בלעדישמואל בן־צבי יתמודד ליו"ר לאומי, אבל יוכל לכהן רק תשעה חודשים
בלעדי
שמואל בן־צבי יתמודד ליו"ר לאומי, אבל יוכל לכהן רק תשעה חודשים
בתמיכת היו"ר היוצא סאמר חאג' יחיא, החליט בן־צבי ברגע האחרון להתמודד על התפקיד. אלא שהוא מכהן מעל 8 שנים כדירקטור, בעוד שבבנקים לא ניתן לכהן מעל 9. באופן תמוה, הבחירות ייערכו ביום האחרון לכהונת חאג' יחיא. ידידיה שטרן לא יתמודד
מרוץ לטווח קצר: המרוץ לתפקיד יו"ר בנק לאומי נכנס לישורת האחרונה. ברגע האחרון החליט ד"ר שמואל (מולי) בן־צבי להגיש מועמדות לתפקיד, חרף העובדה שיוותרו לו תשעה חודשי כהונה בלבד כחבר דירקטוריון בבנק לאחר בחירת היו"ר החדש, שתתקיים בסוף אוקטובר. זאת, מכיוון שהוא מכהן כדירקטור מאז 2015 ובבנקים לא ניתן לכהן יותר מתשע שנים (שלוש קדנציות בנות שלוש שנים כל אחת).
מול בן־צבי תתמודד עו"ד אתי דויטש, שהצטרפה באחרונה לדירקטוריון, ושכיהנה בעבר כיו"ר בנק מרכנתיל ויו"ר חברת כרטיסי האשראי כאל.
החלטתו של בן־צבי, בעבר סמנכ"ל הכספים של טבע, להתמודד, התקבלה לאחר שפרופ' ידידיה שטרן ודני קולר, שנחשבו מועמדים מובילים, החליטו שלא להתמודד. דירקטור לשעבר בבנק לאומי מעריך כי מי שעומד מאחורי מועמדות בן־צבי הוא לא אחר מאשר היו"ר היוצא, סאמר חאג' יחיא, שגבר על בן־צבי בבחירות הקודמות לתפקיד היו"ר. השניים כיהנו יחד בדירקטוריון במשך 8 שנים.
לדברי אותו דירקטור, חאג' יחיא מבקש להשפיע על זהות היו"ר שייבחר, כדי שיוכל לשמור על מעורבות עקיפה ומעמד מיוחד בבנק גם אחרי סיום כהונתו, מה שיסייע לו בתפקידו הבא. חאג׳ יחיא חושש, לדברי אותם גורמים, שאם דויטש תיבחר הוא יאבד את השפעתו, כיוון שאין ביניהם קשר מקדים.
העובדה כי לבן־צבי יוותרו תשעה חודשי כהונה בלבד מעמידה את מועמדתו באור מוזר. בן־צבי יזדקק לחודש-חודשיים עד שיקבל אישור למינוי מבנק ישראל, כך שבפועל הוא יכהן כחצי שנה בלבד. מדובר במצב חריג עבור הבנק. גם בבנק ישראל יכולים לראות בעין לא יפה תחלופה מהירה שכזו של שומרי סף.
מעורבות של חאג' יחיא בזהות מחליפו עשויה להתברר גם בעיתוי הבחירה. דירקטוריון לאומי יבחר ב־29 באוקטובר את היו"ר החדש. זהו המועד שבו חאג' יחיא מסיים את תפקידו. ל"כלכליסט" נודע כי התאריך שנקבע הוא בניגוד לנוהל המקורי של הבנק, לפיו יש לבחור יו"ר חדש עד 14 יום לפני סיום הכהונה של היו"ר היוצא.
נוהל זה נקבע מכיוון שמינוי יו"ר לבנק כרוך באישור בנק ישראל, כלומר צפויה תקופת ביניים בה ללאומי לא יהיה יו"ר קבוע. היו"ר שייבחר יוגדר כממלא מקום עד לקבלת האישור מבנק ישראל. כבר למחרת הבחירות אמורה להתקיים ישיבת דירקטוריון, שתנוהל ע"י מ"מ היו"ר. מלבד מתן פרק הזמן לאישור המינוי, נהוג לאפשר תקופת ביניים עד לכניסת היו"ר החדש, לצורך ביצוע הליך חפיפה מסודר.
גם בבנק דיסקונט אמור להיבחר בקרוב יו"ר חדש, במקום שאול קוברינסקי שמסיים קדנציה באמצע דצמבר. בדיסקונט טרם נקבעה ישיבה לבחירת היו"ר החדש, אולם בכוונת הבנק לקיים את הבחירה עד אמצע נובמבר - כחודש לפני עזיבתו הרשמית של קוברינסקי. עוד נציין כי גם כאשר חאג' יחיא עצמו נבחר לתפקיד ב־2019, היה זה שלושה שבועות לפני שהיו"ר הקודם דוד ברודט עזב.
נכון להיום בפיקוח על הבנקים לא התערבו בנושא ונראה כי הם מאפשרים לדירקטוריון לאומי להתנהג לכאורה שלא על פי כללי מינהל תאגידי תקין ולנסות להוביל לבחירת יו"ר לתשעה חודשים בלבד. מבנק ישראל נמסר: "איננו מגיבים לתהליכי מינוי פרטניים במערכת הבנקאית. התאגידים הבנקאיים מחוייבים בסטנדרטים גבוהים של ממשל תאגידי, שמעוגנים בהוראות הפיקוח על הבנקים. ככל שבנק אינו פועל כמצופה בתהליך ממשל תאגידי, הפיקוח פועל בהתאם מולו".
מטעמו של חאג׳ יחיא נמסר: "מדובר במקבץ מופרך של טענות חסרות בסיס. הליך בחירת היו"ר תוכנן בתהליך סדור שהחל לפני כשנה, עת התבקשה הוועדה למינוי דירקטורים להקדים את מועד הצעת מועמדים חדשים לדירקטוריון, כדי שאלו יוכלו להתמודד על תפקיד היו"ר. ההליך מבוצע בהתאם להחלטות של הדירקטוריון בדיונים מסודרים, כאשר הנושא עלה על סדר היום עם כל המידע שנדרש והוצגו מספר מועדים אפשריים לבחירות, שהדירקטוריון הכריע לגביהם. בפני הדירקטוריון עמדו מספר מגבלות, בין היתר - חגי תשרי והרצון לאפשר גם לדירקטורים החדשים להיות מועמדים לתפקיד (האחרון שבהם החל לכהן רק בתפקידו ב־17.9).
"כאמור, הבנק פנה מיוזמתו לוועדה למינוי דירקטורים כבר באוקטובר 2022 בכדי שיציע בהקדם מועמדים לאספה הכללית של הבנק ב־2023. הבנק פנה ביוזמתו לבנק ישראל בכדי לאפשר את כניסת הדירקטורים החדשים בטרם סיום כהונת היו"ר, בכדי להגדיל את פוטנציאל המועמדים והמשתתפים בהצבעה (בניגוד לטענה לגבי ד"ר בן־צבי)".
עוד נמסר כי "בשים לב לכל השיקולים, הוחלט על מועד ההצבעה ע"י חברי הדירקטוריון ובהתאם נקבע גם המועד האחרון להגשת מועמדויות. יו"ר הדירקטוריון הודיע לדירקטוריון זה מכבר שיעמוד לרשות כל מי שייבחר לשם העברה מסודרת של התפקיד, אף שכהונתו מסתיימת ולא יקבל שכר עבור התקופה שישקיע בהעברת השרביט ובסיוע לבחירת היו"ר שייכנס לתפקידו.
"יוער כי איתן רף התחיל לכהן כיו"ר יום אחרי סיום מועד כהונת קודמו, וגם ברודט התחיל כהונה כדירקטור ונבחר כיו"ר אחרי שמר רף סיים כהונתו, ואושר על ידי בנק ישראל כיו"ר כשבועיים אחר כך. לגבי הטענה בקשר לד"ר בן־צבי, שוב עורבא פרח, הדירקטורים בבנק מקצועיים ועצמאיים".