ג'יימי דיימון: "לא מקנא בפד, אך אם יפעל נכון האינפלציה תרד"
ג'יימי דיימון: "לא מקנא בפד, אך אם יפעל נכון האינפלציה תרד"
מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס, הבנק הגדול בארצות הברית, פנה במכתב למשקיעיו והציג את הנושאים העיקריים שעומדים על הפרק ומשפיעים על השוק - מהפלישה הרוסית, דרך האינפלציה ועד העלאות הריבית של הפד
ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, פרסם את המכתב השנתי שלו למשקיעים, שהקיף שורה של נושאים שעל הפרק – בראשם האינפלציה, מדיניות הפד והשלכות הפלישה הרוסית לאוקראינה על רוסיה, אירופה וארצות הברית. הנה כמה קטעים נבחרים.
רוסיה תחילה
"אנחנו מצפים שבעקבות המלחמה באוקראינה והסנקציות שהוטלו על רוסיה, התוצר הרוסי ייפול ב-12.5% במחצית השנה, ירידה חמורה יותר מהנפילה של 10% שנרשמה לאחר ימי חדלות הפירעון ברוסיה ב-1998.
"הכלכלנים שלנו חושבים נכון לעכשיו שגוש היורו, שתלוי מאוד בנפט ובגז של רוסיה, יצמח ב-2% בלבד ב-2022, מול תחזית של 4.5% שפרסמנו רק לפני שישה שבועות. כלכלת ארצות הברית תתרחב ב-2.5%, לעומת 3% בתחזית הקודמת.
"ואולם אני מזהיר ואומר שההערכות הללו מתבססות על המבט הסטטי של מצב המלחמה והסנקציות היום. ייתכן שיתווספו לכך עוד סנקציות רבות, והן יכולות להגדיל באופן דרמטי וחסר תקדים את ההשפעה שלהן. צירוף הסנקציות הללו להשלכות הכלכליות הלא ידועות של המלחמה עצמה, ולאי הוודאות סביב שרשרת האספקה בשוקי הסחורות, כל זה יכול להוביל למצב נפיץ מאוד".
הקורונה והשלכותיה על החלטות הפד בנושא האינפלציה והריבית
לדברי דיימון, "זה גם ברור מאוד שבכל הנוגע לסחר ולשרשרת האספקה, כאשר הם משפיעים על הביטחון הלאומי, צריך לשנות אותם. אתה פשוט לא יכול להסתמך עוד על מדינות עם אינטרסים אסטרטגיים שונים על שירותים ומוצרים חיוניים. הארגון מחדש הזה לא צריך להיות מתוך פאניקה. הוא צריך להיות רציונלי ומסודר.
"הפד והממשלה עשו את הדבר הנכון, בפעולות הדרמטיות והחדות שביצעו בעקבות ההתפשטות המצערת של המגפה. במבט לאחור, זה עבד. אבל במבט לאחור, התרופה הזו – הוצאה פיסקאלית והקלה כמותית – היתה חזקה מדי ונמשכה יותר מדי זמן.
"אני לא מקנא בפד, שצריך להחליט מה הוא יעשה בשלב הבא. ככל שההתאוששות תהיה חזקה יותר, הריבית בהמשך הדרך תהיה גבוהה יותר - ואני מאמין שהיא תהיה גבוהה יותר מכפי שעולה מתחזיות השוק – והצמצום המוניטרי יהיה חד יותר. אם הפד ינהל את זה נכון, יכולות להיות לנו קדימה שנים של צמיחה, והאינפלציה בסופו של דבר תרד. בכל מקרה התהליך ילווה בתנודתיות חזקה ובהרבה בלבול.
"הפד אבל לא צריך לדאוג משוקים תנודתיים כל עוד הם לא פוגעים בכלכלה. זאת משום שכלכלה חזקה מנצחת תנודתיות. דבר אחד שהפד כן צריך לעשות, ונראה שזה מה שהוא עושה, זה להשתחרר מתוכנית קבועה, ולתת לעצמו גמישות מוחלטת – בשיעור העלאות הריבית ובכל הנוגע למאזן. פד שפועל בהתאם לנתונים ולאירועים בזמן אמת בסופו של דבר מייצר יותר ביטחון. כך או כך יש לפד עבודה קשה לבצע, אז בואו כולנו נאחל לו בהצלחה".