פרסום ראשון ג'נריישן קפיטל ושפיר רוכשות את מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד בכ-900 מיליון שקל
פרסום ראשון
ג'נריישן קפיטל ושפיר רוכשות את מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד בכ-900 מיליון שקל
הקבוצה של ג'נריישן ושפיר נותרה המתמודדת היחידה במכרז שהוציאה מקורות, לאחר פסילת ההצעה של IDE שהגיעה באיחור. רק עתה נחשף סכום ההצעה שהגישה הקבוצה
קרן ההשקעות בתשתיות ג'נריישן קפיטל וחברת הנדל"ן והתשתיות שפיר ירכשו את מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד בתמורה ל-900 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". הקרן תרכוש 46% ממתקן התפלה באשדוד באמצעות החברה-הבת GES, שמחזיקה במתקן ההתפלה בשורק, ואילו שפיר תרכוש 54% ממנו.
הקבוצה של ג'נריישן ושפיר למעשה הייתה המתמודדת הכשירה היחידה שנותרה במכרז שערכה מקורות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ההצעה השנייה שהגיע לגמר נפסלה מכיוון שהוגשה בדקת איחור. עד כה לא נפתחו המעטפות כך שלא היה ידוע כמה הציעה הקבוצה של ג'נריישן ושפיר לשלם עבור המתקן שרשום בספרי מקורות בשווי אפס.
הקבוצה של ג'נריישן ושפיר היתה אחת משתי המתמודדות הסופיות שעלו לגמר במכרז, שבו התמודדו חמש קבוצות בסך הכל: IDE, ג'נריישן באמצעות GES יחד עם שפיר, קרן נוי יחד האצ'יסון מהונג קונג, אפקון של משפחת שמלצר יחד עם חברה זרה בשם Allied Infrastructure - Acciona Agua, וקרן תש"י יחד עם ורידיס.
באוגוסט החליטה ועדת המכרז לפסול את ההצעה השנייה שהגיעה לגמר, זו של חברת IDE, וכך נותרה הקבוצה של ג'נריישן ושפיר המתמודדת היחידה במכרז.
מתקן ההתפלה באשדוד הוא אחד מחמשת מתקני ההתפלה שפועלים בישראל והיחיד שנמצא כיום בבעלות ממשלתית. חמשת מתקני ההתפלה מספקים 80% ממי השתייה בארץ. עד 2024 צפויים להיבנות שני מתקני התפלה נוספים, זאת בחסות מכרזים ממשלתיים שכבר פרסם אגף החשב הכללי במשרד האוצר.
מתקן ההתפלה באשדוד, שכושר הייצור המתוכנן שלו הוא 100 מיליון מ"ק בשנה, אמור היה להתחיל לפעול ב־2014, אך בשל שורה ארוכה של עיכובים החל לפעול רק בינואר 2016. הפרויקט, שהוקם בהשקעה של 1.5 מיליארד שקל, סבל מבעיות הנדסיות שגרמו לכך שכושר הייצור שלו היה נמוך ב־15% מההספק המתוכנן, מה שהוביל לכך שהוא צבר הפסדים של 30—35 מיליון שקל בשנה.
כתוצאה מכך, מקורות ייזום הפרישה 420 מיליון שקל בספרים בשל ירידת ערך של הפרויקט, והגישה תביעות נגד קבלניות הפרויקט, חברת מנרב הישראלית וחברת סדיט הספרדית, בסכום כולל של 705 מיליון שקל. עילות התביעה כללו ליקויים, אי השלמת עבודות ונזקים כתוצאה מהאיחור במסירת הפרויקט.
מנרב וסדיט מצדן הגישו תביעה נגדית על סכום של 481 מיליון שקל בשל עבודות נוספות שביצעו ופיצויים על עיכובים שנגרמו, לטענתן, באשמת מקורות. התביעות יושבו בפשרה, ומקורות התחייבה לתקן את הליקויים בפרויקט עד למכירתו.
ג'נריישן, שמנוהלת על ידי היו"ר יוסי זינגר והמנכ"ל ארז בלשה, היא קרן התשתיות הראשונה שנסחרת בבורסה, ומושקעת בה שורה של גופים מוסדיים וגורמים פרטיים, בהם ניתן למנות את מגדל ביטוח, כלל ביטוח, מור, מנורה מבטחים, הפניקס־אקסלנס, הראל ביטוח וקרנות ההשתלמות של המורים והגננות. הקרן נסחרת לפי שווי שוק של כ-1.2 מיליארד שקל. בעסקה ליוותה חברת הייעוץ בטא פייננס את הקרן.
שפיר, שבבעלות האחים שפירא ובניהול הראל שפירא, היא אחת מחברות הנדל"ן והתשתיות הגדולות בישראל, והיא נסחרת בבורסה לפי שווי שוק של 9 מיליארד שקל.