הערה בשולי כינוס ריאד הפילה את מניית קרדיט סוויס
הערה בשולי כינוס ריאד הפילה את מניית קרדיט סוויס
קריסת המניה של הבנק השני בגודלו בשוויץ נמשכה אתמול, יום לאחר שצנחה לשפל בעקבות הודעה על אי־סדרים בדו"חות. הטריגר הפעם היה הודעת הבנק הלאומי הסעודי, בעל המניות הגדול בבנק השוויצרי, כי לא יעניק עוד מימון
יום לאחר שמניית קרדיט סוויס צנחה לשפל של כל הזמנים — 2.26 פרנק שוויצרי — בעקבות דיווחים על אי־סדרים בדו"חות הפיננסיים, אתמול נמשכה המגמה. הפעם, בתגובה להודעת בעל המניות הגדול ביותר של הענק השוויצרי, הבנק הלאומי הסעודי, כי לא יעניק לו עוד מימון.
המניה התרסקה בכ־23%, ל־1.72 פרנק שוויצרי, וגררה בעקבותיה את המניות של בנקים אירופיים מובילים. כך, הבנקים הגדולים בצרפת ובגרמניה, BNP פריבה, סוסייטה ז'נרל, קומרצבנק ודויטשה בנק, קרסו כולם בשיעורים שבין 8% ל־11%. המסחר במניות קרדיט סוויס וסוסייטה ז'נרל, כמו גם כמה בנקים איטלקיים, הופסק בשל הירידות החדות. בכך נמשכה מגמת הזעזוע במגזר הבנקאות הגלובלי שהחלה עם קריסת SVB בסוף השבוע האחרון.
הטלטלה בשווקים החלה בעקבות הודעה של הבנק הלאומי הסעודי, שנמסרה בשולי כינוס פיננסי המתקיים בריאד, שם התראיין אתמול יו"ר הבנק עמאר עבד אל ואחד אל חודארי. הכנס נועד לבחון שיתופי פעולה אפשריים בין קרן ההשקעות הסעודית למגזר הפרטי. בתגובה לשאלת סוכנות בלומברג, האם הבנק הלאומי יגדיל את האחזקה שלו בקרדיט סוויס, השיב אל חודארי: "התשובה היא בשום פנים ואופן לא, ומסיבות רבות. אציין את הסיבה הפשוטה ביותר, שהיא רגולטורית וסטטוטורית. יש בבעלותנו כעת 9.9% מהבנק. אם נעלה מעל 10%, כל מיני תקנות נכנסות לתמונה, בין שהן של הרגולטור שלנו ובין שהן של הרגולטור האירופי או הרגולטור השוויצרי. אנחנו לא מעוניינים להיכנס למשטר רגולטורי חדש".
התהיות בדבר סיוע אפשרי לקרדיט סוויס עלו בעקבות פרסום הדו"ח השנתי הגרוע ביותר שלו מאז המשבר הגלובלי של 2008. דו"ח קודר, אשר לפי הודעת קרדיט סוויס פורסם בעיכוב של כמה ימים ברקע "בקרה פנימית לא אפקטיבית על הדיווחים הכספיים". הבנק, שהוא השני בגודלו בשוויץ אחרי UBS, דיווח על הפסד עתק של 7.2 מיליארד פרנק שוויצרי עבור 2022 בעקבות צניחה של 34% בהכנסות. אירועים בעייתיים במיוחד ב־2022 היו הזליגה של 110 מיליארד פרנק שוויצרי בפיקדונות ברבעון ה־4, זאת ברקע חרושת שמועות ברשתות החברתיות על קשיי מימון שנקלע אליהם הבנק.
מניית הבנק השוויצרי נמצאת במגמת קריסה חרף התוכנית לארגון מחדש, שיצאה לדרך באוקטובר שעבר. עם המהלכים המובילים נמנים פיטורי 9,000 עובדים מתוך 50 אלף עובדי הבנק ומעבר להתמקדות בניהול עושר, במקום בבנקאות השקעות. בינתיים, המשבר הפוקד את קרדיט סוויס הפיל אותו לשווי נמוך מזה של הפועלים ולאומי.
בכינוס בריאד השתתף גם יו"ר קרדיט סוויס אקסל ליהמן, שביקש להנמיך את הלהבות. "סיוע פיננסי מהממשלה השוויצרית איננו עומד על הפרק", צוטט ליהמן ב"פייננשל טיימס". "יחסי הלימות ההון שלנו חזקים, דף המאזנים שלנו חזק". עוד הדגיש, כי הבנק נמצא בעיצומו של תהליך רדיקלי לארגון מחדש. "כבר נטלנו את התרופה", ציין. הבנק הלאומי הסעודי, שנחלץ לעזרת קרדיט סוויס סמוך לדיווחים על בריחת הפיקדונות בשלהי 2022, התחייב אז להזרים 1.5 מיליארד דולר לבנק מתוך הון חדש בהיקף של 4 מיליארד דולר שגייס קרדיט סוויס למימון הרפורמה. אתמול, אל חודארי ציין כי הוא שבע רצון מתהליך ההבראה, אך הדגיש כי להערכתו קרדיט סוויס לא זקוק למימון נוסף. "אנחנו מרוצים מתוכנית הארגון מחדש שהם הציגו. מדובר בבנק חזק מאוד", אמר לרויטרס. "אני לא סבור שהם צריכים עוד כסף. יחס הלימות ההון שלהם מצוין, הם בסדר גמור. והם פועלים תחת משטר רגולטורי חזק בשוויץ ובעוד מדינות", סיכם, ברוח דבריו של ליהמן.
צניחת המניה מגיעה בעקבות שחיקה עקבית בצלן של שערוריות מרובות. אלה מנו, בין השאר, הפסדי עתק בעקבות קריסת גופים פיננסיים שאליהם היה חשוף הבנק, ריגול אחרי עובדים, האשמות על הלבנת כספי סמים ומתן שירות ללקוחות שהיו מעורבים בהפרות חמורות של זכויות אדם. עם פרסום הדו"חות השבוע ביקש המנכ"ל אולריך קרנר לייפות מעט את התמונה בהדגישו כי מאז קריסת SVB, זוהתה כניסת כספים לקרדיט סוויס. כעת, בעקבות אובדן אמון המשקיע המוביל, נותר רק לעקוב ולראות אם המגמה הזו תימשך.