סגור
אלכס משינסקי
אלכס משינסקי (צילום: בלומברג)

ניו יורק תובעת את מנכ"ל צלזיוס לשעבר אלכס משינסקי: "הוביל את המשקיעים לחורבן"

מדינת ניו יורק טוענת בתביעה כי מייסד חברת הקריפטו שקרסה "היה הפנים הציבוריות שלה, והבטיח למשקיעים תשואה גבוהה במינימום סיכון"; לדברי התובעת, "במקום לחשוף את מצבה הקשה של צלזיוס, הוא הבטיח שוב ושוב למשקיעים שהחברה חזקה מתמיד"

התובעת הכללית של מדינת ניו יורק הגישה תביעה אזרחית נגד אלכס משינסקי, מייסד שותף של חברת הלוואות הקריפטו צלזיוס שקרסה. התביעה טוענת כי משינסקי, שהתפטר מתפקיד מנכ"ל החברה בספטמבר, אשם בהונאת מאות אלפי משקיעים ובעבירות על חוקי ני"ע במדינה.
משינסקי, ישראלי לשעבר, הקים את צלזיוס יחד עם דניאל ליאון ב-2017. לאורך השנים עוד ועוד משתמשים נהרו אל הפלטפורמה תוך שהם מאמינים להבטחות החברה כי המטבעות שלהם בטוחים, וכי היא יודעת לנהל בהצלחה וביעילות כספים בשוק הקריפטו. לפי התביעה, משינסקי קידם את צלזיוס "כחלופה בטוחה לבנקים תוך הסתרה שהיא עוסקת למעשה באסטרטגיות השקעה מסוכנות".
ב־12 ביוני, ובעקבות קריסת פרויקט גדול אחר בשוק הקריפטו, התחיל הספק הציבורי לכרסם בחברה, להוביל למשיכות עתק עד שלבסוף הקפיאה החברה את כל המשיכות, ההחלפות וההעברות של הלקוחות, וחודש מאוחר יותר הגישה בקשה לפשיטת רגל לפי צ'פטר 11 בבית המשפט בניו יורק. "כמנכ"ל צלזיוס לשעבר, משינסקי הבטיח להוביל משקיעים לחופש פיננסי, אבל הוביל אותם לדרך של חורבן פיננסי", אמרה התובעת הכללית לטישה ג'יימס. "החוק ברור שהבטחות שווא לא מבוססות והטעיית משקיעים הן בלתי חוקיות".
צלזיוס הציעה לאורך השנים שלושה סוגי חשבונות: Earn, Borrow ו-Custody. חשבון Borrow נועד להפקדות כספים שעליהם המשתמשים - שמספרם מוערך ב־300 אלף - קיבלו תשואה באותו אסימון שהופקד או באמצעות מטבע החברה CEL. תוכנית זו פיתתה משתמשים באמצעות שיעורי תשואה מנופחים של עד 18% שניתנו באופן שבועי. תביעות שונות בארצות הברית נגד החברה הביאו אותה להפסיק להציע את המוצר הזה למשתמשים אמריקאים, ובמקומו הוצעו להם חשבונות Custody, שם המטבעות אכן היו מאוחסנים.
"משינסקי היה הפנים הציבוריות של צלזיוס", נכתב בתביעה. "במאות ראיונות, פוסטים בלוגים ושידורים חיים משינסקי הבטיח למשקיעים תשואה גבוהה במינימום סיכון, והבטיח להם שהנכסים הדיגיטליים שלהם יהיו בטוחים כמו כסף בבנק ושצלזיוס תמיד תפעל לטובת המשקיעים. משינסקי הציג את עצמו ואת החברה שלו כרובין הוד של ימינו".
בכתב התביעה מתוארת ההיסטוריה הקצרה של צלזיוס, ואיך פיזר משינסקי הבטחות חסרות כיסוי ומטעות, פעל להסתיר כי החברה בקשיים והמשיך לפעול לגייס משקיעים חדשים. "במקום לחשוף את מצבה הקשה של צלזיוס... הוא הבטיח שוב ושוב למשקיעים שהחברה חזקה מתמיד, שנכסי המשקיעים בטוחים אצלה, ושיש לה מיליארדי דולרים נזילים כדי לכסות את כל מי שרוצה למשוך את נכסיהם. בסוף מאי 2022 משינסקי עדיין גייס באופן פעיל משקיעים חדשים, והפציר בהם להתעלם מכל ביקורת על צלזיוס", נכתב בתביעה.
בספטמבר, בזמן הליך פשיטת הרגל של החברה, התפטר משינסקי. "אני מצר על כך שהמשך תפקידי כמנכ"ל הפך להסחת דעת גוברת, ואני מצטער מאוד על הנסיבות הכלכליות הקשות איתן מתמודדים חברי הקהילה שלנו", כתב לדירקטוריון צלזיוס. החברה מתמודדת עם 300 אלף לקוחות להם היא חייבת כ-5 מיליארד דולר.
"קריסת צלסיוס הותירה אנשים רבים בהרס כלכלי", נכתב בהצהרה על ידי משרד התובעת. "תושב ניו יורק אחד מישכן שני נכסים להשקעה בצלזיוס. נכה ותיק הפסיד את השקעתו בסך 36 אלף דולר, שלקח לו כמעט עשור לחסוך. אזרח נכה אחר, שהיה תלוי בסיוע ממשלתי כדי להשלים את הכנסתו של 8 דולר לשעה, הפסיד את כל השקעתו".
בניו יורק מבקשים באמצעות התביעה למנוע לצמיתות ממשינסקי לעסוק בכל עסק הנוגע להנפקה, הצעה או מכירה של ניירות ערך או סחורות במדינה; למנוע ממנו לכהן כדירקטור או נושא משרה; ולדאוג לביטול כל התמורה שמקורה בהתנהגותו הבלתי חוקית, כמו גם פיצויים והשבה למשקיעים.
התביעה מגיעה זמן קצר אחרי שבהליך פשיטת הרגל של צלזיוס נקבע כי חשבונות ה-Earn הם רכושה של צלזיוס ולא של המפקידים.