התנודתיות במניות שלחה את שוק החוב לשיא בפתיחת שנה
התנודתיות במניות שלחה את שוק החוב לשיא בפתיחת שנה
מסקירת החוב החודשית של S&P מעלות עולה שגיוסי החוב בינואר, שעמדו על 9 מיליארד שקל, היוו עלייה של 80% לעומת הגיוסים בינואר 2021. גיוסי הבנקים, בהובלת לאומי, זינקו ב־620% בארבעת החודשים האחרונים
שוק החוב פתח את השנה החדשה בסערה, עם חודש ינואר החזק בתולדותיו וגיוס של 9 מיליארד שקל. נראה כי תנאי הריבית שצפויה להתחיל לטפס בקצב מואץ בארה"ב השנה, במטרה להילחם בהתפרצות האינפלציה, מובילים את הגופים בארץ להקדים תרופה למכה ולבצע מהלכי גיוס משמעותיים בשוק החוב.
ינואר היה חודש מטלטל עבור שוק המניות והוביל לפדיונות ניכרים במהלך חלק מימי הנפילות. חרף זאת, עד סוף ינואר קרנות הנאמנות גייסו כ־2.6 מיליארד שקל. עם זאת, התנודתיות הנמשכת בשווקים עלולה להעלות את מרווחי הסיכון בגיוסי החוב, כלומר את הריביות.
לפי סקירת החוב החודשית של S&P מעלות, גיוס החוב המצרפי בינואר צפוי להגיע, כאמור, ל־9 מיליארד שקל, עלייה חדה של 80% לעומת ינואר 2021, אך עם ירידה של 36% לעומת דצמבר שבו גויסו 14 מיליארד שקל, גיוסי שיא של כל הזמנים. מכיוון שמדובר בחודש השני שנשברים בו שיאים היסטוריים של גיוסי חוב, אפשר להעריך בזהירות שההתחממות בשוק החוב צפויה להימשך.
ב־S&P מעלות מציינים כי 30 חברות ממגוון סקטורים, לרבות פיננסים, נדל"ן, השקעות אנרגיה ואחרים, גייסו חוב במהלך ינואר. 40% מהחברות שגייסו היו ברמות דירוג נמוכות יחסית - BBB או הנפקות לא מדורגות - שהיוו 15% בלבד מהיקף גיוסי החוב.
כמחצית מהגיוסים בוצעו בינואר על ידי הסקטור הפיננסי, כשהכוונה היא בעיקר לגיוסי הבנקים. זאת לאחר שבחודשים ינואר עד ספטמבר 2021 נרשם שיעור נמוך מאוד בהשתתפות הסקטור הפיננסי בגיוסי החוב. גיוס האג"ח שביצע בנק לאומי היה הגיוס הגבוה ביותר - כ־3.5 מיליארד שקל - שהיווה 40% מכלל גיוסי החוב שבוצעו בינואר.
בארבעת החודשים האחרונים, בין אוקטובר 2021 לינואר 2022, גייס הסקטור הפיננסי 25.2 מיליארד שקל, עלייה של 620% לעומת גיוסים של 3.5 מיליארד שקל בלבד בארבעת החודשים הקודמים (יוני־ספטמבר 2021). שאר הגיוסים של הסקטור העסקי ירדו ב־5% בארבעת החודשים שהסתיימו בינואר ל־19.7 מיליארד שקל.
הגיוס של בנק לאומי בוצע לאחר פעילות ערה במיוחד מצד בנקים נוספים, לרבות גיוס קודם של בנק לאומי בנובמבר־דצמבר 2021, שעמדו על כ־15 מיליארד שקל. הגברת פעילות הבנקים בשוק החוב נעשית לאחרונה על רקע תנאי המימון הנוחים בשוק, צמיחה חדה בפעילות האשראי וניהול צורכי הניהול של הבנקים. הגיוס השני במונחי גודל היה של חברת האחזקות בנדל"ן המניב ובאנרגיה המתחדשת - אלוני חץ - שגייסה 780 מיליון שקל. למעשה, מלבד בנק לאומי שכיכב בצמרת היקפי הגיוס, חמש החברות הבאות במונחי גודל גיוס החוב בינואר היו חברות נדל"ן.
לפי S&P מעלות, "אחד הסיכונים המשמעותיים בשנה הקרובה הינו החשש מאינפלציה גבוהה ומתמשכת, הניזונה גם משיבושים בשרשראות האספקה ועליית מחירי האנרגיה, יחד עם עלייה מהירה מהצפוי בשיעורי הריבית. אלה עלולים להגביר את אי־הוודאות בשווקים ולהאט את ההתאוששות הכלכלית ב־2022, בעיקר ברמה הגלובלית. רמת אינפלציה גבוהה ומתמשכת עשויה לדחוף את הבנקים המרכזיים להדק את המדיניות המוניטרית בצורה אגרסיבית, כפי שכבר ראינו בכמה מדינות בעולם. צעד זה עשוי לגרום לתנודתיות משמעותית בשווקים ולהביא לתמחור מחדש של הסיכונים גם בשוק המקומי. ספציפית, תנאי המימון הנוחים שמהם נהנו מגייסי חוב בשנים האחרונות עשויים להיחלש. מצב כזה עלול להקשות על הלווים המקומיים, במיוחד על החלשים שבהם".