סגור
בנקים בנק הפועלים לאומי
סניפים של הבנקים פועלים ולאומי. במערכת הבנקאית ציינו שאין להפחתת הדירוג הזו השפעה מהותית (צילום: אביב גוטליב)

סוכנות S&P מורידה את הדירוג לבנק הפועלים ולאומי

בעוד השלוחה המקומית S&P מעלות הסתפקה בהפחתת אופק הדירוג לשני הבנקים הגדולים, הסוכנות העולמית מורידה להם את הדירוג, שיהיה עכשיו דומה לזה של מזרחי טפחות

סוכנות S&P מפחיתה את דירוג האשראי הגלובלי של שני הבנקים הגדולים בישראל - לאומי ופועלים.
הסוכנות הודיעה היום על הפחתת הדירוג של הבנקים ברמה אחת מ-A ל-A מינוס, שלושה ימים לאחר שהשלוחה הישראלית שלה, S&P מעלות, הסתפקה בהפחתת אופק הדירוג לשני הבנקים ובהפחתת הדירוג של כתבי ההתחייבות הנדחים שלהם.
דירוג כתבי ההתחייבות הנדחים של הבנקים הגדולים בידי S&P העולמית ירד ל-BBB מינוס. כעת הדירוג של שני הבנקים דומה לזה של מזרחי טפחות, שדירוגו נותר ללא שינוי. אופק הדירוג של כל הבנקים נותר שלילי, כלומר קיים חשש להורדת דירוג נוספת, שעלול לקרות אם הדירוג של מדינת ישראל יירד שוב.
הדירוג של S&P רלוונטי בעיקר למקרים שבהם הבנקים מגייסים חוב בחו"ל, והפחתת הדירוג עשויה לייקר את עלויות גיוס החוב.
יחד עם זאת, במערכת הבנקאית מציינים כי אין להפחתת הדירוג הזו השפעה מהותית, שכן דירוג הבנקים נותר עדיין גבוה, וכן לאור עודפי ההון והנזילות שיש לבנקים כיום, הם גם יוכלו להסתדר ללא גיוס בחו"ל, אם זה אכן יתברר כיקר.
הפחתת הדירוג והאופק השלילי באים על רקע הפחתת הדירוג למדינת ישראל בחודש שעבר ע"י S&P בדרגה אחת ל-A פלוס. הפחתת הדירוג נעשתה בעקבות הימשכות המתיחות הביטחונית בישראל, החשש שהיא תסלים בזירות נוספות, והחשש של ההשפעות הללו על הכלכלה, וכתוצאה מכך גם על הבנקים. "אנו רואים סיכון כלכלי גבוה יותר עבור מגזר הבנקאות הישראלי", מציינים בסוכנות הדירוג.
בסוכנות הדירוג כתבו כי אמנם אין אינדיקציות להרעה במצב הבנקים, אך התייחסו להיקף ההלוואות שנמצאות בדחיית תשלומים בעקבות המלחמה. אמנם בחודשיים האחרונים חלה ירידה של מעל ל-40% בהיקף של ההלוואות הללו, אך ב- S&P ציינו כי מדובר עדיין ב-3.7% מסך ההלוואות בבנקים, שיעור לא מבוטל שמהווה בעצם סיוע של הבנקים ללווים החלשים המספק להם בפועל נזילות.
"להערכתנו עסקים ממוקדי תיירות, עסקים קטנים ובינוניים, ועסקים בתחום הבנייה חשופים להשפעה ישירה ועקיפה מהמצב הנוכחי", כתבו ב-S&P, והוסיפו כי ענף הבנייה מהווה 12% מתיק האשראי של הבנקים, וכי הוא מושפע מהמלחמה בשל התלות שלו בעובדים הפלסטינים, שמאז המלחמה לא רשאים לעבוד בישראל.
"הממשלה מנסה לפתור את המצב באמצעות גיוס עובדים זרים, אך פתרונות אלה לא יכולים לקזז במלואם את המחסור בעובדים בתקופה הקרובה", מעריכים בסוכנות הדירוג.
בנוגע לכך שהסוכנות לא שינתה את הדירוג לבנק מזרחי טפחות, כתבו ב-S&P כי התמקדות מזרחי במשכנתאות מאפשרת לו להתמודד טוב יותר עם עלייה בסיכון הכלכלי. בסוכנות הדירוג רואים במשכנתאות כעמידות יותר מאשר האשראי לענף הנדל"ן, ומעריכים כי יהיו עדיין ביקושים גבוהים למשכנתאות. עוד הם מציינים כי הרווחיות של מזרחי טפחות גבוהה, כך שהוא יכול לספוג ירידה באיכות הנכסים.