סגור

בלעדי
רשות ההון דורשת מבעל הבית החדש הזרמת הון לאיילון

הרשות מציבה דרישה לחזק את הונה העצמי של איילון כתנאי למתן היתר שליטה לווישור. הסיבה: פערים בהון העצמי של איילון אחזקות ושל איילון ביטוח, וחשש כי המיזוג יפגע בעמידתה בסולבנסי

רשות שוק ההון לא ממהרת לאשר את העסקה לרכישת השליטה באיילון על ידי ווישור, ואת המיזוג בין איילון אחזקות לחברה־הבת שלה איילון ביטוח. הרשות דורשת מאיילון לחזק את הונה העצמי כסוג של תנאי למתן היתר שליטה לווישור.
ל"כלכליסט" נודע כי הדרישה נובעת מפערים בהון העצמי של איילון אחזקות אל מול זה של איילון ביטוח, וכן מחשש כי המיזוג יפגע בעמידה של איילון בתקנות הסולבנסי, המתוות את הרגולציה על חברות ביטוח.
2 צפייה בגלריה
אמיל וינשל עוזב את תפקיד משנה למנכ"ל הראל ביטוח חדש
אמיל וינשל עוזב את תפקיד משנה למנכ"ל הראל ביטוח חדש
בעל השליטה בווישור אמיל וינשל
(צילום: ורדי כהנא)
בשבוע שעבר החליטו איילון אחזקות ואיילון ביטוח על מיזוג. מהלך זה נדרש כדי לצמצם שכבה ולעמוד בחוק הריכוזיות, שאינו מאפשר פירמידה בת יותר משתי קומות ציבוריות, לקראת עסקת מכירת השליטה לחברת הביטוח הדיגיטלי ווישור.
הונה העצמי של איילון אחזקות עמד נכון לסוף הרבעון השלישי של שנת 2021 על 746 מיליון שקל, וזה של איילון ביטוח על 653 מיליון שקל. המיזוג בין שתי החברות עלול להביא להשלכות על העמידה של איילון בתקנות הסולבנסי להון עצמי מינימלי. משמעות התקנות היא יצירת רשת ביטחון בהון העצמי לפי הכללים הבינלאומיים, במטרה למנוע קריסה של חברות בענף במקרה של אירוע כלכלי מקיף וחמור.
איילון אחזקות החברה־האם הנסחרת בבורסה, סוחבת עמה בנוסף גם הלוואת בעלים שהעמיד לוי רחמני, שהיה בעל השליטה ומייסד החברה, בגובה של 55 מיליון שקל. ההלוואה נועדה להיפרע לפני כשלוש שנים, אולם הוארכה בשל מצבה הפיננסי של אילון. על פי מתווה העסקה, ווישור אמורה להיכנס בנעליו של רחמני כמלווה. בדיווח לבורסה מהשבוע שעבר נמסר כי ווישור קבעה את מועד פירעון קרן ההלוואה ל־1 בספטמבר 2023.
2 צפייה בגלריה
משה ברקת יושב ראש רשות שוק ה הון
משה ברקת יושב ראש רשות שוק ה הון
הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת
(צילום: עמית שעל)
אולם הזמן דוחק בשני הצדדים, שכן עסקת ווישור־איילון חייבת להיחתם עד חודש מאי הקרוב. ביוני האחרון חתמה ווישור שבשליטת (65.7%) אמיל וינשל וניצן צעיר־הרים על עסקה לרכישת מניות השליטה בחברת הביטוח המסורתי איילון (כ־67%) מידי יורשיו של רחמני תמורת 472 מיליון שקל. ווישור העבירה מקדמה של 16 מיליון שקל וקבעה את 1 במאי 2022 כתאריך יעד להשלמת העסקה, תוך עמידה בתנאים מתלים. ווישור צירפה בינתיים לעסקה את צבי ברק, בעליה של חברת קיסריה אלקטרוניקה, המתמחה במכשור רפואי.
ככל הנראה ממתינה רשות שוק ההון לצעדים שתנקוט איילון עצמה, שמוביל אביגדור קפלן, איש ביטוח ותיק. פתרון אפשרי יכול להיות גיוס הון של איילון אחזקות עוד לפני השלמת המיזוג, או לחילופין הזרמה של הון מצד בעל הבית החדש, ווישור. ככל הנראה מדובר בסכומים של 50 עד 80 מיליון שקל.
בעוד מספר שבועות תתקיים אסיפת בעלי המניות של איילון אחזקות במטרה לאשר את המיזוג עם איילון ביטוח. כינוס האסיפה מתעכב כדי לסיים את הדיונים מול הרשות ולקבל את ברכתה לעסקה לפני שהיא מובאת לאישור בעלי המניות. מבין אלה נדרש רוב רגיל של בעלי המניות שאינם בעלי עניין באיילון. המחזיקה הגדולה באיילון מבין הגופים המוסדיים היא חברת הביטוח הפניקס, עם קצת יותר מ־5% מהאחזקות.
איילון אחזקות נסחרת בשווי 468 מיליון שקל ומניות השליטה בה היום שייכות ליורשיו של לוי רחמני (67%). בראשם עומדים רעייתו של רחמני ובנו נגה רחמני, ששימש בעבר בתפקידים בכירים באיילון. אלה לא קיבלו היתר שליטה בחברה ולפיכך מכרו את השליטה לווישור.
העובדה שווישור ואיילון עוסקות בתחומים, דומים בעיקר ביטוח אלמנטרי הכולל ביטוחי רכב ודירה, וגם בפיננסים, סייעה לכאורה להפוך את המיזוג לקל יחסית; זאת לעומת למשל אלרוב, שמבקשת לרכוש את השליטה בכלל ביטוח.
מאיילון נמסר בתגובה: "החברה אינה מגיבה בנושאים שבינה ובין רשות שוק ההון".


מימין: הממונה על רשות שוק ההון משה ברקת ובעל השליטה בווישור אמיל וינשל