סגור
הרצלילינבלום מוזיאון לבנקאות הרצל 13 תל אביב
בניין המוזיאון ברחוב יהודה הלוי (צילום: Google Maps)

בלעדי
הבניין הקטן בת"א שחולל מהומה גדולה בין דיסקונט לתדהר

דיסקונט מכר לתדהר בניין קטן ברחוב יהודה הלוי בת"א ב־35 מיליון שקל, בהובלת המנכ"ל אבי לוי. בשבוע שעבר דירקטוריון הבנק, בראשות דני ימין, הקפיא את העסקה. בתדהר, שבראשה מנכ"ל דיסקונט הקודם, נדהמו, ופועלים לשינוי ההחלטה

מכירה של בניין קטן לשימור ברחוב יהודה הלוי בתל אביב שבבעלות בנק דיסקונט עוררה סערה, הן בבנק עצמו, והן מול תדהר, אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל, שמנוהלת על ידי אורי לוין, שבעצמו כיהן כמנכ"ל דיסקונט עד לפני כשנה וחצי.
בנק דיסקונט, שהקים בראשון לציון קמפוס מרכזי חדש, החליט למכור נתח משמעותי מהנדל"ן שבבעלותו, בעיקר בניינים ששימשו את הבנק בתל אביב ובגבעתיים. ההחלטה התקבלה ב־2021, עוד כשלוין היה מנכ"ל הבנק. אחד הנכסים שכלול בתוכנית העקרונית הוא בניין המוזיאון. מדובר בבניין קטן, לשימור, שממוקם בלב העיר. הוא עומד על מגרש של 500 מ"ר ושטחו עומד על 800 מ"ר. לבניין עצמו אין זכויות בנייה נלוות.
מי שהחליט להוציא לפועל את המכירה הוא אבי לוי, מנכ"ל דיסקונט הנוכחי, שנכנס לתפקיד במקום לוין ביולי 2023. לשם כך, שכר הבנק את משרד עורכי הדין ברגמן-וקסלר, ומטעמו הוביל עו"ד אבי בן-יעקב את ההליך המכרזי למכירת הנכס. הבנק הזמין הערכת שווי, שנקבה בסכום של 30 מיליון שקל, ולמכרז, שיצא לדרך במהלך המחצית השנייה של השנה שעברה, ניגשו שני גופים. אחד מהם הוא חברת הנדל"ן תדהר, שבבעלות היו"ר גיל גבע, מארק וייסמן ואריה בכר ושאותה מנהל, כאמור, לוין.
לוי, מנכ"ל דיסקונט, ליווה את המכרז מקרוב, והיה בקשר צמוד עם אנשי תדהר לאורכו. לדברי גורמים המעורים בנושא, לוי אף רמז, ככל הנראה, לשני הגופים שהתחרו במכרז, מה הסכום שהבנק יוכל למכור בו את הנכס. לכלכליסט נודע כי תדהר הציעה סכום של 35 מיליון שקל, 16.7% מעל הערכת השווי, וזכתה במכרז. לפני חודש אנשי תדהר ואנשי דיסקונט אף לחצו ידיים על מנת לסגור את העסקה.
העניין של תדהר בבניין נובע בעיקר משום שהוא צמוד למגה פרויקט שהיא מקימה בסמוך יחד עם זיו אבירם, אחד ממייסדי מובילאיי – רוטשילד 10, שנבנה בהשקעה של כמיליארד שקל. מדובר על פרויקט שיכלול חמישה מבנים, ובהם דירות יוקרה וכן מלון של רשת הפאר Six Senses. המלון ימוקם בבניין המרכזי בפרויקט רוטשילד 10, וישתרע על 11 הקומות הראשונות בבניין, שיתנשא לגובה של 42 קומות. סביב הבניין יהיו עוד ארבעה מבנים, חלקם לשימור, ובניין המוזיאון של דיסקונט היה אמור להיות החמישי.
אלא שאחרי לחיצת הידיים בין אנשי תדהר לדיסקונט, העניינים השתבשו. אמנם המכרז כלל את הסייגים הרגילים הנלווים למכרזים של בנקים, דוגמת הסייג שלפיו ההסכם כפוף לאישור הדירקטוריון, אך בתדהר ראו את העניין כסגור. למרות זאת, בשבוע שעבר יו"ר דיסקונט דני ימין - שנכנס לתפקידו בנובמבר 2023, זמן קצר לאחר שהמנכ"ל לוי החל לכהן – העלה לדירקטוריון הצעה להקפיא את מכירת הנדל"ן של הבנק, כולל מכירת בניין המוזיאון. הדירקטוריון הצביע בעד והודעה נמסרה לתדהר שנדהמה ממנה, מאחר שהעסקה כבר סוכמה. החלטת הדירקטוריון נתפסה בבנק כמכה תדמיתית למנכ"ל לוי, שהוביל את המכירה. עוד נודע כי אנשי תדהר העבירו מסרים "ברורים" לדיסקונט, שעבורו החברה היא לקוח חשוב, אודות חוסר הנוחות של תדהר מההחלטה.
לכלכליסט נודע כי ביום חמישי האחרון נערכה פגישה מרובעת בין ימין ולוי מצד דיסקונט, לגבע ולוין מצד תדהר, שבה העלתה תדהר את השגותיה. ככל הנראה, בדיסקונט צפויים לשקול את הנושא שוב, כך שעסקה עדיין אפשרית. לשם כך, הבנק יצטרך לחזור בו מהחלטתו ולהעלות את הנושא לדירקטוריון, שיידרש להצביע בעד שינוי ההחלטה.
מדיסקונט נמסר כי "עדיין מתקיימים מגעים בנושא".