סגור
הבית של תומר לוי בנווה צדק בתל אביב
הבית של תומר לוי בנווה צדק בת"א. 419 מ"ר בנוי ו־326 מ"ר שטח לפיתוח (צילום: אוראל כהן)

המנכ"ל שהסתבך, הבית בנווה צדק, וכאב הראש החדש של בית ההשקעות

מעצרו של מנכ"ל SOS אקספרס תומר לוי בחשד לשימוש בחשבוניות פיקטיביות עלול להשליך על חברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה שבשליטת מיטב. פנינסולה הלוותה ללוי 50 מיליון שקל כנגד שעבוד ביתו בנווה צדק. במסגרת החקירה עוקלו נכסיו — כולל חשבונות הבנק

בשבוע שעבר נעצר תומר לוי, מנכ"ל SOS אקספרס ומבעלי המניות בחברה, בשל חשד של רשות המסים והמשטרה כי סייע להפיץ ולקזז חשבוניות פיקטיביות במאות מיליוני שקלים. ברקע אף עלה חשד, לכאורה, לקשר לארגון הפשיעה של שלום דומרני. החברה שבראשה עומד לוי פועלת בתחום תדלוקי השטח של כלים הנדסיים וכלים כבדים, וב־2017 הוא מכר 50% ממניותיה לקרן פימי, בניהול ישי דוידי, תמורת 90 מיליון שקל.
במסגרת החקירה הוטלו עיקולים על הנכסים של לוי — כולל חשבונות הבנק שלו — דבר שיכול להיות בעייתי עבור חברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה, שבשליטת (55.4%) בית ההשקעות מיטב, המנוהל בידי אילן רביב. לוי, אחד הלקוחות הגדולים של פנינסולה, המנוהלת בידי אייל ליאור, לווה מהחברה כ־50 מיליון שקל, וכנגד ההלוואה שועבדו ביתו בנווה צדק בתל אביב וגם המגרש שעליו הוא ממוקם. לוי נטל את ההלוואה בנובמבר 2020 לצורך מיחזור המשכנתא שלו על הבית. נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה עומד תיק האשראי של פנינסולה על 1.4 מיליארד שקל, כך שההלוואה ללוי היא כ־4% ממנו.
ככל הידוע, בעת שנטל את ההלוואה, לוי לא הציג יכולת להשבתה מתוך תזרים שוטף, אלא תלה את יכולת הפירעון באופציה למכור את מניותיו ב־SOS לפימי. לכן הוא ביקש לשלם רק את הקרן, ולהוסיף את הריבית השנתית באופן אוטומטי ליתרת החוב עד לפירעונו, וזו אמורה להתבסס על עסקה עתידית עם פימי. הריבית על החוב מוערכת בכ־10% בשנה, כך שהיקפו מוערך כיום בכ־60 מיליון שקל.
נוכח העיקולים שהוטלו על החשבונות של לוי, פנינסולה תידרש לדון ולהתייחס לאופן שבו היא מסווגת את האשראי שהעמידה לו, וייתכן שתיאלץ לסווג אותו אחרת ולהעביר אותו, לפחות בחלקו, לקטגוריה של אשראי פגום. נכון לסוף הרבעון הראשון הסתכם האשראי הפגום המגובה בנדל"ן של פנינסולה ב־14 מיליון שקל. כלומר, לא מן הנמנע שבדו"חות הרבעון השלישי יירשם זינוק משמעותי בסעיף זה.
פנינסולה עלולה לספוג הפסד כלשהו, אם בית המשפט יחליט לחלט את נכסיו של לוי. במקרה כזה המשטרה תפעל למכירת הבית של לוי ולהעברת התמורה לפנינסולה, כך שפוטנציאל ההפסד של פנינסולה אינו גדול. "מדובר בשכונה הטובה בת"א, שהיא יעד מועדף לרכישות מצד עשירי ישראל ורוכשים עשירים מחו"ל", אמר ל"כלכליסט" יגאל צמח, יו"ר קרן גשרים, שפועלת בתחום האשראי החוץ־בנקאי המגובה הנדל"ן. "גם במקרה של מכירת נכס כזה באמצעות כינוס נכסים, לא צפויה ירידת ערך משמעותית, מאחר שיש שחקנים רבים בשוק שרק ממתינים להזדמנויות כאלה".
לוי רכש את הבית ב־2012 מדרורית אוסטרוביצקי, שמשפחתה החזיקה בעבר בחברת אורן השקעות, שעסקה בייזום ופיתוח נדל"ן ונסחרה בעבר בבורסה. החברה נכנסה להסדר חוב ב־2008, לאחר שלא עמדה בחובה למחזיקי אג"ח.
השטח הבנוי של הבית הוא 419 מ"ר, ולצדו שטח לפיתוח של 326 מ"ר.
פנינסולה אינה חברת האשראי החוץ־בנקאי היחידה שהעמידה ללוי אשראי כנגד הבית. ב־2017 העמידה לו חברת אחים נאוי הלוואה של 34 מיליון שקל כנגד שעבוד הבית, ושמאות מטעם בנק לאומי, שנערכה באותה עת, נקבה גם היא בשווי של 50 מיליון שקל. לוי הציג לפנינסולה את השמאת הזו, כאשר נטל ממנה את האשראי שהחליף את זה שלקח מהאחים נאוי. במסגרת ההלוואה מפנינסולה לא נקבעה הגבלה על סכום השעבוד, כך שבאופן תיאורטי, אם במצב של חילוט הבית יימכר בשווי גבוה מסכום ההלוואה, פנינסולה תגרוף את ההפרש לכיסה.
בדו"חות הרבעון הראשון כתבה פנינסולה כי היא מבקשת להתמקד יותר בהלוואות מגובות נדל"ן ולהפחית את החשיפה לניכיון צ'קים, כדי להקטין סיכון. החברה סיימה את הרבעון הראשון עם הכנסות של 41.6 מיליון שקל — עלייה של 60% לעומת הרבעון המקביל ב־2022. הרווח הנקי עלה ב־38%, מ־11.4 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022 ל־15.7 מיליון שקל. פנינסולה נסחרת בבורסת ת"א בשווי של 414 מיליון שקל, לאחר ירידה של 16% במניה ב־12 החודשים האחרונים לעומת מדד ת"א־ביטוח ושירותים פיננסיים, שבו היא כלולה, שירד ב־1.7%.
מפנינסולה לא נמסרה תגובה.