיכאל שוורץ, אחיינו של עמי פדרמן.
בעוד גידי פדרמן מיועד להובלת תחום המלונאות, מקורבים למשפחה רואים בדוד את מי שמיועד לקבל לידיו את מושכות אלביט מערכות - חברת הענק שמכניסה כיום למשפחה את עיקר הכסף. בסוף 2021 הסתכמו מכירות החברה בניהולו של בצלאל (בוצי) מכליס ב־5.3 מיליארד דולר והרווח עמד על 274 מיליון דולר. פדרמן האב ימשיך לכהן כיו"ר אלביט מערכות, ואת דוד הוא מינה לפני כמה שנים לסגנו "כדי שיכיר מקרוב את הביזנס", כפי שאומר מקורב לחברה.
גם לבנו דניאל — שנחשב דומיננטי בחברת האחזקות מפעלי פדרמן, שבאמצעותה מנהלת המשפחת את עסקיה — מסתמן אופק ורוד בעסקים המשפחתיים. בשנים האחרונות הוא מעורב במהלכים, שלדברי מקורב למשפחה אמורים "להביא רוח רעננה וצעירה יותר למלונות הרשת, ובמרכזם דן קיסריה ודן אכדיה. זאת כאשר מצב הענף מורכב, הן בעקבות משבר הקורונה והן בשל עליית הפופולריות של מלונות הבוטיק והצימרים".
בני משפחת פדרמן מקפידים על פרטיותם ואינם מרבים להתראיין. אך בשונה משני אחיו, דניאל כיכב במהלך העשור האחרון במדורי הבידור והרכילות, על רקע נישואיו לשרונה פיק, בתו של צביקה פיק. האזכור האחרון נוגע לצוואתו של המלחין והזמר, שהלך לעולמו באוגוסט האחרון, שמצווה את כל רכושו לשני ילדיו מאשתו השנייה, שירה מנור, ודבר לא לשרונה, לאחותה דניאלה ולאחיה בנלי — ילדיו ממירית שם אור. אף שהפרוטה לא חסרה בכיסיהן של שתי האחיות, שהאחת נשואה לדניאל פדרמן והשנייה לבמאי קוונטין טרנטינו, פתחו הן ואחיהן באחרונה בקרב על חלקן בירושה, שמוערכת בכמה עשרות מיליוני שקלים.
מיקי פדרמן נחשב מקורב לאהוד ברק, שהיה מפקדו בסיירת מטכ"ל. בתקופת שירותו ביחידה הוא הכיר גם את מי שלימים יהיה ראש ממשלה ויריב פוליטי מר של ברק, בנימין נתניהו. מכר קרוב של פדרמן סיפר בעבר כי בינו לבין נתניהו לא התפתחו יחסי חברות בדומה לאלה עם ברק. עם זאת, הוא היה קרוב לאחיו של נתניהו, יוני, שנהרג במהלך מבצע אנטבה.
בעשור האחרון הופנו לא מעט חצי ביקורת לעבר משרד הביטחון, על כך שהיקפי הרכש שלו מאלביט מערכות הפכו אותה לחברה הביטחונית הגדולה בישראל — גדולה אף מהתעשייה האווירית, שמכירותיה הסתכמו אשתקד בכ־4.5 מיליארד דולר.
הדרך לשם כללה התקשרויות ללא מכרז מתחת לכותרת של "ספק יחיד", במסגרת פרויקט המיליארדים צי"ד (צבא יבשה דיגיטלי), שנמכר לצה"ל ולצבאות זרים, וכן את הפיתוח והייצור של התותח הצה"לי החדש בידי סולתם — שאותה אלביט רכשה ב־2010.
בסוף 2018 ביצעה אלביט מערכות את אחת הרכישות המרכזיות בתולדותיה, כששילמה למדינה 1.9 מיליארד שקל עבור התעשייה הצבאית (תעש מערכות). הרכישה הגדילה את פורטפוליו המוצרים של החברה ואת פוטנציאל ההתקשרויות שלה עם מערכת הביטחון ועם צה"ל, ואת הנתח שלה בשוק הביטחוני.
כיום כולל צבר המוצרים של אלביט מערכות מטוסים ללא טייס, מערכות גילוי מתקדמות ללוחמה ימית, חימוש משוטט ורקטות מדויקות, מערכות שליטה ובקרה מתקדמות ועוד. בנוסף, אלביט שותפה עם רפאל בפיתוח מערכת מגן אור, שמתוכננת ליירט באמצעות קרני לייזר טילים, רקטות, פצצות מרגמה, מל"טים ועוד.