הישראלי הבכיר בוול סטריט: "אני לא נשמע ולא נראה כמו מי שמתאים לתפקיד המנכ"ל"
הישראלי הבכיר בוול סטריט: "אני לא נשמע ולא נראה כמו מי שמתאים לתפקיד המנכ"ל"
בראיון ראשון לבלומברג התייחס ניר בר דעה לתפקידו כמנכ"ל משותף של ברידג'ווטר, קרן הגידור הגדולה בעולם: "אני יודע שמבחינת הרבה אנשים אני לא מה שהם ציפו לו. אני מגיע מהצד השני של העולם". על החברה שבראשה הוא עומד: "ברידג'ווטר לא מתאימה לכל אחד. היא יוצאת מהכלל ואני מקווה שהיא תישאר ככה. זה מטורף בעיניי להיות נורמלי"
אתה בן אדם מסתורי שאף אחד לא שמע עליו.
"אני אוהב מסתורין", צחק ניר בר דעה, מנכ"ל משותף של ברידג'ווטר, קרן הגידור הגדולה בעולם, בריאיון לבלומברג, שם הוגדר כאדם מסתורי וכמעט לא מוכר, אשר מונה לתפקיד כה בכיר.
מיהו ניר בר דעה? מה הסיפור שלך?
"קודם כל יש לי עקרון - לעשות לפני שאני מדבר. אני יודע שמבחינת הרבה אנשים אני לא מה שהם ציפו לו. אני לא נשמע ולא נראה כמו מי שחשבו שמתאים לתפקיד המנכ"ל", הודה. "כדי להבין את זה צריך להבין מהיכן אני מגיע, כי זה באמת שונה. אני מגיע מהצד השני של העולם עם סבים וסבתות שהגיעו מלוב, פולין והונגריה, חלקם נמלטו ממלחמת העולם השנייה ואיבדו את המשפחות שלהם בשואה והגיעו כפליטים עם הגב אל הקיר למה שהיא כיום ישראל. הסיבה שזה כל כך חשוב היא שמסלול החיים שלי וההתבגרות שלי משולבים לגמרי עם זה.
"הזכרונות הראשונים שלי הם מהמאפייה של הסבים שלי – לובי בשם שמעון ופולניה בשם רחל שהתחתנו נגד כל הסיכויים והקימו מאפייה. אני עדיין יכול להריח את הלחם והעוגיות, והדור הזה של האנשים בנו את המדינה שלי. הזכרונות המוקדמים ביותר שלי הם של שבילי עפר שהפכו לעיר המתועשת שהיא תל אביב. כל מי שמכיר את ישראל של היום יודע שמדובר במדינה חדשנית ומפותחת. השיעור הזה, שכאשר האנשים הנכונים מתחברים וחולקים תרבות וערכים הם יכולים לעשות דברים מדהימים, מדגים הכול לגבי החיים שלי. נריץ קדימה, לפני שמונה שנים כשהגעתי לברידג'ווטר והתלבטתי האם להישאר בארה"ב, היה לי את הזיכרון הזה והבנתי שמצאתי משהו שחיפשתי הרבה זמן. יש קבוצה מדהימה של אנשים בברידג'ווטר שחולקים תרבות עמוקה וערכים משותפים ובמשימה נועזת להבין כיצד העולם עובד".
בריאיון הוזכר גם עברו של בר דעה כקצין בצה"ל, מה שהוגדר כ"רקע לא שגרתי למנכ"ל של קרן גידור". הרקע שלו כולל גם הקמת סטארט-אפ רחפנים, ניסיון בנדל"ן וכתיבת נאומים לשגריר ישראל באו"ם. "תיארת את המסלול היטב", ענה למראיין. "אני יכול לקחת אותך לכל אחת מהתחנות שהזכרת - בין אם זה היה הצבא, בשגרירות הישראלית באו"ם או בסטארט-אפ - המטרה תמיד הייתה לחבר יחד קבוצת אנשים עם ערכים משותפים ועמוקים שרצו לעשות משהו שמלהיב אותי. כלל החוויות הללו מרכיבות את מי שאני היום. הנחיתה בברידג'ווטר עסקה יותר במציאת אותם ערכים ולא בהכרח בשל משיכה לניהול נכסים, אלא מציאת בית, מקום שבו אוכל להיות עצמי".
בר דעה המשיך וסיפר שהגיע לברידג'ווטר דרך קרן קרניול טמבור, סמנכ"לית התפעול של קרן הקיימות בחברה וישראלית גם כן, שפנתה אליו לאחר ששמעה עליו ממכרים ישראלים משותפים. "הגעתי והתראיינתי שמונה או תשע פעמים, וזה היה התהליך העמוק הזה של היכרות שתיארתי".
ברידג'ווטר מנהלת נכסים בהיקף של 150 מיליארד דולר, ומעסיקה כ-1,500 עובדים. היא נוסדה ב-1975 על ידי ריי דליו, שלאחרונה ויתר על השליטה בקרן. בר דעה הודה ששואלים אותו הרבה איך קרה שבגיל 41 הוא כבר מנכ"ל ברידג'ווטר. "עבור רבים מאיתנו שחווינו הצלחות וכישלונות בחיים, אנחנו יודעים שזה שילוב בין ההזדמנויות שאנחנו יוצרים לעצמנו או שהיו לנו מזל ונתקלנו בהן ומה שאנחנו יוצרים מהן, ולי היה הרבה מזל. אני הגעתי לברידג'ווטר כשהם התמודדו עם אחד האתגרים החשובים ביותר שלהם מזה עשורים".
בר דעה הצטרף לברידג'ווטר ב-2015. הוא שימש בין השאר כראש חטיבת Investment Engine של הקרן, ובתחילת 2021 מונה למשנה למנכ"ל. כשהגיע לראשונה לחברה היא הייתה בעיצומה של תהליך מעבר לקראת פרישתו של דליו. בר דעה מודה שעזיבתו הסופית כעת של דליו היא חשובה ביותר לחברה. "כל כך הרבה ארגונים נכשלים במעבר משלב המייסדים, במיוחד שלנו יש מייסד כל כך אייקוני כמו ריי, ולא מצליחים ליצור מוסד יציב. היכולת שלנו לעבור את תקופת המעבר הזו הייתה מהותית לגבי העתיד שלנו. ריי הוא בן 73 אבל תעזוב את זה, מאיפה יגיעו הרעיונות הבאים, הרעב, החדשנות, היינו חייבים לנצח בקרב הזה". דליו נותר כעת משקיע פעיל, חבר דירקטוריון "ומנטור עבורי ועבור אחרים", סיכם בר דעה.
הוא שיבח גם את קודמו בתפקיד דיוויד מקורמיק שפרש לטובת התמודדות לסנאט. "הוא אחד הגיבורים שהחזיק בלפיד ורץ חלק ניכר מהמירוץ. הוא העביר לי את הלפיד".
לגבי מה שעומד להשתנות בחברה תחת המנהיגות החדשה ענה בר דעה: "הבסיס הוא האנשים הטובים ביותר שאני מכיר, שחולקים ערכים של חיפוש אחר שיפורים, למידה ומצוינות. זו התרבות שלנו, והבסיס הזה נותר ללא שינוי", הסביר. "אבל הרעיונות השתנו", הוסיף. "הדרך שבה נפתח ונקדם את התרבות הזו השתנתה. הרעב והאנרגיה השתנו".
עם זאת, בר דעה הודה ש"החברה שלנו לא מתאימה לכל אחד. יש אנשים שמגיעים ועוזבים. אנחנו לא מנסים לשווק משהו שכולם יאהבו ויש שיעור עזיבה גבוה בשנים הראשונות, אך ברגע שיש קליק, 25% מהעובדים שלנו נשארים לעשור". הוא נשאל גם לגבי עתיד החברה עוד חמש שנים, האם תיחשב אז כנורמלית. "אני חושב שברידג'ווטר היא יוצאת מהכלל היום ואני מקווה שהיא תישאר ככה. זה מטורף בעיניי להיות נורמלי".
לפי בר דעה, השינוי במנהיגות בברידג'ווטר מביא איתו גם רעב חדש, ובעיקר רעב לסיכונים. "כל מי שבתעשייה שלנו, שמנסה להבין כיצד העולם עובד, יודע שכדי לעשות זאת צריך להיות בקדמת הטכנולוגיה. היכולת לעבד את כמויות הנתונים שקיימות היום בעולם, לנתח את הנתונים כדי להגיע לתובנות ואז להשתמש בתובנות הללו כדי לבנות תיקי השקעות, אי אפשר לעשות זאת בלי להיות בקדמת הטכנולוגיה וזה דורש השקעות וחדשנות ואנחנו עושים זאת כבר עשורים".
הוא הסכים שאינו המשקיע הטוב ביותר שיש, ולכן הוא עוסק יותר בעיצוב המשקיעים כדי שיעשו את העבודה שלהם בצורה הטובה ביותר, "ואני קובע את העדיפויות והתרבות", הוסיף.
לסיום נשאל בר דעה איך הוא מגדיר ומודד הצלחה? "אני אחזור לסיפור על הסבים שלי, ההצלחה שלנו והיכולת שלנו ליצור החזרים ללקוחות שלנו לאורך השנים יימדדו על ידי כך שאנשים טובים שיבואו לעבוד בברידג'ווטר, יפעלו בתרבות שדיברנו עליה, וימשיכו לחשוב בביקורתיות על היעדים הנועזים".