סגור

מניות הטכנולוגיה באחוזת בית: אמריקה — זה לא כמו פה

למרות ששנת 2021 היוותה שנת שיא בהנפקות של חברות טכנולוגיה, ש־55 מהן הצטרפו לבורסה בתל אביב, ולמרות שסקטור הטכנולוגיה הוא הנסחר ביותר, מניות הטכנולוגיה רחוקות מאוד מלהשפיע על הבורסה המקומית כפי שקורה בארה"ב

על ההבדל בין כאן לשם: שנת 2021 הביאה עמה נחשול של הנפקות חדשות (IPO) בבורסת תל אביב, חלקן הגדול של חברות שנחשבות לחברות טכנולוגיה. אבל בעוד שבארה"ב, חברות הטכנולוגיה הגדולות "מנהלות" את בורסה הנאסד"ק ואת הכלכלה, בישראל, שנחשבת לא אחת ל"אחות הקטנה" של הכלכלה האמריקאית, בעיקר מבחינת טרנדים כלכליים, זו אינה תמונת המצב כלל ועיקר.


שוק ההון המקומי שלנו כולל, למרבה השמחה, התעוררות משמעותית בהנפקת פעילויות טכנולוגיה, אבל מניתוח נתונים שפרסמה אתמול הבורסה — הן עדיין לא מובילות את השוק, וגם לא מעוררות את המשקיעים הקמעונאים, בוודאי לא כמו המגמות של הציבור הרחב בוול סטריט בשנתיים האחרונות.

2 צפייה בגלריה
בניין ה בורסה משכן חדש רחוב אחוזת בית תל אביב
בניין ה בורסה משכן חדש רחוב אחוזת בית תל אביב
בניין הבורסה ברחוב אחוזת בית תל אביב
(צילום: אוראל כהן)

בבורסת הנאסד"ק, שמאז ומתמיד היתה שם נרדף להנפקות של חברות טכנולוגיה, המשחק כיום הוא שחמש החברות הגדולה בבורסה: אפל, מיקרוסופט, גוגל (אלפאבית), אמזון וטסלה, הפכו להיות סיפור מרכזי בפני עצמו. השווי המצרפי שלהן אתמול עמד על 9.6 טריליון דולר, קרוב למחצית (49%) משווייה הכולל של הנאסד"ק (19.4 טריליון דולר). בנוסף, מאז פרוץ הקורונה, אנשים הצטופפו בבתים, ולמדו שאפשר להתחיל לסחור במניות באופן דיגיטלי. כך, התעוררה תופעה רחבה של משקיעים מהציבור הרחב, שיצרה בין היתר תופעות אותן ניתן היה לראות בשנה החולפת, כמו למשל הזינוק במניית גיימסטופ, שהונעה מעלה ומטה בעידוד הרשתות החברתיות.
בבורסה התל אביבית, תחום הטכנולוגיה אמנם עלה במשקלו היחסי, אבל התמונה הסופית שונה לחלוטין מאשר זו שבארה"ב. זה לא אותו הדבר, אפילו לא קרוב. נתוני יחידת המחקר של הבורסה מאתמול מסרו שמניות הטכנולוגיה, הסקטור הנסחר ביותר בבורסה, היוו 25% ממחזור המסחר באחוזת בית בשנת 2021. נתון מרשים מאוד לכאורה, אך מעט מטעה. שכן, בין מניות הטכנולוגיה, יחידת המחקר של הבורסה כוללת גם את תחום האנרגיה המתחדשת, שהעניין בו התגבר לנוכח גל הנפקות משמעותי בשנתיים האחרונות.
בקטגוריה הזו כלולות חברות גדולות, כמו אנלייט ואנרג'יקס, שנסחרות לפי שווי שוק של 6־7 מיליארד שקל. וכך, למרות שלא פחות מ־55 חברות טכנולוגיה חדשות הצטרפו לבורסה המקומית בשנה שעברה, משקלן במחזור המסחר היומי, שהסתכם ב־1.34 מיליארד שקל (שומר על רמתו משנת 2020, וגבוה ב־38% ביחס ל־2019, ח"ש), היה קטן יחסית ומוערך בין 3% ל־4%. באחוזת בית כן מבחינים בנוכחות מוגברת של משקיעים קמעונאיים, שכן גודל העסקה הממוצעת ירד מ־15.3 אלף שקל ב־2020, שנת הקורונה, ל־13 אלף שקל ב־2021. ירידה זו מצביעה על זרימה יותר גדולה של הציבור לתוך המסחר היומי בבורסה.

2 צפייה בגלריה
אינפו טכנולוגיה לא מה שחשבת
אינפו טכנולוגיה לא מה שחשבת
בורסת ת"א, טכנולוגיה לא מה שחשבת

בנוסף, נרשמה עלייה במספר חשבונות ניירות הערך שנפתחים על ידי הציבור הרחב. עם זאת, המשקל שלהם במסחר רחוק מלהגיע למשקל של המקבילים שלהם בארה"ב, שהגיעו ב־2021 ברגעים מסוימים ל־30% מנפח המסחר, בעוד כאן המשקל של משקיעי הריטייל לא עבר את ה־10%.

הכי נסחרות: מניות הבנקים
אולם "אבק הפיות" של הטכנולוגיה מתפוגג במהירות כשבוחנים את מחזורי המסחר והמניות הסחירות ביותר. בסופו של דבר, אלו הן מניות הבנקים: לאומי, הפועלים, דיסקונט ומזרחי טפחות, שמהוות 4 מתוך 5 המניות הסחירות ביותר בבורסה. יש שם נוכחות של חברה טכנולוגית אחת — נייס, שמדורגת במקום השלישי עם מחזור מסחר יומי של 57.6 מיליון שקל. אבל היא חריגה מאוד בנוף המניות הסחירות במדד ת"א 35.
סך מחזור המסחר במניות הטכנולוגיה גדל אמנם בשנה שעברה ב־12%, והיווה כאמור רבע מהמסחר היומי — הנתון הגבוה ביותר לענף בבורסה, אך בסופו של דבר המניות הסחירות ביותר מגיעות בעיקר מתחומי הבנקאות, הביטוח והנדל"ן.
בוול סטריט ראינו את גוגל מפצלת את המניה שלה כדי שהסוחרים לא ישלמו 3,000 דולר למניה בודדת. בתל אביב, לפחות לפי שעה, עדיין אין צורך מיוחד להתמודד עם מצבים של מניות שהפכו לכה יקרות עד שאינן ניתנות להישג ידם של משקי הבית. אבל יש לשער שהבורסה כן תפעל גם בכיוון הזה. צעד אחד, שעומד להיכנס לתוקף בחודש מרץ הקרוב, הוא הפחתת הפקודה המזערית בבורסה ל־500 שקל. מהלך זה יאפשר לציבור רחב יותר לקנות מניות בסכומים נמוכים יותר, בתנאי שהמניות כאמור עומדות בתג המחיר המדובר ולא חוצות אותו.

לא מספיק "סקסיות"
נכון להיום, מניות הטכנולוגיה בתל אביב עדיין מהוות נתח קטן משווי השוק המקומי. בעוד שמדד ת"א All־Share, המרכיב את מניות הבורסה, שווה כ־1.1 טריליון שקל, מדד טק־עילית הוא כ־22% ממנו בלבד — 241.3 מיליארד שקל. מניות הטכנולוגיה חוו כאמור גל של הנפקות חדשות ב־2021, ואולי עניינו את פעילי השוק וציבור החתמים שהנפיקו אותן, אבל הציבור הרחב, לפי הניתוח של הבורסה עצמה, עדיין לא הצטרף לחגיגה.
אפשר לסכם שמניות הטכנולוגיה הגדולות שנסחרות כאן: נייס, אלביט מערכות וטאואר, עדיין לא מספיק "סקסיות" עבור המשקיעים בתל אביב, בוודאי לא כמו שאפל, מיקרוסופט או גוגל סקסיות עבור המשקיעים מעבר לים.