ג'נריישן קפיטל רוצה למחוק את סולגרין מהבורסה והיו"ר התפטר
ג'נריישן קפיטל רוצה למחוק את סולגרין מהבורסה והיו"ר התפטר
אלדד פרשר הודיע על עזיבת חברת האנרגיה הירוקה בשל הכוונה להפוך אותה לפרטית; החברה האם ג'נריישן הגישה הבוקר הצעת רכש למלוא מניות סולגרין שאינן בידי הקרן; ההשקעה בסולגרין הובילה לכשלונות, בין היתר להפסד של 251 מיליון שקל בשל ההשקעה הכושלת בחברה הנכדה קיוביקס
בעלת השליטה בחברת האנרגיה הירוקה סולגרין, קרן ההשקעה בתשתיות ג'נריישן קפיטל, מבקשת לסיים את הפרק הציבורי בחיי החברה הבת. בעקבות זאת הודיע היו"ר אלדד פרשר, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות לשעבר, על החלטתו להתפטר מתפקידו.
ג'נריישן קפיטל, שמנוהלת על ידי המנכ"ל ארז בלשה והיו"ר יוסי זינגר, הגישה הבוקר הצעת רכש למלוא מניות סולגרין שאינן בידי הקרן. הקרן מחזיקה ב-78.6% ממניות החברה, כך שמדובר על 21.4% מהמניות. הקרן מציעה לשלם 7 שקלים עבור כל מניה ובסה"כ 87.6 מיליון שקל. הקרן מציעה גם לרכוש אופציות שבידי הציבור בסכום של כ-18 אלף שקל.
מחיר המניה בסגירה אתמול עמד על 6.8 שקלים וכעת הוא עומד על 7.1 שקלים. כלומר, לא מדובר בפרמיה על המחיר הנוכחי. אם הצעת הרכש תתקבל, סולגרין תחדל מלהיות חברה נסחרת אך תמשיך להיות חברה מדווחת, וזאת משום שיש לה סדרות אג"ח נסחרות.
פרשר, שמונה לתפקיד ביולי 2022, הודיע על עזיבתו בשל הכוונה להפוך את סולגרין לחברה פרטית. בעת שמונה לתפקיד פרשר קיבל חבילת אופציות בשווי כלכלי של 2.5 מיליון שקל. המנה הראשונה של האופציות הבשילה בחודש אוגוסט האחרון, אך האופציות עמוק מחוץ לכסף. מחיר המימוש נקבע על 16.66 שקל, לא רחוק מהמחיר בעת הענקתן (16.06 שקל), אך רחוק מאוד מהמחיר הנוכחי, 7.1 שקלים.
ההשקעה בסולגרין, שהחלה באמצע 2018, לא הסבה נחת לג'נריישן קפיטל. היקף ההשקעה הכולל של הקרן במניות החברה נטו (כלומר, בניכוי מימושים) הסתכם, נכון לסוף הרבעון השלישי, ב-562.1 מיליון שקל, בעוד כיום שווי האחזקות עומד על 311 מיליון שקל. כלומר, הפסד של 251 מיליון שקל, או הפסד של 44%. לאורך 2021 נסחרה סולגרין לפי שווי שוק של מעל מיליארד שקל, אולם כיום שווי השוק שלה עומד על 410 מיליון שקל בלבד, ובעבר הוא כבר עמד על חצי מכך.
מה שהכביד על סולגרין היה פעילות החברה הבת שפועלת בארה"ב קיוביקס, שאותה החליטה לסגור במהלך חודש אוגוסט האחרון. זאת לאחר שביצעה מחיקות של יותר מ-300 מיליון שקל בשל פעילות החברה.
כמו כן, סולגרין זכתה בסוף 2022 בשני מכרזים לחכירת קרקעות מידי המדינה בנגב להקמת פרויקטים פוטו-וולטאיים, וזאת בתמורה למיליארד שקל. במכרז אחד הציעה סולגרין 717 מיליון שקל ובשני 330 מיליון שקל. בשני המכרזים סולגרין הציעה מחירים גבוהים משמעותית, בעד 68%, מאלו שננקבו בהצעה שהגיעה למקום השני.
בתחילת ינואר, חודש לאחר הזכייה, סולגרין ויתרה על הקרקע היקרה יותר, בין היתר בשל קריסת המניה, ושילמה קנס של 5 מיליון שקל. לאחר מכן נסוגה גם מהזכייה בקרקע השנייה ושילמה קנס דומה.
מתחילת השנה, ועל רקע הצפי להורדת ריבית בעולם שמעניק רוח גבית לחברות האנרגיה הירוקה, מניית סולגרין עלתה ב-21%. לחברה יש, נכון לסוף הרבעון השלישי, פרויקטים מחוברים לחשמל בהיקף של 120 מגה-ואט. בתשעת החודשים הראשונים של 2023 ההכנסות זינקו ב-63% לרמה של 106.7 מיליון שקל, אולם הקנסות, הפחת של הפרויקטים בישראל ואיטליה, הוצאות המימון ובעיקר ההפסד שנרשם על קיוביקס, יותר מהכפילו את ההפסד שעמד על 295.8 מיליון שקל.